Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2015,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 28. 4. 2015, 11.07

8 let

Na sprehod med dišeče tulipane, vrtnice in alpske cvetlice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Aprila so svoja vrata odprli najlepši cvetoči parki v Sloveniji, ki s svojim vonjem vabijo, da si jih v prazničnih dneh ogledate in se v njihovem prijetnem ambientu umirite.

Arboretum Volčji potok Najbolj znani slovenski arboretum Volčji potok, ki je za javnost odprt od leta 1952, na več kot 80 hektarjih ponuja pravo pašo za oči. V njem uspeva približno 2500 vrst iglavcev in listavcev ter 300 samoniklih zelnatih rastlin, število trajnic in enoletnic pa se iz leta v leto spreminja. Arboretum je najbolj znan po spomladanski razstavi cvetja, ki bo potekala do 3. maja.

Tudi letos je v cvetu dva milijona tulipanov in 200 tisoč dvoletnic, občudovanja vreden je tudi skalnjak. Že nekaj let jo spremlja tudi za otroke veliko bolj zanimiva dežela dinozavrov.

Mozirski gaj Drugi najbolj znani park v Sloveniji je Mozirski gaj, ki vas vabi, da se sprehodite med na milijone cvetovi, predvsem pa med preprogami več sto tisoč cvetočih tulipanov. Od 25. aprila do 3. maja je v gaju razstava tulipanov in v tem času bo zacvetel tudi najbolj izjemen med vsemi, to je tulipan z imenom Mozirski gaj, ki so ga nizozemski gojitelji vzgojili posebej za Mozirski gaj. V določenih prazničnih dnevih bodo najmlajše obiskovalce zabavali junaki najbolj priljubljenih Disneyjevih risank.

Festival vrtnic Konec aprila se je v Novi Gorici začel že deseti Festival vrtnic, ki bo vse do 10. maja Goriško popestril s številnimi kulturnimi, izobraževalnimi, kulinaričnimi in družabnimi dogodki. Za jubilejni festival so člani Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, teh je že več kot 120, še posebej uredili vrt starinskih burbonk na vrtu kostanjeviškega frančiškanskega samostana.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani Ljubljanski Botanični vrt, ki na trenutni lokaciji deluje že vse od leta 1810 ter velja za najstarejši vrt v jugovzhodnem delu Evrope, se še vedno lahko hvali s cvetočimi japonskimi češnjami, počasi pa se prebujajo tudi druge cvetoče lepotice. Potonike, nagnoj, judeževec in seveda šmarnice, rastline meseca maja.

Botanični vrt Univerze v Mariboru Pod vznožjem Pohorja, v Pivoli pri Mariboru, se z dva tisoč različnimi rastlinskimi vrstami ponaša Botanični vrt Univerze v Mariboru. Z osmimi hektarji je največji tovrstni vrt na prostorih nekdanje skupne države. V prijetnem naravnem ambientu že od aprila cveti zbirka več kot sto vrst narcis, maja bodo zacveteli rododendroni.

Alpski botanični vrt Juliana Prvega maja bo vrata odprl prvi slovenski alpski botanični vrt Juliana v Trenti, ki ga je leta 1926 ustanovil tržaški posestnik in trgovec Albert Bois de Chesne, prijatelj Juliusa Kugyja. V Juliani uspeva okrog 600 različnih vrst rastlin. Večina je alpskih, zaradi nizke nadmorske višine pa je precej kraških in submediteranskih vrst.

Ne spreglejte