Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
20. 9. 2016,
11.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

6

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika letališče Ljubljana Zagreb letalo letalska družba Adria Airways

Torek, 20. 9. 2016, 11.52

6 let, 6 mesecev

Zakaj hrvaška letališča podirajo rekorde, brniško pa sprejme vse manj potnikov?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

6

Brnik letališče | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Razlog za 5,3-odsotni upad števila potnikov na brniškem letališču je v občutno manjšem prometu Adrie Airways, pravijo pri upravljavcu letališča Aerodromu Ljubljana, a hkrati zagotavljajo, da upad ne vpliva na njihove finančne izkaze. Medtem hrvaška letališča beležijo novo rekordno leto.

"V letu 2016 načrtujemo povečanje števila potnikov v primerjavi z letom 2015, in sicer predvsem na račun povečanja števila potnikov na rednih linijah," je v letnem poročilu za leto 2015 napovedoval Aerodrom Ljubljana.

A podatki skupine Fraport za obdobje do konca avgusta kažejo, da letališče Jožeta Pučnika beleži 5,3-odstoten upad potnikov glede na lansko leto. Letos so jih našteli 927 tisoč. 

Težave Adrie in terorizem

Razlog za upad je predvsem v težavah Adrie Airways, ki ji je občutno upadel potniški promet, pravijo v Aerodromu Ljubljana. Že leta finančno precej šibek letalski prevoznik, ki je od letošnjega marca v lasti investicijskega sklada 4K Invest (ta ima sedež v Nemčiji, sledi pa vodijo v Iran), je pomembna stranka Aerodroma Ljubljana. Lani je predstavljala dve tretjini prihodkov Aerodroma Ljubljana v segmentu potniškega prometa (iz naslova pristojbine) ter 40 odstotkov vseh njegovih prihodkov. 

V Aerodromu Ljubljana pravijo, da se je potniški promet z Adrio v prvih osmih mesecih na letni ravni skrčil za 13,9 odstotka. Kot drugi razlog za osip prometa pa na Brniku navajajo teroristične napade, ki da se odražajo na nekaterih rednih in na čarterskih letih. Tudi tu je eden od razlogov za padec prometa Adrie Airways, ki v pravkar objavljenem letnem poročilu navaja, da so po marčevskem terorističnem napadu v Bruslju potrebovali dva meseca, da je število potnikov na relaciji med Ljubljano in Brusljem spet doseglo raven pred napadi.

Dodajmo, da smo za komentar prosili tudi Adrio, a nam včeraj niso odgovorili. Odgovore bomo dodali, ko jih dobimo. 

Spomnimo, da naj bi Adria Airways zaradi slabe finančne situacije pred meseci enemu največjih dobaviteljev Petrolu predlagala odpis že zapadlih terjatev. V Aerodromu Ljubljana, ki ga vodi Zmago Skobir, pravijo, da cen svojih storitev niso znižali ter tudi da Adria obveznosti sproti poravnava. 

 

Luknjo krpajo tuji prevozniki in tovorni promet

Aerodrom Ljubljana vzdrževanje negativnega trenda števila potnikov pričakuje vse do konca leta. Kljub padanju števila prepeljanih potnikov pa so poslovne prihodke celo nekoliko povečali, pravijo in dodajajo, da so tudi ostali kazalniki v skladu z načrti.

Padec posla z Adrio blaži rastoči segment tujih prevoznikov, ki je v prvih osmih mesecih letošnjega leta promet povečal za desetino, celotnega izpada zaradi Adrie pa ni mogel zapolniti. Prav tako zmerno rast beležijo v tovornem segmentu. Do konca avgusta so prepeljali okrog 6.600 metričnih ton blaga, kar je za 2,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Spremembe pri pristojbinah

