Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
10. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

1

Natisni članek

Mateja Škraba Frachella nahrbtnik torbica kopalke moda oblikovanje

Sreda, 10. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Podjetna Slovenka, ki ji je uspelo zaradi nahrbtnika iz H&M

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

1

Foto: Matej Leskovšek

Pred dobrima dvema letoma si je Mateja Škraba kupila nahrbtnik in doma ugotovila, da lahko takšnega izdela kar sama. Danes ima uspešno znamko Frachella, ki daje piko na i osebnemu stilu modnih navdušenk po vsem svetu.

Mateja Škraba ni oblikovalka po izobrazbi, ne zna šivati in nikoli se ni učila o modi. A ekonomistka v njej se je prebudila v pravem trenutku in jo pripeljala do lastne znamke, ki je zdaj že tako uspešna, da druge službe ne potrebuje več.

Vse se je začelo z željo po nahrbtniku z resicami

Na vprašanje po čistem začetku znamke Frachella odgovori, da je prišlo samo od sebe, ko je iskala nahrbtnik z resicami. "Tega se takrat pri nas ni dalo dobiti, sem pa v H&M našla nekaj podobnega in si ga kupila. Ko sem si ga malo podrobneje ogledala, sem ugotovila, da bi si takšnega pravzaprav lahko naredila kar sama. In sem si ga. Nato je prijateljica rekla, da hoče enakega. Ko sem ga naredila, sem objavila fotografijo na Instagramu in naslednji dan sem dobila že štiri naročila. Ko so nahrbtnike pri njih videli drugi, so jih hoteli še oni … Tako se je začelo."

Vsega se je naučila sama. Prvi nahrbtnik je najprej zrisala, kupila blago in prosila prijateljico, da ji ga sešije. "Jaz delam samo resice in cofke. Sprva sem samo gledala tisto blago in tuhtala, kako bi jih naredila. Naredila sem jih čisto po občutku."

Se spomnite Fračjega dola?

Zakaj Frachella? Tudi zgodbica o imenu je, tako kot nastanek znamke, zanimiva. "Od svoje sestrične sem nekoč podedovala pulover. Ta pulover je bil mehek in puhast, takrat pa se je na televiziji ravno predvajala risanka Fračji dol, kjer so imele tiste lutke smešne lase (smeh, op. p.). Ta pulover me je očitno spominjal na tiste 'fračele' in tako se je rodila Frachella."

 | Foto: Katarina Veselič Foto: Katarina Veselič

Logično nadaljevanje? Torbice. Nelogično? Kopalke.

Potem ko je osvojila nahrbtnike in si zgradila pravo bazo privrženk, se je lotila še torbic. "Naveličala sem se samo nahrbtnikov in si rekla, da je čas za torbice, če že imam svojo znamko," je povedala v smehu in dodala, da so njene mini Frachelle odlične za večerne izhode, ko potrebujete le mobilnik, ključe, denar in še kakšno šminko.

Kmalu je prišla še ideja o kopalkah, a od druge Mateie. "Do kopalk sem prišla na željo prijateljice Mateie Kogoj. Ona si jih je zaželela in ona skrbi za vse. Jaz sem dala svoje ime Frachella, skupaj izbirava vzorce, barve in material. Mateia vse zriše, dodela idejo, meni jih da v predogled in potrditev. Njena prvotna ideja je bila, da na hrbtni del vključiva vrvice in trakce, ki bi spominjali na resice na mojih nahrbtnikih."

Fotogalerija
1 / 25

Mateja in Mateia oblikujeta zgolj enodelne kopalke, ki so trenutno zelo moderne, obe pa se strinjata, da so tudi zelo seksi, celo bolj kot dvodelne.

Asos kot odskočna deska v tujino

Tako kot večina uspešnih oblikovalcev je tudi Mateja svojo znamko poslala prek meja, saj je Slovenija premajhen trg, tujina pa je iz leta v leto bolj dostopna. "Najprej sem Frachello predstavila na spletni strani Etsy, kjer je vse brezplačno in zelo preprosto, saj si sam ustvariš profil. Asos Marketplace deluje na podoben način, le da jim moraš poslati fotografije izdelkov, opisati, kaj delaš, oni pa se odločijo, ali te bodo sprejeli."

 | Foto: Katarina Veselič Foto: Katarina Veselič

S pomočjo te ogromne spletne trgovine, ki zalaga modne navdušenke po vsem svetu, Mateji dela ne manjka.

