Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lucija Gubenšek

Torek, 10. 3. 2015, 10.05

8 let

Kako je slovenska manekenka postala uspešna poslovna ženska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lucija Gubenšek je v Sloveniji zaslovela predvsem kot uspešna manekenka in fotomodel. Ambicije so jo prek ZDA spet pripeljale domov, tokrat v vlogi korporativne poslovne ženske, ki trži kozmetiko.

Je upodobitev moderne ženske, ki si upa. Kariero manekenke in TV-voditeljice v Sloveniji, ki bi mnogim zadostovala, je dala na stranski tir in odšla v tujino. Sodelovala je s priznanimi blagovnimi znamkami: Mercedes, DKNY, Mango, Egoist, Guess, Tanline, Literam, Alpina in Lisca. Nazadnje je sodelovala z največjo televizijsko prodajno mrežo QVC. Danes Lucija Gubenšek iz Ljubljane zastopa in trži elitno medicinsko kozmetiko Obagi Medical iz ZDA, ki je v lasti ene od večjih farmacevtskih korporacij.

Že v Sloveniji ste v manekenskem svetu dosegli pravzaprav vse. Kaj je bil razlog za odhod v ZDA? Predvsem sem želela preveriti, ali to zmorem, željna sem bila novih življenjskih izkušenj in preprosto sem želela biti v New Yorku. Želela sem osebnostno nadgradnjo in tudi premislek, v katero smer bom nadaljevala svojo kariero in svojo življenjsko pot.

Kako ženska na tako konkurenčnem trgu, kjer je v modni, kozmetični in lepotni industriji na milijone mladih in privlačnih žensk, sploh prodre? S pogumom, samozavestjo ter predvsem z zaupanjem v svoje sposobnosti in z zavedanjem, kje je tvoja meja. Potrebuješ še veliko odprtega duha in ogromno veselja do dela, še posebej če želiš biti v New Yorku. Dojela sem pa še to: za uspeh sta potrebna še dva ključna dejavnika, za katera marsikdo pozabi, da sta le posledici prej naštetega, in sicer mreženje (networking) ter kanček sreče.

Kje v ZDA ste živeli in kaj vse ste počeli? Kaj od ameriške pustolovščine se vam je najbolj vtisnilo v spomin? Moja baza je bil New York. Najprej sem si s sostanovalko delila stanovanje v Sohu na ulici Prince, nato pa sem se preselila v Battery Park s fantastičnim pogledom na reko Hudson. Delala sem kot model za različne blagovne znamke, pozneje je pripeljalo do tega, da sem postala še zastopnica za Tenline (takrat še avstralska znamka samoporjavitvene kreme) v ZDA. Če poskusim strniti vtise iz tega obdobja, je name na profesionalni ravni najbolj vplivalo delo na multinacionalki, televizijski mreži QVC, specializirani za TV-prodajo, na duhovni ravni, odkrivanju in spoznavanju same sebe pa najbolj moje prostovoljno delo v Kabbalah Centru. Seveda, bili so še nekateri mali in nepozabni trenutki navdušenja, ki se ti pač lahko zgodijo samo v takem mestu, kot je New York. Zelo živo se spomnim, kako sem bila vsa iz sebe, ko sem spoznala Donno Karan, ki je bila prav tako članica istega centra.

QVC je nekakšen globalni Top Shop. Kako je lahko TV-prodaja zanimiva za vrhunsko manekenko? Čas na mreži QVC je bil pravzaprav popolno zlitje moje predhodne kariere modela in marketinškega profesionalca, ki skrbi za blagovno znamko/izdelek in to zastopa na trgu. Po eni strani je bilo čudovito, saj sem se lahko vživela v novo vlogo, po drugi strani pa sem se morala o izdelkih, ki sem jih tržila, ogromno naučiti. Hkrati je to bilo zame intenzivno izobraževanje iz podjetništva. Tam ni nič prepuščeno naključju. V trenutkih, ko poteka prodaja v živo, dobiš občutek, da gre za zapleteno operacijo na odprtem srcu. Vse je natančno spremljano in merjeno. Vsaka beseda, vsak gib dobi epilog v obliki številke oz. krivulje, ki odraža odziv gledalcev in prodajo v tistem trenutku.

