Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
14.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Štanjel Kras Odkrivaj Slovenijo advertorial

Torek, 17. 3. 2015, 14.30

2 meseca, 1 teden

Štanjel – slovenski Kras v malem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slikovito mesto Štanjel, eno najstarejših naselij na Krasu, ob ozkih kamnitih ulicah na vrhu griča ponuja še prekrasen pogled po celotni kraški pokrajini.

Če bi radi doživeli pristni kraški utrip, je Štanjel prav gotovo ena najbolj tipičnih kraških destinacij v deželi vina in pršuta. Čeprav je na prvi pogled majhen, skriva bogato arhitekturo, v kateri so vidne sledi različnih obdobij.

Štanjel pod taktirko Maksa Fabianija

Štanjelu je največji arhitekturni pečat nedvomno pustil arhitekt in župan Maks Fabiani, ki je tukaj živel med svetovnima vojnama.

Fabiani je načrtoval znameniti Ferrarijev vrt na obrobju Štanjela, ki danes velja za najbolj priljubljeno turistično točko v mestecu.

Danes vrt sicer spominja bolj na mestni park, včasih pa je dejansko služil kot vrt. Zgrajen je bil med obema vojnama kot del kompleksa Ville Ferrari, ki so bile v lasti tržaškega zdravnika Enrica Ferrarija. V nekdanjih Ferrarijevih hišah danes domujejo domačini.

Najbolj slikoviti del Ferrarijevega vrta je ovalni bazen z mostom, ki naj bi predstavljala Benetke v malem.

Zadihajte pravo kraško življenje

Kras boste v Štanjelu dihali na vsakem koraku, tudi med sprehodom po razgledni poti, ki ovija mestece, kjer se bo vaš pogled razprostrl daleč po celotni kraški pokrajini do alpskega sveta. Pristni utrip življenja Kraševcev pa boste občutili že po nekaj korakih po štanjelskih ulicah s kamnitimi hišami, ki so odraz ljudske arhitekture. V središču mesteca, na križišču dveh ulic, stoji avtentična kraška hiša, v kateri je urejena etnološka zbirka.

Lojze Spacal: umetnik Istre in Krasa

Ko boste v Štanjelu, morate obiskati tudi stalno razstavo del umetnika Lojzeta Spacala. Galerija je tudi prizorišče številnih prireditev in predavanj, od spomladi naprej pa se je tukaj mogoče tudi poročiti.

Znamenitosti, ki jih ne smete spregledati

Po sprehodu po razgledni poti priporočamo ogled Cerkve Sv. Danijela. Zgrajena je bila sredi 15. stoletja, znana pa je predvsem po zvoniku z limonastim zaključkom, ki so ga cerkvi dogradili leta 1609.

Nekaj korakov stran je tudi znamenito grajsko dvorišče, na katerem izstopa peteroramno stopnišče, ki je danes glavna kulisa številnih turističnih fotografij. Iz dvorišča je tudi vhod v Galerijo Lojzeta Spacala in v kvadratni stolp gradu, kjer si lahko ogledate razstavo, posvečeno Maksu Fabianiju.

Konec tedna ulice Štanjela zaživijo tudi s ponudbo lokalnih čebelarskih izdelkov in domačih obrtniških spominkov.

Vrtovi so ključna turistična atrakcija, ki pa se v zadnjih letih spreminja tudi v idiličen kraj za poroke. Pod njem pa s skriva prava zgodovinska zakladnica – hladilnica, kjer so v poletnih mesecih shranjevali led in tako zagotovili zadostno količino vode za namakanje vrtov.

Ne spreglejte