Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
9. 11. 2016,
15.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

Natisni članek

ameriške volitve prva dama AmCham Slovenija Ajša Vodnik Melania Trump

Sreda, 9. 11. 2016, 15.44

6 let, 6 mesecev

Kakšna prva dama ZDA bo Melania Trump?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

Melania Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Čez natanko 71 dni, ko bo Donald Trump prisegel kot predsednik ZDA, bo prvič v zgodovini prva dama ZDA uradno postala Slovenka. Kakšna bo Melania Trump kot FLOTUS*?

*FLOTUS: First Lady of the United States (prva dama Združenih držav Amerike)


Že pred meseci so ji ameriški mediji očitali, da ni primerna za prvo damo in da bi ta položaj bolje obvladala Ivanka Trump, hčerka novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Kot kaže, bo morala Melania vsem dokazati nasprotno.

Ta vloga je namreč lahko takšna, kakršna želi, je pojasnila Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija.

"Skozi zgodovino je bilo vidno, da se je mnogo prvih dam odločilo, katero vlogo bodo prevzele. Nekatere so bile bolj spremljevalke, nekatere so prevzele marsikatero dobrodelno organizacijo in jo podpirale, nekatere pa so bile vidnejše, recimo ta, ki je danes izgubila."

"Zelo je odvisno od tega, kje se vidi sama. To bo velika priložnost zanjo, da se uveljavi, je pa že napovedala, da bo zagovornica žensk."

Na zadnjem govoru je naznanila, da bo zagovornica žensk, ter da se bo borila proti spletnemu nasilju. | Foto: Getty Images Na zadnjem govoru je naznanila, da bo zagovornica žensk, ter da se bo borila proti spletnemu nasilju. Foto: Getty Images

Prva dama kot predsednikova najbližja svetovalka

Uradno je prva in glavna vloga prve dame ZDA ta, da je gostiteljica Bele hiše. Organizira vse tamkajšnje dogodke, na katerih je prisotna v družbi svojega moža, predsednika. Vključena je v politične kampanje, dobrodelne dogodke, predvsem pa je spremljevalka in podpornica svojega moža ob njegovih predsedniških dolžnostih.

Prvotno vlogo prve dame je vzpostavila Martha Washington, žena prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona.

Pozneje so jo njene naslednice preoblikovale v cenjeno vlogo ženske, ki je v vzor narodu, ženskam po vsem svetu, tudi modna ikona, za kar je najbolje poskrbela Jacqueline Kennedy, hkrati je najbolj zaupna svetovalka predsednika, ki mu upa povedati tisto, kar mu drugi morda ne.

Je Melania že vplivala na Donaldov pogled na priseljence? | Foto: Getty Images Je Melania že vplivala na Donaldov pogled na priseljence? Foto: Getty Images

Michelle Obama je recimo postavila povsem nove smernice v opravljanju dela prve dame. Postala je vzornica mnogo mladim dekletom, pa tudi mamam po vsej Ameriki, ki jo občudujejo zaradi vzgoje dveh najstnic. In ne samo to, je tudi zelo zabavna ženska, ki je svoje sodržavljane navduševala tudi z nastopi v pogovornih oddajah.

"Ni dovolj zgolj pozirati za Vogue in z ljudmi na vsake toliko deliti svoje najljubše knjige. Zdaj se, zahvaljujoč Michelle Obama, od prve dame pričakuje tudi, da pleše v šovu Ellen DeGeneres ali se igra pantomimo z Jimmyjem Fallonom," sta v odprtem pismu morebitnemu prvemu džentelmenu Billu zapisali novinarki Washington Posta Amy Argetsinger in Krissah Thompson.

Bo omehčala Trumpova stališča o priseljencih?

Predvsem moramo Melanii dati priložnosti, saj je navsezadnje lahko vse zgoraj našteto. Morda je že vplivala na svojega moža, saj Ajša Vodnik verjame, da bo predsednik Trump spremenil svoj pogled na priseljence. "Ko smo danes poslušali njegov zmagovalni govor, je bilo zelo razvidno, da se bo njegova retorika spremenila, da je bil to del njegovega načrta, kako zmagati, zato verjamem, da bo tudi on spremenil svojo politiko."

"Da ona (Melania, op. a.) prihaja iz Evrope, iz Slovenije, bo zagotovo vplivalo na to, da bo moral zagovarjati, da bodo legalni priseljenci dobrodošli. Bomo videli v prihodnjih mesecih in v prihodnjem letu, kako točno se bodo stvari odvijale."

Slovenko na položaju FLOTUS je dobro izkoristiti

Vodnikova v tem, da je Slovenka postala prva dama Amerike, vidi izjemno priložnost za Slovenijo, ki jo moramo izkoristiti. Kot prvi korak predlaga področje turizma.

"Verjetno bi bilo smiselno dodati njeno fotografijo in zapisati: 'Vas zanima, od kod prihaja? Američani dobrodošli!' (smeh, op. p.). Lažje bo tudi za tiste Slovence, ki delujejo na ameriškem trgu oziroma se skušajo nanj še prebiti. To je priložnost za slovensko gospodarstvo."

Save

Save

Preberite si še analize o vplivu ameriških volitev na Slovenijo: Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo.

Ne spreglejte