Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2012,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

počitnice

Ponedeljek, 21. 5. 2012, 12.40

8 let

Hotel, apartma ali šotor – kaj izbrati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Možnosti, kje bivati med dopustom, je ogromno, najpogosteje pa so to hoteli, apartmaji ali šotori. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je pri načrtovanju počitnic pametno pretehtati.

So za vas počitnice čas, ko se hočete odpovedati vsakodnevnim opravilom, kot so pospravljanje, kuhanje in pomivanje posode? Brez težav spite na kakršnikoli podlagi ali potrebujete prostorno in udobno posteljo? Ste avanturist, ki ne mara pretiranega načrtovanja in potuje po navdihu ali raje cel teden ali dva preživite na istem kraju, kjer vam ni treba hiteti? Vse to in še več je treba vzeti v obzir, ko se odločate, katero obliko počitnikovanja izbrati.

Hotel Prednosti:

Če bivate v hotelu, se lahko za tisti čas popolnoma sprostite in pustite, da vam drugi strežejo in skrbijo za vas. Poskrbljeno je za pospravljanje sob in postiljanje postelj, če počitnikujete z otroki, pa vam bo verjetno še posebej ustrezalo, da vam ni treba skrbeti za hrano.

V zadnjem času vse bolj priljubljena so letovišča "all inclusive", nekakšna nadgradnja dopustovanja v hotelih, kjer imate hrano in pijačo na voljo ves čas, običajno pa je poskrbljeno tudi za animacijo tako za otroke kot za odrasle. Za tovrstne počitnice se odločajo tisti, ki se želijo popolnoma odklopiti od vseh vsakodnevnih skrbi in pustiti, da jim strežejo "od spredaj in od zadaj".

Slabosti:

Če boste dopust preživeli v hotelu, se boste morali vsaj delno odreči spontanosti. Termini zajtrka, kosila in večerje so točno določeni, zato ne boste mogli poležavati do poldneva ali pa dneva na plaži potegniti v pozne večerne ure. Tudi velikost sobe zna biti težava, saj je lahko kaj hitro pretesna, če boste v njej bivali z otroki.

Če boste dopustovali v "all inclusive" letoviščih, se po koncu počitnic verjetno ne boste mogli hvaliti, da ste videli ogromno novih krajev in spoznali veliko domačinov. Takšna letovišča sicer ponujajo organizirane izlete do bližnjih znamenitosti, spoznavanje okolice na lastno pest (če boste že zbrali voljo zanj) pa ponekod celo odsvetujejo.

Apartma Prednosti:

Najem apartmaja z lastno kuhinjo in kopalnico se mnogim zdi najboljši kompromis med udobjem in samostojnostjo. Ne omejujejo vas namreč urniki, ko naj bi jedli ali pa se umikali sobarici, ki je prišla pospravit sobo, ampak si ritem narekujete sami. Jeste lahko, ko želite in kar želite, ali pa se odpravite na celodnevni izlet po okolici, ne da bi vas skrbelo, da boste zamudili večerjo. Še vedno pa se zvečer zleknete v udobno posteljo, ponoči imate stranišče nekaj korakov stran, zjutraj pa se oprhate v lastni kopalnici.

Slabosti:

Samostojnost s sabo seveda prinese tudi odgovornost. Če si že sami določate urnik prehranjevanja, morate za hrano tudi sami poskrbeti, za seboj pomiti in pospraviti. Prav tako vam ne bo nihče postiljal postelj in očistil kopalnice, običajno pa se od gostov pričakuje tudi temeljito čiščenje apartmaja pred odhodom domov. Pravzaprav je dopustovanje v apartmaju podobno kot življenje doma, le da ste na drugi, verjetno bolj vznemirljivi lokaciji.

Šotor Prednosti:

Če se na dopust odpravite s šotorom, za vas ni omejitev. Kje ga boste postavili, se lahko odločate spotoma, če vam nekje ni všeč, pa se zlahka premaknete drugam. Otroci bodo zadovoljni, da so lahko veliko na prostem, v kampih pa je običajno ozračje precej bolj sproščeno in družbo si bodo hitro našli tako malčki kot odrasli. Če odmislimo spanje pod milim nebom, šotorjenje predstavlja najbolj pristen stik z naravo in prepričani "taborniki" ga ne bi zamenjali tudi za najbolj luksuzen hotel.

Slabosti:

"Stik z naravo" pri šotorjenju pomeni točno to. Tudi v zelo urejenih kampih se boste težko izognili živalskemu kraljestvu, predvsem žuželkam, ki bodo silile v vaš šotor. Pri tem načinu dopustovanja se morate držati minimalizma, saj prostora za shranjevanje kupov oblačil in velikih količin hrane ne boste imeli, pa tudi kuhanje in družinski obroki za mizo bodo zelo omejeni. Pripravljeni pa morate biti tudi na skupne kopalnice in stranišča – predvsem to drugo je lahko problematično, ko se boste na poti tja sredi noči spotikali čez kline.

Ne spreglejte