Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

najstniki družbena omrežja Facebook internet starši starševstvo

Petek, 26. 2. 2016, 15.10

8 let

Internetna pravila obnašanja za starše najstnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najstniki velik del svojega družabnega življenja preživijo na spletu in starši se morajo naučiti, kako naj se obnašajo na medmrežju, da svojemu najstniku tam ne bodo grenili življenja.

Tako kot svojega najstnika ne vozijo več v šolo in ga pred vrstniki ne objemajo in poljubljajo, ker mu je pač nerodno, morajo starši vedeti tudi, kako naj bi se do njega vedli na spletu.

Pogovor tudi o pornografiji Začne se že s "pogovorom". Včasih je bil obvezen pogovor o spolnosti, zdaj pa je obvezno na vrsti tudi pogovor o varni rabi interneta, preden se njihov otrok sam poda v drobovje medmrežja.

Starši sicer ne pozabijo povedati, da otrok med prijatelje ne sme spustiti nekoga, ki ga ne pozna, ali omeniti, naj ne objavljajo česa, kar bodo pozneje v življenju obžalovali. Toda večini staršev je nerodno, da bi omenili resne zadeve, ki se dogajajo na internetu, recimo nadlegovanje vrstnikov, ki je prav tako neprijetno kot v resničnem življenju. Tako kot pri pogovoru o seksu starši ne povedo vse resnice, je tudi pri pogovoru o varni rabi interneta ne.

Prepoved velja tudi za starše Starši mnogokrat prepovejo uporabo telefonov in tablic med obedom ali skupnimi aktivnostmi, toda medtem ko najstniki jedo, sami klikajo po telefonu, ker morajo nujno in takoj preveriti pošto. To se najstnikom seveda zdi izjemno krivično.

Prav tako kot to, da starši podatkom, ki jih najstniki najdejo na medmrežju – in resnici na ljubo ga uporabljajo tudi za učenje, ne samo za druženje –, pogosto dajejo manjši pomen kot tistim, ki jih preberejo v učbeniku.

Brez družinskih sporočil na zidu Najstnike pa starši največkrat spravijo v neroden položaj z lastnim obnašanjem na spletu. Recimo s tem, ko se na svojem profilu na Facebooku hvalijo s popolnim družinskim življenjem ali dosežki otrok. Ni ga hujšega, kot če starš na Facebooku objavi šolski test svojega otroka s pripisom, kako je ponosen. Prav tako otrokov zid na Facebooku ni oglasna deska za družinsko komunikacijo.

Sporočila staršev na najstnikovem zidu niso zaželena. Starši, ne pozabite: zid je zdaj tako pomemben kot hodnik srednje šole.

Ne objavljajte najstnikovih fotografij Na najstnikovem zidu prav tako ne objavljajte njegovih fotografij. Čeprav bo fotografijo z istega dogodka, recimo družinskega kegljanja, objavil tudi sam, bo njegova odobrena, ker si bo na fotografiji všeč, na vaši pa se bo sovražil, ker se mu bo zdelo, da je videti grozno.

Starši na ne všečkajo objav na straneh otrokovih prijateljev. Všečkanje ima med najstniki malo drugačen pomen, kot si to predstavljajo starši, in sicer da jim je oseba simpatična in bodo sledili njenim objavam. Zato bi všečkarski starš kaj lahko bil razumljen kot zalezovalec.

Brez filozofskih debat na Instagramu Najstnika lahko starši v neprijeten položaj spravijo tudi z neprimerno uporabo Twitterja, Instagrama ali WhatsAppa. Pri zadnjem je lahko najstniku nerodno že zaradi splošnega opisa, ki ga starši podajo ob svoji številki, saj ga vidijo vsi, ki imajo to številko v imeniku. Noben najstnik si ne želi, da bi njegovi vrstniki videli mamin opis "sem kul mama".

Nerodno jim bo tudi, če bodo starši na Twitterju uporabili preveč hashtagov, če jih bodo uporabljali narobe, ali pa če bodo na Instagramu zapadli v politične ali družbene debate: starši, Instagram je za fotografije z zelo kratkim opisom.

Niso odvisni, to je njihovo življenje Ne nazadnje pa je treba najstniku glede uporabe interneta tudi malce zaupati in ga razumeti. Najstniki na družbenih mrežah ne preživijo toliko časa, ker bi bili od tega odvisni. Biti tam je bistvo njihovega družabnega življenja. Preprosto bojijo se, da v družbi ne bi več obstajali, če ne bi bili nenehno prisotni. Starši, saj se še spomnite, kako pomembno je v najstniških letih priznanje vrstnikov?

Ne spreglejte