Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
11.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Beograd gradnja Aleksandar Vučić

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 11.14

6 let, 7 mesecev

Beograd na vodi: futuristična prihodnost srbske prestolnice (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V Beogradu so s postavitvijo temeljnega kamna začeli uresničevati projekt Beograd na vodi, moderen kompleks ob Savi, ki bo dodobra spremenil podobo tega mesta.

"Danes je velik dan za Srbijo, obračamo nov list v naši zgodovini," je v nedeljo dejal srbski premier Aleksandar Vučić ob polaganju temeljnega kamna za kompleks Beograd na vodi oziroma Belgrade Waterfront. O načrtih za moderen poslovno-stanovanjski kompleks, ki bo zrastel na nabrežju Save, se je v Beogradu govorilo že desetletja, zdaj pa se je gradnja dejansko začela.

 | Foto:

Vrednost celotnega projekta ocenjujejo na vrtoglavih 3,5 milijarde evrov, stroški prve faze pa bodo znašali okoli 350 milijonov evrov. Investitor je podjetje Eagle Hills iz Združenih arabskih emiratov, prvi mož podjetja Mohamed Alabar, ki je z Vučićem položil temeljni kamen, pa je tudi ustanovitelj podjetja, ki je v Dubaju zgradilo Burj Khalifo, trenutno najvišjo zgradbo na svetu.

 | Foto:

V Beogradu bodo v prvi fazi gradili stanovanjske objekte, natančneje dve stanovanjski stolpnici z 296 eno-, dvo-, tri- in štirisobnimi stanovanji, v sklopu katerih bodo med drugim tudi otroško igrišče ter zunanji in notranji bazen. Stanovanja bodo začeli prodajati že 3. oktobra, ko bodo znane tudi cene.

 | Foto:

Prva faza gradnje kompleksa obsega tudi stolp, ki naj bi postal novi simbol Beograda, zatem pa bodo začeli graditi hotel, ki naj bi bil član luksuzne hotelske verige W Hotels & Resorts. "To niso sanje in obljube, ampak resničnost," je v nedeljo po poročanju srbskih medijev še dejal Vučić, ob tem pa ošvrknil nasprotnike gradnje, ki so ob polaganju temeljnega kamna organizirali protest. Vučiću in beograjskemu županu Siniši Maliju namreč očitajo skrb za lastne interese in prodajo mesta tujim lastnikom.

 | Foto:

"Prostor, na katerem bo zgrajen Beograd na vodi, zadnjih sedemdeset let ni nikogar zanimal, ampak so vsi le odvračali oči od neuglednih barak in smetišč," je dejal Vučić. "Mnogi so se posmehovali projektu, a spoštujem tudi ta del javnosti, ker je v Srbiji vedno lažje biti proti kot za," je pokroviteljsko dodal. "Investitor ne bo lastnik niti pedi zemlje, dokler posamezni objekti ne bodo zgrajeni. Po izgradnji pa bomo imeli 32-odstotni delež v lastništvu," je zatrdil.

 | Foto:

Vučić je še poudaril, da bo gradnja v rokah srbskih podjetij in delavcev, projekt pa naj bi odprl na desettisoče novih delovnih mest. Še bolj ambiciozna je njegova napoved turističnih koristi, ki naj bi jih Beogradu prinesel kompleks. Napovedal je namreč, da bo zaradi njega srbska prestolnica med osmimi najbolj obiskanimi turističnimi destinacijami v Evropi. "Pričakujemo, da bo Beograd v prihodnjih desetih letih po številu turistov prehitel Budimpešto," je dejal. Smela pričakovanja glede na to, da je rok za dokončanje projekta 30 let. A kot gre tista balkanska ponarodela misel – živi bili pa videli, kajne?

Ne spreglejte