Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

facebook Nogomet za punce nogomet Euro 2016

Petek, 8. 7. 2016, 19.30

6 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja z Nogometom za punce?

Nogomet za punce: ko so Slovenke množično navijale za lepotce na zelenicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Nogomet za punce

Leta 2010 se je skoraj tisoč slovenskih navdušenk nad najpomembnejšo postransko stvarjo na svetu povezalo v Facebook skupino Nogomet za punce. Pesti so stiskale za slovenske nogometne viteze v JAR in vzdihovale za najbolj atraktivnimi. Skupina virtualnih privrženk nogometa še vedno obstaja, a navija drugače kot nekoč.

Facebook skupina Nogomet za punce je zaživela leta 2010, v času svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga je gostila Republika Južna Afrika. Slovenija je takrat na prizorišču prvenstva, ki so ga zaznamovale ušesa parajoče vuvuzele, imela tudi svojo reprezentanco. To pomeni, da je bila evforija v času svetovnega prvenstva tudi v Sloveniji na vrhuncu.

Svoj unikatni delček so ji dodala dekleta, ki so se našla v Facebook skupini Nogomet na punce. Skupino je ustanovila mojstrica digitalnega komuniciranja Nina Kožar, znana tudi kot pobudnica skupine Knjigobežnice.

Nogomet za punce | Foto:

"Korenine ideje segajo v leto 2006, v čas nogometnega prvenstva v Nemčiji, ko sva s prijateljico Katjo, ki je delala kot špikerka na radiu Študent, sanjali o tem, da bi v času prihodnjega svetovnega prvenstva vodili oddajo, v kateri bi komentirali nogomet. Na način, ki bi zanimal dekleta, seveda. No, tega koraka potem vendarle nisva naredili, se je pa vmes zgodil Facebook. Tam sem vsake toliko objavila fotografijo kakšnega luštnega nogometaša, potem pa storila korak naprej in odprla skupino Nogomet za punce," je zametke priljubljene virtualne skupine osvežila Kožarjeva.       

World cup soccer final at Žmauc from Igor Masera on Vimeo.

Skupina je hitro rasla. Iz štirih članic se je število FB-navijačic kmalu približalo tisočici. "Glas o nas se je hitro razširil po spletu in izkazalo se je, da dekletom spremljanje nogometa, še posebej na način, kot smo ga prakticirali v Nogometu za punce, še kako ustreza."

Navijanje po žensko

In kakšen je bil ta način navijanja? "Ženski," odgovarja Kožarjeva. "To pomeni, da smo komentirale, kdo je najlepši in oh in sploh najbolj krasen, kdo se ločuje, kdo ima lepo ženo in podobno, nogometne strokovnjakinje v naših vrstah pa so medtem komentirale potek tekme in nas, ki smo morda zastavljale banalna nogometna vprašanja, nikoli niso gledale zviška. Harmonija, ki se je vzpostavila v skupini, je bila tista prava," se spominja.

Članice skupine Nogomet za punce med spremljanjem tekme med Slovenijo in Alžirijo. Slovenci so zabili gol za končno zmago 1:0. | Foto: Članice skupine Nogomet za punce med spremljanjem tekme med Slovenijo in Alžirijo. Slovenci so zabili gol za končno zmago 1:0.

Največji "srček" mundiala: Samir Handanović

Za največjega lepotca je v času svetovnega nogometnega prvenstva v JAR je veljal slovenski nogometni vratar Samir Handanović, ki je nasprotnikovi žogi zgolj trikrat omogočil prosto pot v njegovo mrežo. "Ja, Handanović je takrat veljal za 'boga in batino', od tujih nogometašev pa sta izstopala Ronaldo in španski vratar Iker Casillas. Seveda smo bile pozorne tudi na osebnost. Vse smo bile navdušene nad Zinedinom Zidanom, ki ni ravno lepotec, a nas je prepričal s svojo viteško naravo, ki pa ji občasno popustijo živci."

Navijačic ni zanimala samo učinkovitost na nogometnih zelenicah, pomemben je bil tudi videz. | Foto: Navijačic ni zanimala samo učinkovitost na nogometnih zelenicah, pomemben je bil tudi videz.

Kdo pleni poglede na Euru 2016?

Nina predvideva, da bi dekleta v skupini Nogomet za punce na letošnjem evropskem prvenstvu najbolj zanimala Valižan Gareth Bale in klasično, Ronaldo, medtem ko bi naša sogovornica na lestvico lepotcev na Euru 2016 najvišje uvrstila islandskega reprezentanta Elmarja Bjarnasona.

Islandski nogometaš Elmar Bjarnason je na Euru 2016 med bolj atraktivnimi. | Foto: Islandski nogometaš Elmar Bjarnason je na Euru 2016 med bolj atraktivnimi.

Gostilničarji so si lahko meli roke

Dekleta so tekme v času svetovnega prvenstva leta 2010, ki ga je slovenska izbrana vrsta zapustila že po skupinskem delu, spremljala na prostem ali v lokalih v središču Ljubljane in vedno naletela na ugoden sprejem.

