Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
6. 9. 2016,
15.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Križanke Festival Ljubljana Novi trg Mini teater Galerija Vžigalica Ljubljana Mestni muzej in galerije Ljubljana Mestni muzej Ljubljana festival sodobnih idej Indigo festival

Torek, 6. 9. 2016, 15.36

6 let, 6 mesecev

Prva izdaja festivala Indigo, platforme sodobnih idej

Premagovanje strahu pred neznanim v središču Ljubljane

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Ni strahu je naslov prve izdaje festivala sodobnih idej Indigo, ki bo v kulturno četrt povezal del središča Ljubljane in pod osrednjo tematiko dogajanja prepletel različna področja ustvarjanja.

Jutri se med Gosposko in Križevniško ulico, Trgom francoske revolucije in Novim trgom začenja festival sodobnih idej Indigo, ki bo trajal do 10. septembra. Ni strahu je naslov nove platforme, ki se bo skozi glasbo, oblikovanje, gledališče in film na podlagi aktualnih vprašanja v okolju in družbi ukvarjala s strategijami premagovanja strahu pred neznanim.

Kulturna četrt okoli Križank

Eden od ciljev festivala je ob razmišljanju o sodobnih tokovih v umetnosti in kulturi v ustvarjalno četrt povezati predvsem kulturne institucije in nevladne organizacije, ki delujejo v tem delu mesta. Torej v širšem radiju okoli Križank. Producent nove platforme za umetnost in kulturo je Mestni muzej Ljubljana v sodelovanju z organizacijo Marsh Creative Production iz Beograda. | Foto: Matej Leskovšek Producent nove platforme za umetnost in kulturo je Mestni muzej Ljubljana v sodelovanju z organizacijo Marsh Creative Production iz Beograda. Foto: Matej Leskovšek

Tam so Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML), ki so z organizacijo iz Beograda Marsh Creative Production tudi producent štiridnevnega dogodka. Med sodelujočimi so se še Mini teater, Francoski inštitut v Sloveniji, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, ZRC SAZU, Festival Ljubljana, A.V.A. – Akademija za vizualne umetnosti Ljubljana, Balkan Design Network, KUD Samosvoj, bar LP, MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti, Poligon – kreativni center in Uredništvo pričesk Robert.

Povezovanje generacij

Program festivala je razdeljen v osem sklopov: Pogovori, Dizajn, Film, Umetnost, Teater, Glasba, Zabava in V živo. Nova platforma želi z naslavljanjem in povezovanjem različnih starostnih populacij prispevati tudi k medgeneracijskemu dialogu. V času, ko je Ljubljana zelena prestolnica Evrope, se usmerjajo tudi k promoviranju pomena trajnostnega razvoja.

Ob večerih bodo Trg francoske revolucije in bar LP z zvoki napolnili didžeji: Drago Ivanuša, Sašo Kalan in Mitja Vrhovnik Smrekar. | Foto: Ob večerih bodo Trg francoske revolucije in bar LP z zvoki napolnili didžeji: Drago Ivanuša, Sašo Kalan in Mitja Vrhovnik Smrekar.

Plakati za začetek

Festival bo jutri ob 18. uri odprla razstava plakatov Pest v oko na Trgu francoske revolucije. Predstavili bodo 15 plakatov, ki so nastali v zadnjih dveh desetletjih in ki se vsebinsko navezujejo na zgodovino Balkana.

Razstava Young Blakan Designers 2016: Novo analogno v atriju ZRC SAZU na Novem trgu, ki jo pripravlja regionalna platforma Blakan Design Network, bo na ogled postavila nagrajena dela razpisa Young Blakan Designers. Nanj se je prijavilo 136 kandidatov iz držav regije, raziskovali so načine, kako lahko družbe na Balkanu krepijo vrednost lastnih kulturnih dobrin. Del festivalskega programa bosta tudi gledališki predstavi v Mini teatru. | Foto: Del festivalskega programa bosta tudi gledališki predstavi v Mini teatru.

Pogovori o arhitekturi, umetnosti, oblikovanju in ekologiji

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo potekali pogovori, ki so zamišljeni kot odprta platforma za predstavitev idej. Razdeljeni so v sklope Dizajn, Arhitektura, umetnost, oblikovanje in Ekologija. Potekali bodo od četrtka do sobote.

V prvem sklopu bodo sodelovali Bojan Hadžihalilović, Dejan Kršić, Rick Poynor in Borut Vild, v drugem Špela Hudnik, Maja Lalić, Blaž Peršin, Slaven Tolj, Michael Obrist (kolektiv feld72) in Miloš Kosec (revija Outsider), v tretjem pa Luea Ritter, Marko Paunović, Srdjan Stanković in Christopher Weiss.

Na platnu

Resnica ali izziv? Eksperimentalni film in dokumentarni obrat, 1984-2016 je naslov tridnevnega programa eksperimentalnega dokumentarnega filma, esejskega filma, etnografije in digitalnih podob, ki zajema izbor Naceta Zavrla, diplomanta filmskih študij King's Collegea iz Londona. S svojimi deli bodo predstavljeni avtorji Leo Gabin, Harun Farocki, Isaac Julien, Chris Marker, Ben Rivers, Eva Rodbro, Ben Russell, Soda Jerk in Martine Syms Glavna protagonista glasbenega programa bosta Bowrain in Reflections, oba koncerta bosta v Križevniški cerkvi. | Foto: Matej Leskovšek Glavna protagonista glasbenega programa bosta Bowrain in Reflections, oba koncerta bosta v Križevniški cerkvi. Foto: Matej Leskovšek

Od razstave do gledališča

V Galeriji Vžigalica si bo mogoče ogledati razstavo Retorika: Trenutek potem avtorjev Bare Kolenc in Ateja Tutte, ki se osredotoča na trenutek posrednega ali neposrednega retoričnega učinka. V atriju Mestnega muzeja Ljubljana bo na ogled instalacija Avtobusna postaja, ki sta jo oblikovala študenta Akademije za vizualno umetnost Lara Papov in Gregor Rozman. V njej raziskujeta pomen migracij in srečevanj.

Gledališki program v Mini teatru sestavljata nova produkcija režiserja Ivice Buljana z naslovom Tiest in dijaška predstava O, končno je nastopil čas za jutri, ki je nastala v sodelovanju Gimnazije Poljane ter Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Glasba v cerkvi

Glavna protagonista glasbenega programa sta Bowrain in Reflections, oba koncerta bosta v Križevniški cerkvi. Zvečer bodo Trg francoske revolucije in bar LP z zvoki napolnili didžeji: Drago Ivanuša, Sašo Kalan in Mitja Vrhovnik Smrekar.

Del dogajanja na prostem bo tudi striženje na ulici, intervencija kreativnega centra Poligon, ki bo Križanke za tri dni spremenil v prostor za opolnomočenje samozaposlenih in delavnico risanja. S svetlobnimi podobami bodo prekrili stavbe Mestnega muzeja Ljubljana.

Ne spreglejte