Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
10. 12. 2019,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

1

Natisni članek

Instagram lažni profili družbeno omrežje

Torek, 10. 12. 2019, 4.05

4 leta, 4 mesece

Ste vedeli za skrivne račune Instagrama, imenovane finstagram? #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

1

Finstagram | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Številni uporabniki Instagrama imajo na tej priljubljeni platformi dva profila: enega običajnega in drugega skritega, imenovanega finstagram, na katerem objavljajo fotografije, ki jih na prvotnem profilu ne bi.

Maira Genovese
Trendi Kaj je TikTok: omrežje, ki je obnorelo mlade, starši pa ga ne razumejo #intervju #video

Finstagram je skovanka besede "fake" (lažno) in Instagram, številni pa si drugi, lažni profil ustvarijo predvsem zato, da na njem objavljajo fotografije in videe, za katere si želijo, da bi jih videla le peščica izbranih ljudi, prijateljev in družine.

Uporabniki finsta računov na njih objavljajo fotografije s počitnic, zabav, tudi neobdelane selfije in druge fotografije, ki so zanje zelo zasebne.

Finstagram je nasprotje Instagrama, kjer se ljudje radi hvalijo s svojim življenjem, najpogosteje pa to počnejo s fotografijami počitnic. To so na primer destinacije, ki bodo zagotovile največ všečkov:

Finsta je še bolj zaseben kot Insta

Ob tem se seveda poraja vprašanje, zakaj si finstagramovci že prvotnega računa ne nastavijo kot zasebnega, a pravijo, da je vsebina na finstagramu še bolj zasebna kot zasebni profil na Instagramu.

Poleg tega nekateri vpogled v svoj zasebni profil na Instagramu dopuščajo tudi sodelavcem, za katere pa ne bi hoteli, da bi videli fotografije iz njihovega zasebnega življenja in tiste utrinke, ki jih hočejo deliti le z najbližjimi prijatelji.

"Jaz in moji prijatelji imamo vsi finstagrame, kjer objavljamo utrinke s konca tedna, da si pokažemo vse smešne dogodke z zabav, ki so se zgodile. Je smešno in zabavno, nekaj, kar radi počnemo. Objavljamo veliko fotografij pijančevanja in zabavanja, ki jih na 'rinsta' (resnični Instagram) ne bi objavili nikoli," je uporabo finstagrama za Refinery29 razložila 21-letna Lauren.

Finstagram | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Finstagram imajo tudi zvezdniki

Finstagram sicer ni nič novega, a mu je priljubljenost zrasla v zadnjem času. Njegovo uporabo so priznali že nekateri zvezdniki, med njimi Chrissy Teigen, govori pa se tudi, da ga ima celo vojvodinja Meghan Markle, ki je bila pred poroko z britanskim princem uspešna blogerka in ljubiteljica Instagrama.

Kot članica kraljeve družine namreč ne sme imeti lastnega profila na Instagramu - lahko ga ima le z možem princem Harryjem, imenuje se Sussexroyal, na njem pa objavljata utrinke s kraljevih potovanj, uradnih obiskov in drugih dolžnosti, ki jih morata opravljati kot britanski kraljevi par.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Kako si ustvariti finstagram?

Preklapljanje med različnimi profili je na Instagramu precej preprosto - ko ga enkrat ustvarite, lahko med dvema profila izbirate s klikom na svoje uporabniško ime na svoji časovnici. Svoj novi, finsta profil pa si ustvarite takole:

  1. Odprite Instagram in pojdite na svoj profil,
  2. v zgornjem desnem kotu izberite tri črtice, ki odprejo menu, izberite "settings"(nastavitve),
  3. spodaj izberite možnost "add account" (dodaj račun).

Za svoj finstagram si boste verjetno izbrali lažno ime, za še dodatno zaščito pred neznanci pa ga med "privacy settings" (nastavitvami zasebnosti) označite še za zasebnega. Instagram v aplikaciji sicer dovoljuje ustvarjanje petih različnih profilov.

Preberite tudi:

Instagram
Trendi Instagram je ponoči tudi v Sloveniji začel testirati veliko spremembo #video
Instagram
Trendi Instagram bo prepovedal filtre z učinkom lepotnega posega
Ne spreglejte