"Gostilničarji so vedeli, da ne bomo razgrajale, bomo pa tam pustile kar zajeten kupček denarja. Naša druženja so bila vedno vesela, nekatere izmed nas so celo spekle piškote, skratka šlo je za res lepa ženska druženja. Pile smo gin tonik in mislim, da smo ga kar lepo popularizirale," je še namignila mama Nogometa za punce, ki se materinski vlogi intenzivno posveča tudi v tem obdobju, saj je na porodniškem dopustu.

Vodstvo Uefe je zmotila "družinska veselica" na nogometni zelenici, fotografe pa ravno obratno. | Foto: Vodstvo Uefe je zmotila "družinska veselica" na nogometni zelenici, fotografe pa ravno obratno.

Sporni protidružinski pravilnik in reklama


Mame iz skupine bi bržkone razburilo opozorilo Evropske nogometne zveze, ki prepoveduje prihod otrok nogometašev na nogometne zelenice (tudi po končani tekmi), in že ustaljena prepoved menjave dresov, dogodek, ki je bil pred leti prijetna paša za ženske oči.

Jih je pa še kako vznemirila reklama hrvaškega proizvajalca praškov za pranje perila Saponia, ki je na začetku prvenstva predstavila reklamo z žensko, ki doma možu pere (kockasto) perilo, medtem ko moški ležerno pije pivo in obiskuje nogometne tekme. Po javnem linču na družbenih omrežjih so sporno reklamo umaknili.

"Veseli me, da imajo družbena omrežja tako veliko moč. In všeč mi je, da so Hrvatice zaradi reklame zagnale tak vik in krik in dale javno vedeti, da razmišljanje, da ženska spada doma za pralni stroj, ni primerno. Pred leti bi kaj takega šlo skozi, danes pa se tega ne tolerira več."
 

Tudi ženski nogomet se vztrajno prebija v ospredje. | Foto: Tudi ženski nogomet se vztrajno prebija v ospredje.

Zanimivosti ženskega nogometa

A ni vse v lepotcih, ki se podijo za okroglim usnjem, Kožarjeva spremlja tudi ženski nogomet. "Na Facebooku spremljam ženski nogometni klub Beltinci in zanje tudi stiskam pesti, redno pa spremljam tudi večja nogometna tekmovanja za ženske. Vedno si ogledam vsaj finale. Gre za odlične tekme, včasih se mi zdijo celo boljše kot na moški klubski ravni. Je pa res, da se je treba pošteno potruditi, da ženske nogometne tekme na televiziji sploh najdeš. Precej podobno kot velja še za nekatere športe, ki so videti, kot da so rezervirani za moške, ženski pa ostajajo v drugem planu."

Nogomet za punce II?

Skupina Nogomet za punce danes živi samo še na Facebooku. "Preveč se nas je ali razselilo po svetu ali rodilo cel kup otrok, da bi to še lahko vzdrževale," pravi Nina, ki pa nikakor ne izključuje možnosti, da se dekliška virtualna nogometna zgodba ponovi.

"Nikoli ne veš. Morda jo oživimo takrat, ko bom otroka spravila iz plenic. Morda bo to že v času prihodnjega svetovnega prvenstva."

Fenomen nogometa je logičen

Nini Kožar je fenomen nogometa razumljiv in znan. "Včasih je vsaka občina imela svojo vojsko, pa so se med seboj bojevali in s tem sproščali primarne strasti. Danes namesto vitezov to počnejo nogometaši," pravi. "Super se mi zdi, da razgrete strasti lahko sprostiš na tak način."

Tudi vrtoglavi zaslužki vrhunskih nogometašev je ne presenečajo. "Razumem, zakaj so nogometaši tako vrhunsko plačani. Mnogi imajo po njihovi zaslugi velike koristi. Če poznaš razmerja, potem niti ne zaslužijo tako veliko, če pa se osredotočiš samo na znesek, potem je ta seveda noro visok."

Manja Rogan je najboljša slovenska nogometašica. Med spremljanjem nogometne tekme je sicer bolj pozorna na igro, jo pa zanima tudi videz. | Foto: Manja Rogan je najboljša slovenska nogometašica. Med spremljanjem nogometne tekme je sicer bolj pozorna na igro, jo pa zanima tudi videz.

Tudi nogometašice rade pogledajo moški nogomet

O ženskem pogledu na (moški) nogomet smo se pogovarjali tudi z najboljšo slovensko nogometašico Manjo Rogan, članico ženskega nogometnega kluba Teleing Pomurje Beltinci, kjer trenira kar 120 deklet.

21-letna Roganova, ki v teh dneh intenzivno spremlja Euro 2016 in se čudi nad napredovanjem Portugalske v finale, je priznala, da so s kolegicami pozorne tudi na videz nogometašev, a da več pozornosti, kot se za nogometašice spodobi, namenjajo njihovi učinkovitosti na nogometni zelenici.

Opaža, da se za nogometašicami obrača vedno manj začudenih moških pogledov, da pa je moškim leta 2016 še vedno težko razumeti, da tudi ženske lahko igrajo nogomet. Nekatere celo bolje od njih.

Ne spreglejte