Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
8. 11. 2017,
17.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

garažna hiša moda LJFW teden mode

Sreda, 8. 11. 2017, 17.23

6 let, 6 mesecev

Tako je videti teden mode, ki se odvija pod zemljo #foto #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
teden mode, LJFW | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Te dni je ena od ljubljanskih garažnih hiš polna modelov, umetnikov ličenja, frizerjev in oblikovalcev, ki skupaj ustvarjajo jesenski teden mode LJFW. Kako je videti, ko se modni dogodek odvija pod zemljo, le nekaj metrov od parkiranih avtomobilov?

Le streljaj od Gosposvetske ceste, kjer zadnje tedne poteka izkopavanje posmrtnih ostankov Emoncev, se te dni odvija ljubljanski teden mode. Nove trende slovenskih in tujih oblikovalcev ljubitelji mode prav tako odkrivajo pod površjem, natančneje v garažni hiši Kozolec, ki je svojo prenovljeno prvo etažo pod zemljo za ta teden posodila ekipi LJFW.

Liza Rihar, tiskovna predstavnica ljubljanskega tedna mode, pojasnjuje, da so se za to lokacijo odločili predvsem zato, ker je nekaj posebnega in je v strogem središču Ljubljane. "Ker smo bili lani višje, na Ljubljanskem gradu, smo šli letos pod zemljo. Vedno iščemo lokacije, ki so čim bolj dostopne, v središču prestolnice in tudi prepoznavne za mesto Ljubljana."

Za garažno hišo, čeprav ima nizke strope, pravi, da je zelo fotogenična, prostorna in drugačna. S pravo osvetlitvijo jim je uspelo ustvariti posebno vzdušje, ob katerem se pozabi, da so le nekaj metrov stran parkirani avtomobili.

Tokratni teden mode LJFW ni namenjen le povabljencem, temveč si ga lahko ogledajo vsi. Dnevna vstopnica za ogled revij stane 18 evrov.

Liza Rihar pravi, da je garažna hiša kot nalašč za njihov glavni kriterij prizorišča: drugačnost. | Foto: Ana Kovač Liza Rihar pravi, da je garažna hiša kot nalašč za njihov glavni kriterij prizorišča: drugačnost. Foto: Ana Kovač

teden mode, LJFW | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

teden mode, LJFW | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Za dve oblikovalki je tokratni LJFW še dodatno poseben

Ambient garažne hiše je všeč vsem modnim umetnikom, še najbolj pa sta navdušeni mladi hrvaški oblikovalki Mateja Dujić in Neira Sinanbašić, saj je to zanju prvi teden mode sploh in hkrati prva modna revija v njuni karieri. Njuna znamka Mateyaneira je namreč zaživela šele pred kratkim, a so organizatorji LJFW že prepoznali njen potencial in jo povabili k sodelovanju.

Ljubljana je izbrala naju. Od vseh regionalnih mest naju je Ljubljana prva podprla in tega ne bova nikoli pozabili,

sta nasmejani povedali pred modno revijo.

Na LJFW se poleg Mateyaneire predstavlja še več kot 25 drugih znamk, katerih skupno vodilo sta trajnost in družbena odgovornost. Po koncu tedna mode bo njihove kose, videne na tednu mode, mogoče kupiti v butiku Pentlja Concept Store.

Mateja (levo) in Neira | Foto: Ana Kovač Mateja (levo) in Neira Foto: Ana Kovač

Z znamko Mateyaneira, ki združuje njuni imeni, prisegata na osnovne kose osnovnih barv. | Foto: Ana Kovač Z znamko Mateyaneira, ki združuje njuni imeni, prisegata na osnovne kose osnovnih barv. Foto: Ana Kovač

Prva modna revija na prvem tednu mode Mateyaneire:

Fotogalerija
1 / 10

Modelom namenili 80 metrov dolgo brv

Kreacije nosi 35 manekenov in manekenk, med njimi tudi priznana Prisha Justinek Alfirev, ki svojo uspešno kariero gradi tudi v tujini. Njej se garažna hiša kot prizorišče tedna mode zdi zelo zanimiva, predvsem 80-metrska modna brv, ki jo vsak večer v visokih petah prehodi devetkrat.

Na tednu mode LJFW hodijo manekeni agencije Immortal Models, za katere skrbi Tomaž Mihelič.

Prisha in preostali modeli morajo na prizorišče dogajanja priti že več ur prej, saj jih čakajo pomerjanje kreacij, urejanje pričeske in mejkap. Dnevi v tednu mode so tako zanje videti kot osemurni delovnik, ki pa se nemalokrat zavleče pozno v noč.

"Po koncu revij je treba temeljito očistiti kožo, ker je profesionalen mejkap res močen. Poleg tega si je treba vsak dan oprati lase, saj na njih po koncu dneva ostane veliko utrjevalca za lase." Ura je tako že blizu polnoči, ko se Prisha šele odpravi v posteljo.

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Tako so videti priprave modelov na teden mode

Priprave na teden mode pa se za Prisho začenjo že veliko prej. V dnevih pred modnimi revijami se večkrat odpravi v fitnes, pije še več vode kot ponavadi, privošči pa si tudi savno. Pri prehrani se ne omejuje, saj se ves čas, tudi ko na urniku nima revij, prehranjuje precej zdravo.

Zato pa toliko več pozornosti nameni negi: "Pred tednom mode si naredim piling obraza in telesa, pazim, da na kožo obraza nanašam vlažilno kremo, na telo pa mleko za telo. Spanec je tudi pomemben, da je koža lepa, napeta. Pri umivanju las je pomembno, da si nanesemo balzam, da zaščitimo lase, ker jih za revije toplotno obdelujejo, uporabljajo veliko produktov, balzam pa poskrbi, da se lasje ne izsušijo. Obvezno naredim tudi manikuro in pedikuro."

Enako pomembna je tudi nega po tednu mode, dodaja: "Zaradi čopičev in močnega profesionalnega majkepa koža postane občutljiva, povrhnjica se poškoduje in je pomembno, da se jo nahrani z regenerativno masko. Prav tako na lase po umivanju za petnajst minut nanesem hranljivo masko, da jih nahrani, obnovi in zapre."

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zakulisje tedna mode LJFW:

teden mode, LJFW | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

teden mode, LJFW | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Po prvem izhodu spet od začetka

Enako delovno je tudi za mojstre ličenja in frizerje, ki v zakulisju vsak dan preživijo vsaj osem ur. Špela Ema Veble, oblikovalka maske pri LJFW, pravi, da se priprave začnejo s posvetom z oblikovalci glede stilske usmeritve, ki jo spremenijo v konkreten videz. "Sledita načrt in delitev dela, potem pa akcija."

Še zanimivost: v dneh tedna mode bodo na modelih porabili približno 50 stekleničk tekočega pudra.

Aska Kajtazovič iz Mič Stylinga dodaja, da je delo frizerjev podobno. Po pogovoru z oblikovalci sledi delo na modelih, ki jih vsaj tri ure pred prvo revijo začnejo pripravljati na prvi izhod. "Potem pričeske razdremo, kot da se ni dogajalo nič, nato pa vse ponovimo."

Jesenski teden mode LJFW se je začel v ponedeljek, 6. novembra, in bo trajal do četrtka, 9. novembra.

Save

Save

Ne spreglejte