Naročilo prijateljice poskrbelo za otroško linijo

Po nahrbtnikih, torbicah in kopalkah je prišel navdih za otroško linijo – spet po spletu okoliščin. Prijateljica jo je prosila, naj za hčerkin prvi rojstni dan naredi mini nahrbtnik, kakršnega ima že mamica. Mateja ji je ugodila in tako je nastala otroška linija.  "Na voljo so isti modeli kot za odrasle, le da zaradi varnosti nisem vključila cofkov, saj jih lahko otroci odtrgajo. Na voljo so torej z resicami in zadrgo ter čisto osnovni, brez vsega."

Fotogalerija
1 / 5

Opazna konkurenca na slovenskih tleh

Ob pogledu na Frachelline nahrbtnike je hitro opaziti podobnost z Boopacki sester Bučar, česar se zaveda tudi Mateja. Na to odgovarja, da so nahrbtniki očitno res v trendu. "Vesela sem konkurence, vesela sem, da slovenske znamke rastejo in da jim uspeva. Vedno bom raje rekla lepo besedo kot grdo in vedno sem odprta za sodelovanja. Trg je dovolj velik za vse, tudi v Sloveniji, kaj šele v svetu."

Takšen način razmišljanja jo je pripeljal do sodelovanja z mlado Živo Javeršek, ki je prvi obraz znamke Viva's Leather Goods. Spoznali sta se med fotografiranjem, Živa ji je predlagala, da združita moči, in tako je nastala kolekcija VXF.

Fotogalerija
1 / 8

Kupiti slovenski nahrbtnik za 60 evrov ali takšnega svetovne znamke za deset?

Cena Matejinih nahrbtnikov in torbic se giblje med 40 in 60 evri, ki se mnogim še vedno zdi (pre)visoka. Predvsem zaradi masovnih blagovnih znamk, ki podobne modne dodatke prodajajo po smešno nizkih cenah. Izdelke zanje največkrat izdeluje poceni delovna sila v nerazvitih državah, največkrat pa celo nezakonito izkoriščajo kar otroke, ki jih plačujejo le po nekaj centov na dan.

Fotogalerija
1 / 10

Foto: Kristijan Stramič


"Na fakulteti sem izpostavila, da imam proizvodnjo v Sloveniji, ki je temu primerno dražja. Pred časom sem dobila ponudbo s Kitajske: za en nahrbtnik bi plačala štiri evre. Halo? To bi bilo zame popolno, a podpirala bi izkoriščanje, mučenje otrok. V Sloveniji je ogromno propadlih podjetij, vse te šivilje potrebujejo delo, zakaj ne bi zaposlila njih?" razmišlja Mateja in pravi, da se bo njena znamka tega še naprej držala.

Mateja o svojem najljubšem kosu:

Potrditev britanskega Vogua

Pred dobrim mesecem je dobila še eno potrditev, da je na pravi poti. V stik z njo so stopili iz britanskega Vogua, saj so si želeli njene kose predstaviti na straneh te legendarne revije. "Malo so raziskovali slovenski trg in našli tudi Frachello. Poslali so mi ponudbo za objavo, kar pomeni, da sem jaz plačala njim, vendar je šlo za minimalno vsoto, priložnost pa je bila ogromna."

Mateji so dali proste roke glede izbire izdelka, ki so ga predstavili v zadnji, avgustovski izdaji, objava pa je s seboj prinesla ogromno. "Iz Velike Britanije se je vsulo naročil, pri nas pa je Frachella postala še bolj prepoznavna. Zdi se mi, da ljudje po objavi v tako priznani reviji dobijo neko potrditev, da si res dober," je še povedala in dodala, da je bil ta minimalen vložek odlična poteza, iz katerega je dobila res veliko. "Denar, ki sem ga vložila, sem takoj dobila nazaj."

Fotogalerija
1 / 3
Ne spreglejte