Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izlet Goriška brda

Četrtek, 29. 8. 2013, 13.30

6 let, 7 mesecev

V zasanjana Goriška brda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vinorodne goriške griče so znova zasedli pesniki in pisatelji, ki spletajo besede za stare in mlade. In brez skrbi, vina je še vedno na pretek.

Zakaj tja? Do Kojskega, Šmartnega, Dobrovega, Medane in drugih briških krajev ne vodi nobena avtocesta, pa so še vedno ena najbolj priljubljenih izletniških točk pri nas. Zato že mora obstajati kakšen razlog. Na primer vreme, ki pozimi razvaja z veliko prijetnejšimi temperaturami kot v notranjosti države, pa slikovita scenografija gričev, obdanih z vinogradi … in seveda vino iz teh vinogradov, s katerim so se opajali že avstro-ogrski kaiserji.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna se ob obveznem dvigovanju kozarcev v Medani obeta tradicionalno slavje v čast pisani besedi, pa naj bo to poezija ali proza. Zbor ustvarjalcev in njihovih oboževalcev je skozi leta prestal nekaj viharjev in se za zdaj ustalil kot festival Sanje. V Brdih se je že v sredo ustavil kot dan pravljic, zdaj pa pot nadaljuje v Medani. Sanje v Medani, dnevi knjige in vina, bodo trajali do sobote, torej je še čas, da se udeležite katerega od literarnih večerov, koncertov oziroma sobotnega pesniško-glasbenega performansa s Svetlano Makarovič. Podroben program najdete tukaj.

Kako naokoli? Čim bolj ekološko! Tako se lahko po Brdih premikate, tudi če v nogah nimate dovolj moči za sprehajanje ali kolesarjenje po vzpetinah. Že od lani se lahko obiskovalci Goriških brd prevažajo z električnimi kolesi, ki so na voljo v TIC Brda na gradu Dobrovo, letos pa so tovrstno ponudbo obogatili še z električnimi skuterji, ki jih lahko prav tako najdete v TIC Brda ali pa po njih povprašate na kmetiji Breg pri Golem Brdu, kmetiji Šibav v Neblem, domačiji Kabaj Morel v Šlovrencu ter v Češnjevem gaju in Almavisti v Vipolžah.

Kaj pojesti in popiti? Če kje, potem v Brdih zagotovo ne boste ostali lačni in žejni. V samem središču dogajanja, Medani, vas bodo pogostili na primer na domačijah Belica ali Klinec, z vini pa so Brda tako ali tako prepojena. Če še nimate svojega favorita, se oglasite pri katerem od znanih imen, ki smo jih že gostili tudi na naših straneh:

Ne spreglejte