Kot projekt, ki bo pomemben z vidika zagotavljanja vzdržnosti poslovanja, Aerodrom Ljubljana omenja tudi Fraportovo letalsko akademijo. Ta naj bi začela delovati konec tega leta, z njo pa bo na Brniku vzpostavljen izobraževalni center za vse zaposlene v skupini Fraport. | Foto: Kot projekt, ki bo pomemben z vidika zagotavljanja vzdržnosti poslovanja, Aerodrom Ljubljana omenja tudi Fraportovo letalsko akademijo. Ta naj bi začela delovati konec tega leta, z njo pa bo na Brniku vzpostavljen izobraževalni center za vse zaposlene v skupini Fraport. Aerodrom Ljubljana pa si še vedno prizadeva, da bi pritegnili še kakšnega prevoznika tako v potniškem kot v tovornem prometu. Trenutno je najbolj aktualna povezava z Združenimi arabskimi emirati. A pri upravljavcu letališča glede iskanja novih partnerjev dodajajo, da "žal realizacija še zdaleč ni odvisna samo od letališča oziroma njegovega upravljavca, temveč od celovite konkurenčnosti destinacije".

Na vprašanje, ali so pripravljeni znižati višino letaliških pristojbin, ki je bila v preteklosti za nekatere letalske prevoznike (recimo Ryanair) razlog, zakaj niso prišli v Slovenijo, odgovarjajo, da pristojbine niso tiste, ki odvračajo letalske prevoznike. Ponavljajo, da je po njihovem ključna konkurenčnost in privlačnost destinacije. 

"Cene naših storitev so primerljive s cenami primerljivih letališč. Cen storitev na splošno ne bomo zniževali, bo pa v nekaj mesecih stopil v veljavo nov tarifni sistem, s katerim se bo spremenila struktura zaračunavanja storitev, ki bo bolj fleksibilna od zdajšnje," pravijo. 

Novi lastnik Adrie Airways, nemški investicijski sklad 4K Invest, za zdaj ni razkril podatkov o prometu in poslovanju Adrie Airways v letošnjem letu. | Foto: Bor Slana Novi lastnik Adrie Airways, nemški investicijski sklad 4K Invest, za zdaj ni razkril podatkov o prometu in poslovanju Adrie Airways v letošnjem letu. Foto: Bor Slana

Hrvaška letališča rekordno

Medtem ko naše daleč največje letališče izgublja potniški promet, pa hrvaška letališča podirajo rekorde. Letališča v Dubrovniku, Splitu, Puli, Zagrebu, Osijeku, na Reki, Braču in Malem Lošinju so do konca julija po podatkih hrvaške gospodarske zbornice zabeležila 4,4 milijona potnikov, kar je dobrih 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zagrebško letališče je beležilo desetodstotno rast. 

"Na povečanje je najbolj vplivala gospodarska rast in povečana kupna moč v državah, iz katerih prihaja največ naših gostov. Še en pomemben dejavnik je povečano povpraševanje po hrvaških turističnih destinacijah zaradi negotovosti v drugih priljubljenih letoviščih evropskih turistov, recimo v Turčiji, Tuniziji ali Grčiji," je za T-portal.hr povedal šef združenja letalskega prometa pri gospodarski zbornici Tonči Peović. Dodatno naj bi promet spodbujale cenejše letalske vozovnice kot posledica nižjih cen nafte ter vse krajše letovanje v enem kraju (turisti tu ostanejo le dva do tri dni).

Novi terminal v Zagrebu naj bi letališču omogočil, da v dveh letih potroji število potnikov. | Foto: Facebook Novi terminal v Zagrebu naj bi letališču omogočil, da v dveh letih potroji število potnikov. Foto: Facebook Hrvati odpirajo nov terminal, brniški projekt zamrznjen

Zagreb še letos odpira že zgrajeni novi terminal, s katerim naj bi se število potnikov z lanskih 2,6 milijona povečalo na sedem milijonov v prihodnjem letu. Pri koncu nadgradnje je tudi letališče v Dubrovniku, začenjajo pa jo v Splitu. 

Na Brniku so se prav včeraj začela dela za 2,6 milijona evrov vreden premik ceste med Spodnjim Brnikom in Kranjem, ki bo omogočil širitev poslovne cone letališča. Fraport do leta 2018 načrtuje tudi obnovo obstoječega potniškega terminala, medtem ko so projekt gradnje novega terminala postavili na stranski tir.

 

Ne spreglejte