Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2016,
12.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

BiH Bjelašnica Buroj Ozone turizem Dubaj

Torek, 20. 9. 2016, 12.07

6 let, 7 mesecev

V BiH začeli graditi največje turistično središče na Balkanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23
Buroj Ozone | Foto Buroj Ozone

Foto: Buroj Ozone

Na obronkih planine Bjelašnica, kakšnih 20 kilometrov od Sarajeva, so v ponedeljek položili temeljni kamen in s tem oznanili začetek gradnje luksuznega letovišča, ki ga financira vlagatelj iz Dubaja.

"Ta projekt bo združil ljudi z vseh koncev sveta. To bo največje turistično mesto v BiH, ki bo namenjeno vsem državljanom in turistov iz vsega sveta," je ob polaganju temeljnega kamna izjavil Ibro Berilo, župan tamkajšnje občine Trnovo, poroča hrvaški časopis Jutarnji list.


Beograd na vodi: futuristična prihodnost srbske prestolnice

Najbolj luksuzna stanovanja v Dalmaciji: kot bi živeli v hotelu s petimi zvezdicami

Luksuzni hrvaški otok: gostje prišli, letovišče je ostalo zaprto

Tako smučajo petičneži: luksuzne koče z bazeni in zasebnimi kuharji

Zakaj hrvaška letališča podirajo rekorde, brniško pa sprejme vse manj potnikov?


Evropski Dubaj

Turistično središče Buroj Ozone, ki naj bi bilo dokončano leta 2020, bo na 140 hektarjih zemljišča obsegalo več kot tisoč vil, štiri hotele, restavracije, rekreativne objekte, bolnišnico in gigantsko trgovsko središče, začetno investicijo pa ocenjujejo na 930 milijonov evrov.

Oktobra lani je sicer Ismail Ahmed, izvršni direktor dubajskega podjetja Buroj International Group, ki stoji za projektom, napovedal, da bodo v projekt skupno vložili več kot dve milijardi evrov, bodoče turistično središče pa je oklical kar za "evropski Dubaj".

Na polaganju temeljnega kamna tudi Stipe Mesić

Polaganja temeljnega kamna letovišča Buroj Ozone so se udeležili številni bosanski gospodarstveniki in politiki, prišel pa je tudi nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić.

"Takšnih projektov bi moralo biti več, a najpomembneje je, da vlagatelji kažejo zanimanje za BiH in jugovzhodno Evropo nasploh," je po pisanju bosanskega novičarskega portala Klix.ba dejal Mesić. "Današnja poteza je zelo pomembna tako za gospodarstvo BiH kot za njene sosede."

Tako so investitorji predstavili svoje zamisli:

Fotogalerija
1 / 9

Župan Berilo je izjavil, da bodo cene namestitev v letovišču, čeprav naj bi bilo to luksuzno, prilagojene vsem turistom. "Pogosto me sprašujejo, 'čigav kompleks bo to' in 'komu je namenjen', zato moram ponoviti - vsem. Zgradili bomo različne tipe namestitev za različne namene in različne plačilne razrede," njegove besede povzema Jutarnji list.

Hrvaški časopis še navaja, da je glavni cilj investitorjev prodaja namestitvenih objektov oziroma vil. Začetna cena kvadratnega metra bo po njihovih podatkih znašala 2300 konvertibilnih mark oziroma slabih 1200 evrov, a le za kupce, ki bodo kupili celotno vilo - te pa naj bi obsegale od 140 do 220 kvadratnih metrov.

Bjelašnica leži dobrih 20 kilometrov jugozahodno od Sarajeva:

Skrivnostni investitor

Jutarnji list ob tem opozarja, da je o dubajskem vlagatelju, podjetju Buroj International Group, znanega zelo malo. Predstavljajo se kot eno od vodilnih nepremičninskih podjetij v Dubaju, poslovati naj bi začeli leta 2007, a na svoji spletni strani kot lastne projekte navajajo le Buroj Ozone, najavljeno letovišče na Bjelašnici.

Do projekta so zadržane tudi lokalne okoljevarstvene organizacije. Gradilo naj bi se namreč na področju izvirov pitne vode, s katerimi se oskrbuje Sarajevo, pred začetkom del pa vlagatelji niso izvedli nobenih ocen, kako bi gradnja lahko vplivala na okolje.

Ne spreglejte