Kakšne so razlike in kakšen je bil prehod v kozmetično panogo, ki je brutalno konkurenčna in v kateri se letno obrne skoraj 140 milijard evrov? Sama sem to doživela kot prehod iz podjetniškega v korporativno okolje, kjer pa podjetniški duh veliko šteje, saj je lansiranje nove kozmetične linije tudi "podjetniški" užitek, še posebej, če verjameš, da je to za naše dame neodkrita kakovost. No, odkrila sem tudi svoj "farmacevtski" duh, saj mi nikoli ni zadostovalo le splošno vedenje o kozmetiki, ampak predvsem to, kakšne so njihove sestavine, delovanje, učinki, trendi, trg, pozicioniranje. Dodatna olajšava je bila tudi ta, da linijo Obagi Medical poznam že iz ZDA, kjer je že več kot 20 let kultna znamka medicinske kozmetike.

Ampak zakaj vas kozmetika tako privlači? Izkušnja na QVC je bila iztočnica in premik je bil precej naraven. Obožujem namreč lepotni tržni segment, skozi izkušnje na QVC pa se je v meni razvila tudi izjemna strast za trženje. Hkrati sedaj skrbim za blagovno znamko izdelkov, ki - za razliko od mnogih mnogo množičnih izdelkov – z uporabniki razvije resničen in oseben odnos, ki daje vidne rezultate. V izdelek ali storitev, ki jo tržimo, moramo iskreno in globoko verjeti, le tako jo lahko uspešno plasiramo pošljemo na trg in zagovarjamo. Obagi Medical je enota v okviru farmacevtskega podjetja, kar pove veliko o naravi njihovih kozmetičnih izdelkov. Če bi povprečna ženska vedela, kaj si daje na kožo, bi takoj tekla k dermatologu. Izdelki, ki jih zastopam zdaj, so kozmetika, ki jo uporabljam tudi sama.

Kakšen je slovenski kozmetični trg in odnos do farmacevtske kozmetike? Pomislite, kolikokrat ste opazili, da so se prijatelji ali sorodniki, ki jih nekaj časa niste videli, nenadoma postarali. To je dobra simbolna zgodba o odnosu žensk do kozmetike v Sloveniji. Prevladujejo povprečni izdelki za masovni trg, farmacevtska kozmetika je še dokaj nerazvito področje. Marsikdo je šokiran, ko opazi, da je njegov obraz kar čez noč videti kot rabljena rokavica za bejzbol, saj se ne zaveda, da telo ni več sposobno samo proizvajati potrebnih snovi, ki prispevajo k mladostnemu videzu. Pogosto pa temu videzu botruje tudi nezadostno ali napačno negovana koža. O alternativah in kako se temu izognemo bo veliko prispevala nova knjiga prof. dr. Uroša Ahčana (uspešnega domačega estetskega kirurga) o estetiki in pomlajevalnih tehnikah in vesela sem, da tudi sama lahko prispevam mali košček pri nastajanju le te, saj bo ta knjiga za mnoge odlično informativno branje.

Poleg manekenstva in posla ste se preizkusili tudi v medijih, a ne le kot voditeljica. Zasnovali ste lastno TV-oddajo, ki pa še ni doživela slovenske premiere? Žal (še) ne (smeh, op. p.). Gre za precej inovativno 360-stopinjsko zasnovano oddajo, produkcija in scenarij sta tesno povezana z internetom in na sploh z novimi mediji, vsebinsko pa se dotika predvsem modne in lepotne industrije. Vesala bom, če bo ta oddaja našla svoj prostor na eni od televizij v regiji. Takrat smo celo začeli s snemanjem, žal pa smo zaradi finančnih težav TV-hiše prekinili snemanje, saj nismo želeli prekiniti predvajanja na polovici oddaj in razočarati sponzorjev in gledalcev. Priprava take oddaje je zame bolj konjiček in dokazovanje sebi, da sem sposobna sama nekaj takega sestaviti in tudi uresničiti, ni pa to moj ultimativni življenjski cilj.

Ne spreglejte