Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
17. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

dopust morje teroristični napad terorizem turizem Siol z vami na dopustu

Torek, 17. 5. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Letos pozabite na "last minute" počitnice na Hrvaškem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Plaža | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Terorizem in begunska kriza močno zaznamujeta turizem. Kam se bo preusmeril turistični tok, če bodo nekdanji turistični biseri poleti postali tarče teroristov? Hrvaška bo pokala po šivih, napovedujejo slovenske turistične agencije.

Britansko zunanje ministrstvo je nedavno objavilo seznam najbolj nevarnih turističnih destinacij. Na vrhu lestvice so se znašle Nemčija, Francija, Španija, Belgija, Velika Britanija in Turčija. Nekoliko manjšo ogroženost pripisujejo Italiji, Avstriji, Grčiji in BiH, med najbolj varne države pa uvrščajo tudi Slovenijo in Hrvaško.

 

Po zadnji raziskavi Eurobarometra sicer zaradi terorističnih groženj polovica vprašanih Evropejcev ne namerava spremeniti svojih potovalnih načrtov. Znano je tudi, da turisti zaradi terorističnih nevarnosti ne prekinejo s potovanji, temveč si izbirajo varnejše destinacije. Turistični zemljevid bi se to poletje lahko torej zarisal na novo.

Dopustniki bodo tesnobno ležanje na plaži raje zamenjali za manj nevarne destinacije

Pripadniki Islamske države naj bi za letošnjo poletno turistično sezono načrtovali številne teroristične napade, tudi na najbolj obiskanih evropskih plažah. Po opozorilih tujih obveščevalnih služb naj bi se med drugim izdajali za slaščičarje in ulične prodajalce, je poročal nemški časnik Bild. Zaradi strahu pred novimi turističnimi napadi se tako turisti ozirajo po varnejših destinacijah.

Upad turistov pričakujejo tudi velika evropska mesta, Grčija je zaradi beguncev manj privlačna, Italiji grozi nov migrantski val. Tako je za številne Evropejce in tudi preostale turiste še najprimernejša izbira Slovenija in Hrvaška, ki se nahajata med najbolj varnimi turističnimi destinacijami.

Dopustniki bodo tesnobno poležavanje na plažah, ki se omenjajo kot morebitne tarče teroristov, raje zamenjali za manj nevarne destinacije. | Foto: Thinkstock Dopustniki bodo tesnobno poležavanje na plažah, ki se omenjajo kot morebitne tarče teroristov, raje zamenjali za manj nevarne destinacije. Foto: Thinkstock

Tudi zaradi terorističnih groženj v turistični agenciji Relax opažajo povečano število rezervacij za Slovensko primorje in Hrvaško. "Prodaja na obeh trgih je okoli deset odstotkov večja v primerjavi z enakim obdobjem lani.  Zaradi novih letalskih linij v Črno goro pa smo tam prodajo povečali celo za 40 odstotkov," pojasnjuje direktor Relaxa Jože Režonja.

S takšnim tempom bodo hrvaške kapacitete kmalu razprodane

V Relaxu last minute ponudb v višku poletne sezone ne načrtujejo, saj bo večina hotelov in apartmajev s takšnim tempom zasedenih že konec junija, napoveduje Režonja. Pri tem spomni, da najmočnejše evropske turistične države, kot so Nemčija, Avstrija in Italija, gravitirajo prav na Hrvaško, ta pa ima, tako kot Slovenija, omejeno število turističnih kapacitet.

Prodajo počitnic doma in na Hrvaškem so povečali tudi v Kompasu. "Prodaja turističnih aranžmajev je v predsezoni, nekje do prvomajskih počitnic, močno poskočila. Beležili smo okoli tretjino večjo prodajo kapacitet na Hrvaškem, na nekaterih proizvodih celo do 40 odstotkov več," pove Kompasov izvršni direktor Peter Majerle. V Sloveniji so beležili okoli 15-odstotno rast.

V turistični agenciji Palma so z napovedmi previdnejši. "Odvisno je od tega, kako bodo kapacitete zasedene, zato prehitrih diagnoz ne bi dajali. Vsekakor pa glede na veliko zanimanje gostov priporočamo zgodnje rezervacije," so zapisali. V zadnjih tednih opažajo predvsem zanimanje za krajše oddihe ob koncu tedna v Sloveniji in na Hrvaškem, zadovoljni pa so tudi s prvimi odhodi v Grčijo.

Zatišje pred viharjem?

Tudi trenutna prodaja glavne turistične sezone na Hrvaškem precej presega lansko. "Prvi naval se je sicer nekoliko ustavil, kar je posledica že razprodanih boljših kapacitet. Gostje namreč zdaj iščejo alternativne ponudbe na Hrvaškem. Lahko govorimo o zatišju pred viharjem," ponazori Majerle.

Gostom, ki zahtevajo točno določen hrvaški hotel, zato svetuje, naj z rezervacijami pohitijo do konca meseca. Sicer bodo morali iskati drugo možnost.

Boljše turistične kapacitete na Hrvaškem, ki ležijo tik ob morju, so po besedah izvršnega direktorja Kompasa Petra Majerleta v višku sezone že razprodane. | Foto: Reuters Boljše turistične kapacitete na Hrvaškem, ki ležijo tik ob morju, so po besedah izvršnega direktorja Kompasa Petra Majerleta v višku sezone že razprodane. Foto: Reuters

Tudi v Kompasu ne načrtujejo, da bodo letos lahko gostom ponudili tretjino nižje last minute ponudbe. Ne izključujejo pa določenih akcijskih cen, ki bodo za od pet do deset odstotkov nižje.

"A na idealno lokacijo in kvaliteto nastanitve tu gostje prav gotovo ne morejo računati," pravi Majerle.

Cene zelo podobne lanskim

Cene Relaxovih turističnih aranžmajev za Hrvaško in Slovenijo ostajajo praktično enake lanskim. Vse pogodbe o najemu turističnih kapacitet so namreč sklenili že lani septembra, ko teroristična nevarnost še ni bila toliko izrazita, kot je morda danes. "Te cene se kljub povečanemu povpraševanju ne bodo zvišale," zatrjuje Režonja.

Tudi v Kompasu in Palmi bodo gostom letos ponudili enake oziroma zelo podobne cene lanskim. "Dvignila se bo le povprečna cena, saj ne bo toliko akcijskih ponudb kot lani," še pove Majerle.

V slovenskih turističnih agencijah največji upad gostov opažajo za počitnice v Egiptu in Tuniziji, kjer hoteli bolj kot ne samevajo. | Foto: Getty Images V slovenskih turističnih agencijah največji upad gostov opažajo za počitnice v Egiptu in Tuniziji, kjer hoteli bolj kot ne samevajo. Foto: Getty Images

So pa tako v Kompasu kot v Relaxu največji upad zanimanja gostov opazili za Egipt in Tunizijo, kjer se je povpraševanje zmanjšalo za okoli 60 odstotkov. "Nekaj manj povpraševanja smo zaznali za Turčijo, ki pa se počasi vrača na pota stare slave. Porast rezervacij beležimo za grške otoke, z izjemo otoka Kos, in Španijo," pove Režonja.

Terorizem je po njegovih besedah lokalnega in kratkotrajnega značaja. "To se je pokazalo po lanskih terorističnih napadih v Parizu, ko je zasedenost hotelov v mesecu dni padla za 30 odstotkov, trenutno pa je vse po starem," še sklene Režonja.

Ne spreglejte