Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2014,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zombiji

Nedelja, 20. 7. 2014, 9.04

8 let

Ples zombijev v Ljutomeru (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grossmannov filmski festival je praznoval svojo deseto obletnico. Na zadnji dan že nekaj let priredijo aktivnosti za zombije. Letos so lahko tekli po mestu in plesali četvorko.

Prleška prestolnica Ljutomer, kjer je leta 1905 dr. Karol Grossmann posnel prve metre slovenskega filma, je od torka na več lokacijah po mestu gostila ljubitelje celovečernih in kratkih "fantastičnih, grozljivih, divjih in kultnih filmov" ter tudi vina. Skupno se je v petih festivalskih dneh odvrtelo 28 celovečernih filmov, 11 glasbenih dokumentarcev in 33 kratkih filmov, ki so bili izbrani izmed 200 prijavljenih z vsega sveta.

Zombiji pritegnili radovedne poglede Zombijevsko dogajanje je v središče Ljutomera v soboto pozno popoldne privabilo številne gledalce. Zagotovo jim bodo v spominu ostale podobe okrvavljenih, poškodovanih, kričečih in srhljivih zombijev vseh starosti, ki so z nenavadnimi gibi tekali in se plazili po prleškem mestu. Sodelujoče zombije, ti so lahko do svoje grozljive podobe prišli tudi s pomočjo festivalske delavnice, je posebna žirija ob koncu zombi teka nagradila.

Nagrade: Na večernem sklepnem dogodku je sledila podelitev jubilejnih festivalskih nagrad. Poleg hudega mačka za najboljši celovečerni film, ki ga je za film Nebeška izmena prejel madžarski režiser Mark Bodzsar, so podelili še hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec. Prejel ga je slovenski dokumentarec Pravi človek za kapitalizem, v katerem je režiser Dušan Moravec filmsko upodobil Damirja Avdića.

Častnega hudega mačka za življenjsko delo je letos prejel srbski režiser Đorđe Kadijević. Z nagrado so se organizatorji festivala avtorju številnih nepozabnih filmskih mojstrovin poklonili za njegovo pionirsko delo na področju fantastičnega filma v Jugoslaviji.

Ne spreglejte