Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
17.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

turizem Jadran Hrvaška avtokampi avtokamp kampiranje počitnice dopust Siol z vami na dopustu

Petek, 27. 5. 2016, 17.22

6 let, 6 mesecev

Ne le hoteli, tudi hrvaški kampi bodo letos pokali po šivih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Kampiranje Hrvaška | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Da bodo to poletje hoteli in apartmaji na Hrvaškem najverjetneje dosegali rekordno zasedenost, smo že poročali. Nič drugače ne kaže v hrvaških kampih. Če ste o rezervaciji začeli razmišljati šele zdaj, se vam lahko zgodi, da boste ostali praznih rok.

Za evropske turiste je Hrvaška letošnje poletje ena najbolj zanimivih, če ne kar najbolj vroča destinacija. Varnostno vprašljivi Egipt, Tunizija in Turčija pri marsikom ne pridejo v poštev, zmanjšalo se je tudi zanimanje za Grčijo, medtem ko na Hrvaškem doživljajo pravi bum. Turistične agencije napovedujejo, da zaradi velikega povpraševanja verjetno sploh ne bo "last minute" ponudb za hotele in apartmaje.

Če imate to možnost, izkoristite junijsko zatišje

Kako pa je s kampi na hrvaški obali? Enako, nam je povedala Nina Čepon, urednica spletnega portala avtokampi.si. "Tistim, ki imajo možnost in kakšen star dopust, priporočamo, da izkoristijo junijsko zatišje v kampih in mobilnih hiškah," je dejala. Letos je namreč telovo, katoliški praznik, ki je v več evropskih državah dela prost dan, že maja, zato so kampi in mobilne hiške polni zdaj, nato pa se bodo verjetno za nekaj časa nekoliko sprostili.

Najboljše parcele so v večini hrvaških kampov že razprodane. Če ste začeli iskati šele zdaj, poskusite v manjših, manj znanih kampih v srednji in južni Dalmaciji. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Najboljše parcele so v večini hrvaških kampov že razprodane. Če ste začeli iskati šele zdaj, poskusite v manjših, manj znanih kampih v srednji in južni Dalmaciji. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Julija in avgusta bodo, kot kaže že zdaj, nabito polni. Kot nam je povedala Čeponova, so cene mobilnih hišk ponekod v Istri dosegle že cene od 180 do 200 evrov na noč. "In jim jih po teh cenah tudi uspe prodati," je dodala.

"Vzemite, kar lahko dobite"

Po njenih besedah ljudje najboljše parcele v kampih zdaj rezervirajo že eno leto vnaprej: "Ko gostje odhajajo z dopusta, že rezervirajo za prihodnje leto." Ali to pomeni, da smo zdaj že prepozni za iskanje prostih parcel ob Jadranu? "Za najboljše parcele to zagotovo drži. Če ste začeli iskati zdaj in če hočete v točno določen kamp, ne morete več izbirati. Predlagam, da vzamete, kar lahko dobite. Podobno je z mobilnimi hiškami," je nasvet urednice portala avtokampi.si.

"Sicer pa predlagam kakšne manjše, manj znane kampe, predvsem v srednji in južni Dalmaciji. Seveda pa je vse odvisno od tega, kakšno vrsto kampa želite, ali imate raje manjše z več zasebnosti ali večje z veliko dodatnimi vsebinami in ponudbami."


Med najboljše po izboru nemškega avtokluba ADAC se je letos prvič uvrstil tudi kamp Straško na otoku Pagu. Zakaj? Lani so izpolnili še zadnji pogoj za uvrstitev med smetano - zgradili so bazen. (Foto: kampstrasko.com) | Foto: kampstrasko.com Med najboljše po izboru nemškega avtokluba ADAC se je letos prvič uvrstil tudi kamp Straško na otoku Pagu. Zakaj? Lani so izpolnili še zadnji pogoj za uvrstitev med smetano - zgradili so bazen. (Foto: kampstrasko.com) Foto: kampstrasko.com

V začetku leta je nemški ADAC objavil letošnji vodnik po evropskih kampih in s tem tudi ocene oziroma izbor najboljših kampov. Na Hrvaškem je najvišjo oceno prejelo šest kampov:

  • CampingIN Park Umag

  • Lanterna, Poreč

  • FKK Valalta, Rovinj

  • Krk

  • Zaton, Zadar

  • Straško, Novalja


"To je smetana med tudi sicer zelo dobrimi kampi," je izbor komentirala Čeponova. "Treba je vedeti, da se lahko ADAC med najboljše uvrsti le kamp, ki ima bazen. In Straško so letos prvič uvrstili med najboljše ravno zato, ker so lani zgradili bazen."

"Nam Slovencem se zdi skoraj neumestno kopati v bazenu, če imaš zraven plažo in morje. Moramo pa vedeti, da recimo Nizozemci ali pa Nemci morje pojmujejo povsem drugače. Slovenci ob morju takoj pomislimo na kopanje, oni pa ne, saj imajo tudi sami morje, a se v njem praviloma ne kopajo," je še pojasnila.

"Na kampiranje ljudje ne hodijo več zato, ker ne bi imeli denarja za hotel, ampak zato, ker je kampiranje postalo način preživljanja dopusta." | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons "Na kampiranje ljudje ne hodijo več zato, ker ne bi imeli denarja za hotel, ampak zato, ker je kampiranje postalo način preživljanja dopusta." Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

V hrvaških kampih je največ gostov iz Nemčije, drugi smo Slovenci

Slovenci smo drugi najštevilčnejši gosti v hrvaških kampih, pred nami so le Nemci. Pred kakšnim desetletjem so nas po številu še prehitevali Italijani, zadnjih nekaj let pa Slovenci trdno držimo drugo mesto. Po besedah Čeponove so eden od razlogov za to rast pavšalisti, pa tudi to, da Slovenci vse pogosteje na počitnice hodimo po večkrat, recimo za podaljšane konce tedna.

"V kampe se na Hrvaškem ogromno investira, tako v dodatne programe kot ureditev, sanitarije so v nekaterih lepše, kot jih imamo vsi mi doma," je še dejala Čeponova. "To je seveda super, res pa je, da so cene vsako leto tudi na ta račun višje. Trenutno so na primer v Istri in Kvarnerju cene za družino z dvema otrokoma na parceli z elektriko od 30 pa do 70 evrov na noč."

Kampiranje ne velja več za poceni dopust

Kot je še dejala naša sogovornica, kampiranje vsekakor ni več poceni. "Na kampiranje ljudje ne hodijo več zato, ker ne bi imeli denarja za hotel, ampak zato, ker je kampiranje postalo način preživljanja dopusta."

Ne spreglejte