Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
22.10

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,14

Natisni članek

Uživajmo poletje Uživajmo poletje nasvet policija tožba Airbnb snemanje skrita kamera turizem

Torek, 1. 8. 2023, 22.10

8 mesecev, 4 tedne

Turiste pretresa nedavno odkritje v nastanitvah, ki jih ponuja Airbnb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,14
Airbnb | Vzpon storitev za najem stanovanj, kot je Airbnb, je olajšal in spremenil naš način dopustovanja. | Foto Shutterstock

Vzpon storitev za najem stanovanj, kot je Airbnb, je olajšal in spremenil naš način dopustovanja.

Foto: Shutterstock

Turiste z vsega sveta je pretreslo nedavno odkritje številnih skritih kamer v počitniških apartmajih, ki jih ponuja platforma Airbnb. 

Vzpon storitev za najem stanovanj, kot je Airbnb, je olajšal in spremenil naš način dopustovanja. Obstaja pa tudi temna plat teh platform. 

Par vložil tožbo v višini 68 tisoč evrov

Februarja lani je par, ki je dopustoval v Marylandu, v počitniški hiši, ki jo je najel prek platforme Airbnb, našel več skritih kamer, ki so ju snemale med njunim bivanjem. Proti lastniku Christoperju Goisseju sta zdaj vložila tožbo v višini 68 tisoč evrov, saj sta v kopalnici in spalnici nastanitve počela intimne stvari. V nekem trenutku sta namreč pogledala v strop in opazila, da sta v sobi dva detektorja dima, v katerih se skrivata kameri. Kamero sta kasneje našla tudi v kopalnici. 

Ker se je v zadnjih letih število primerov najdenih skritih kamer močno povečalo, se na družbenih omrežjih množično pojavlja vprašanje, ali bi morali ob prihodu v neko nastanitev preveriti, ali so kje nastavljene kamere. 

@brittany..walsh

Found a hidden camera in our Airbnb bathroom and for some reason it got deleted so here it is again 🙄

♬ original sound - brittany

Nasveti, kako v nastanitvi najti skrite kamere

Keith Roberts, tehnik za odkrivanje prikritega snemanja, je za britanski časopis The Independent povedal, da se je število najdenih kamer v zadnjih letih precej povečalo, in podal nekaj nasvetov, kako jih najti:

  • Poglejte okoli sebe: "Iščite majhne luknje, v katerih bi se lahko skrivala leča," pravi Roberts. In dodaja: "Preverite običajne predmete: zadnje dele knjig, ogledala, žarnice, sobne rastline. Preverite mesta, kjer bi imela kamera najboljše vidno polje in je nič ne bi oviralo."
  • Pomagajte si s svetilko: Pri iskanju kamere si lahko pomagate tudi s skromno svetilko, kot je tista na pametnem telefonu. "Ugasnite vse luči in počasi posvetite v več delov sobe. Morebitne leče kamere bodo odbijale svetlobo," svetuje Roberts. 
  • Preglejte ogledala: Če vas skrbi, da bi bilo ogledalo dvosmerno, obstaja zelo preprost način za preverjanje. Na ogledalo prislonite noht. V pravem ogledalu se v odsevu ne morete dotakniti svojega prsta, v dvosmernem pa se ga lahko.
  • Kupite detektor: Medtem ko podjetja, ki se ukvarjajo z odkrivanjem prikritega snemanja, vložijo na stotine evrov za profesionalne detektorje naprav, je mogoče kupiti cenejše različice. Roberts pravi, da se cena najcenejših "lovcev na objektive" giblje med 40 in 50 evri. 
  • Iskanje spletnih kamer: Obstajata dve vrsti nadzornih kamer – tiste, ki posnetke shranijo na kartico SD, in tiste, ki so povezane z internetom. Spletno kamero lahko najdete tako, da se povežete z wifijem gostitelja in z brezplačno aplikacijo poiščete vse kamere, povezane z internetom. Primer takšne aplikacije je denimo Fing App.

Če ugotovite, da je nekaj narobe, ob upoštevanju, da ima gostitelj morda zakonite varnostne kamere zunaj prostorov, odklopite internetni usmerjevalnik, da zagotovite, da vas ne opazujejo. Če odkrijete nekaj, za kar mislite, da je skrita kamera, ne podajte pritožbe le na podjetje, preko katerega ste opravili rezervacijo, ampak to prijavite policiji. 

Pri iskanju skritih kamer preverite običajne predmete, kot so zadnji deli knjig, ogledala, žarnice in sobne rastline. Preverite tudi mesta, kjer bi imela kamera najboljše vidno polje in je nič ne bi oviralo. | Foto: Shutterstock Pri iskanju skritih kamer preverite običajne predmete, kot so zadnji deli knjig, ogledala, žarnice in sobne rastline. Preverite tudi mesta, kjer bi imela kamera najboljše vidno polje in je nič ne bi oviralo. Foto: Shutterstock

Preberite tudi:

Gardsko jezero
Trendi Pri naših sosedih uvedli visoke kazni za turiste, ki ne spoštujejo pravil
otok Lopud, samostan
Trendi Dom frančiškanskih menihov iz 15. stoletja spremenili v butični hotel
Amsterdam
Trendi Evropska prestolnica šokirala z odločitvijo o prepovedi
Ne spreglejte