Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2016,
16.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

5

Natisni članek

seniorji Jadran poletje dopust počitnice turizem Albanija Z družino na poti Na dopustu

Sreda, 1. 6. 2016, 16.43

6 let, 6 mesecev

Albanija, nova vroča destinacija za poletni dopust?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

5

Albanija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Po velikem navalu in posledični rasti cen na hrvaški obali se iskalci ugodnejših počitnic selijo proti jugu. Vse več zanimanja je za Albanijo, ki je v zadnjih desetih letih začela resno graditi na turizmu.

Hrvaški hoteli in apartmaji, pa tudi kampi in mobilne hišice se letos polnijo z ekspresno hitrostjo. Hrvaški turistični delavci si manejo roke, manj pa so zadovoljni turisti. Najbolj zaželene destinacije so namreč že bolj ali manj zapolnjene, cene pa so zaradi velikega povpraševanja vse višje.

Turisti, ki se nočejo odpovedati namakanju v Jadranskem morju, se zato ozirajo po drugih delih jadranske obale, tudi Albaniji. Da o poletnih počitnicah v Albaniji razmišlja vse več Slovencev, so nam potrdili v turističnih operaterjih Palma in Kompas, ki imata v svoji ponudbi Albanijo že nekaj let.

Albanska obala meri 476 kilometrov, oblivata pa jo Jadransko in Jonsko morje. | Foto: Reuters Albanska obala meri 476 kilometrov, oblivata pa jo Jadransko in Jonsko morje. Foto: Reuters

"Albanija na slovenskem trgu ni novost," je poudarila Nika Vrhovnik, vodja odnosov z javnostmi pri Palmi, "smo pa v zadnjih nekaj letih opazili večje zanimanje zanjo."

Za avanturiste ali tudi za tiste, ki bi le poležavali na plaži?

"Ne gre za klasično počitniško destinacijo, ki bi ponujala počitnice v hotelskem resortu s poležavanjem na plaži, ampak destinacija, ki je namenjena tudi ogledom bogate naravne in kulturne dediščine daleč od standardnih uhojenih poti," je še dejala Vrhovnikova.

Pri Kompasu so medtem nekoliko drugačnega mnenja. Letos so namreč v svojo ponudbo klasičnih počitniških paketov - hotel, plaža, morje - prvič uvrstili tudi Albanijo, natančneje letoviško mesto Drač. "Glede na to, da gre za prvo sezono, smo s prodajo zelo zadovoljni," je povedala Melita Sraka, produktna vodja v Kompasu.

Za jadranski del obale, kjer je najpomembnejše letoviško mesto Drač, so značilne dolge in široke peščene plaže. | Foto: Thinkstock Za jadranski del obale, kjer je najpomembnejše letoviško mesto Drač, so značilne dolge in široke peščene plaže. Foto: Thinkstock

Skokovit razvoj turizma v zadnjem desetletju

Obe sogovornici sta zavrnili pomisleke o nerazvitosti in neurejenosti turistične infrastrukture v Albaniji. "Tamkajšnji turizem se je v zadnjih desetih letih skokovito razvil. Prav zato je večina hotelov novih in se vsekakor lahko primerjajo s tistimi na Hrvaškem," je dejala predstavnica Kompasa. "Predvsem pa njihovi hoteli ustrezajo uradni kategoriji, v katero so umeščeni – če ima hotel štiri zvezdice, si jih tudi zasluži."

Tudi predstavnica Palme trdi enako: "V letoviških mestih Drač, Vlora in Saranda so v zadnjih letih veliko vložili v infrastrukturo in razvoj turistične ponudbe. Mirno lahko rečemo, da standardi ustrezajo vsem pričakovanjem."

Južni del obale je bolj razčlenjen ter podoben Jonskim in južnodalmatinskim otokom. | Foto: Thinkstock Južni del obale je bolj razčlenjen ter podoben Jonskim in južnodalmatinskim otokom. Foto: Thinkstock

Povpraševanje presega ponudbo

"To niso ogromni resorti, ampak manjši hoteli," je ob tem dodala Melita Sraka iz Kompasa. "Prav zaradi tega pa se hotelske kapacitete v Albaniji zelo hitro zapolnijo. Zadnji dve, tri leta je celo več povpraševanja kot ponudbe. V Albanijo namreč že nekaj let letijo čarterji iz Slovaške, Češke, Poljske in Romunije, ogromno gostov imajo iz Francije, Italije, Nemčije in celo Hrvaške, pa seveda iz Azije," je pojasnila.

Hrana in pijača tudi za 30 odstotkov cenejši kot pri nas in na Hrvaškem

Tako za slovenske kot druge goste so med najpomembnejšimi razlogi za dopust v Albaniji vsekakor cene, ki so v primerjavi s Slovenijo in Hrvaško občutno nižje. "Predvsem zunajpenzionske storitve, torej hrana in pijača v lokalih, so za kakšnih 20 ali 30 odstotkov cenejše," je povedala Melita Sraka iz Kompasa. "Tudi cene namestitev so nižje kot na Hrvaškem, morda bi jih lahko primerjali z grškimi, res pa je, da se zelo razlikujejo od primera do primera."

V zadnjih desetih letih so veliko vložili v turistično infrastrukturo, posledično pa se za Albanijo zanimajo vse bolj zahtevni turisti. | Foto: Thinkstock V zadnjih desetih letih so veliko vložili v turistično infrastrukturo, posledično pa se za Albanijo zanimajo vse bolj zahtevni turisti. Foto: Thinkstock

Dodala je, da Albanija postaja zanimiva destinacija za goste iz celotne Evrope - tja letijo čarterji iz Slovaške, Češke, Poljske in Romunije, ogromno gostov imajo iz Francije, Italije, Nemčije in celo Hrvaške -, vse več pa je tudi azijskih turistov. "Po eni strani se je Albanija v zadnjih nekaj letih turistično zelo razvila, po drugi strani pa so vendarle ohranili prvobitnost, ni še množičnega turizma. Zato vsi pravijo, da je pravi čas za odkrivanje Albanije zdaj, preden se zgodi tisti pravi turistični bum."

Ne spreglejte