Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 4. 2015,
21.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

žepnina

Sobota, 11. 4. 2015, 21.40

7 let, 12 mesecev

Kdaj so otroci dovolj stari za žepnino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S pomočjo žepnine otroka popeljete v svet finančnih sredstev in če boste postavili dobre okvire, bo znal denar dobro oplemeniti in ga tudi pametno zapravljati.

Poznate stare pregovore in misli v slogu: denar ne raste na drevesu, zrno do zrna pogača, kamen do kamna palača, kdor varčuje, sam sebi srečo kuje …? Pomembno je, da otroci pravočasno stopijo v svet denarja, v svet, kjer vladajo spet nova družinska pravila.

"Denar predstavlja odgovornost, saj moramo zanj delati, ga dobro prerazporediti čez mesec in če smo pametni, naj bi ga tudi plemenitili (varčevanje, naložbe). To so zahtevni koncepti, ki naj bi jih otroci usvojili prek žepnine," meni psihologinja Mia Bone.

Z žepnino pridejo nova pravila

Najprej se morajo starši in otroci dogovoriti, zakaj uvesti žepnino, nato pa se lahko pogovarjajo o višini zneska. "Žepnino uvedemo po tem, ko se glede višine zneska dogovorijo starši. Prav tako naj bi se že prej starši samo dogovorili glede pogojev, ki jih bodo postavili otroku, to je, katere dobrine si plača otrok sam, kaj še vedno plačujejo oni in podobno."

"Otrokom je treba jasno povedati, zakaj se mu daje denar, predstaviti časovni okvir (nekateri se odločajo za tedenske oziroma mesečne žepnine) in mu razložiti, katere stvari boste še vedno kupovali starši in katere stvari, če se bo tako odločil, so njegova stvar," še dodaja Mia Bone.

Z začetkom šole čas za učenje ravnanja z denarjem

Primerna starost za prvo žepnino je med četrtim in osmim letom starosti. Na spletni strani SKB banke imajo o žepnini po obdobjih razdelano, kako naj starši otrokom razporejajo žepnino.

Menijo, da se lahko otroci še pred odhodom v šolo naučijo, čemu je namenjen denar, ter predlagajo, da vas otrok opazuje, ko uporabljate gotovino, in vas spremlja po nakupih.

V prvem šolskem obdobju otrok pozna številke in osnovne matematične naloge, zato se lahko začne učiti, kako ravnati z denarjem. Naučite ga primerjati cene in kakovost izdelkov ter ga seznanite z družinskim proračunom.

Redna dela v gospodinjstvu niso za plačilo V najstniških letih, ko začnejo otroci z vrstniki hoditi ven in potrebujejo več denarja, jim omogočite tudi dodaten zaslužek pri opravilih, za katera bi sicer morali plačati nekomu drugemu. A ne plačujte za delo, ki ga otrok opravlja kot član gospodinjstva – to naj bo del rednih nalog.

V času srednje šole pa naj otroci dodatni denar služijo z delom prek študentskih servisov, pri tem pazite, da delo ne bo oviralo šolskih obveznosti.

Doslednost "Načeloma žepnine ne smemo pogojevati s tem, kaj je otrok naredil (npr. ker si dobil dobro oceno, ti dam pet evrov več) oziroma česa ne (npr. ker nisi odnesel smeti, ti od žepnine odbijem pet evrov), vendar pa pravila morajo obstajati. Ta pa so vezana na znesek in dobrine, ki naj bi si jih otrok z žepnino plačal sam," dodaja Mia Bone in opozarja starše kot vsepovsod pri vzgoji: "Bodite dosledni!"

Otroci se morajo naučiti z žepnino primerno razpolagati, a kot vse v življenju se morajo tudi tega naučiti s starševsko pomočjo.

"Otrokove odločitve naj bi spoštovali, če je potrebno pa nežno usmerjali (da se res naučijo, kako razpolagati z vsoto, ki jo imajo). Zelo uporaben nasvet je, da vedno ko otroku daste denar, uporabite nekaj časa tudi za to, da ga povprašate, kako bo denar potrošil, kaj si bo z njim kupil."

Višina žepnine primerna statusu družine Koliko je primerna žepnina?Nekateri predlagajo, da se za osnovo vzame kar število njegovih let. Petletnik naj bi se znašel s petimi evri na teden, šestletnik s šestimi in tako naprej. Mia Bone pa dodaja: "To je odvisno od družine in njenega statusa, pa tudi od starosti otroka. Načeloma naj bi se znesek za višje razrede osnovne šole gibal nekje okoli dvajset evrov mesečno."

Ne spreglejte