Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
16. 3. 2018,
11.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

maskara ličenje ličila lepota

Petek, 16. 3. 2018, 11.00

6 let, 1 mesec

Osem napak, ki jih počnete pri uporabi maskare

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
ličenje, maskara | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Maskara je eno najbolj uporabljanih ličil za vsakodnevno uporabo in je postala nujen pripomoček vsake ženske. Čeprav se zdi uporaba čisto preprosta, vizažistka opozarja na pogoste napake, zaradi katerih trepalnice niso tako dobro poudarjene, kot bi lahko bile.

Malo črno krtačko za poudarjanje trepalnic že od najstniških let uporablja skoraj vsaka ženska, a le malo med njimi jo zna uporabljati pravilno. Je kar nekaj napak, natančneje deset, zaradi katerih ženske ne izkoristijo vsega potenciala tega ličila.

A preden maskara sploh pride na vrsto, je treba najprej nanesti tekoči puder, puder v prahu, črtalo in senčilo. V tem vrstnem redu.

To pa so napake, ki jih po mnenju Tine Fabjan, vodje umetnikov ličenja pri Max Factorju, verjetno počnete pri uporabi maskare:

Zelo pomembno je, da maskaro dobro zapirate, opozarja vizažistka. Tako preprečite, da bi zrak prišel v stekleničko, saj jo ta suši, pojavijo pa se tudi grudice.  | Foto: Thinkstock Zelo pomembno je, da maskaro dobro zapirate, opozarja vizažistka. Tako preprečite, da bi zrak prišel v stekleničko, saj jo ta suši, pojavijo pa se tudi grudice. Foto: Thinkstock

Ne vzamete si dovolj časa. "V eni minuti se ne bo zgodila čarovnija, ki jo obljublja maskara, posledično pa ste lahko z njo nezadovoljne."

Ne uporabite pudra v kamnu. "Koža izloča maščobo in posledično se lahko maskara preslika na polt. Pomembno je, da si okrog oči s širokim čopičem nanesete puder v kamnu."

Krtačko prepogosto pomakate v stekleničko. "Maskara se na zraku suši, s pogostim pomakanjem v stekleničko pa le potiskate zrak vanjo. Tako se vam lahko delajo grudice in maskaro prej porabite."

Nanašate z enim potegom. "Maskaro nanašajte s cikcak potegi, saj boste le tako ločili vsako trepalnico posebej in jo lepo obarvali."

Nanesete samo eno plast. "Pomembno je plastenje, a z njim nikar ne pretiravajte. To lahko počnete, dokler je maskara na trepalnicah še sveža, v nasprotnem primeru boste ustvarili pajkast in grudast videz."

Ne uporabljate klešč za privihanje trepalnic. "Klešče dodatno poudarijo in ukrivijo trepalnice, sploh če imate izrazito ravne. Z vodoodporno maskaro najprej nanesite tanko plast, nato s kleščami oblikujte trepalnice, potem pa nanesite še klasično maskaro."

Ne uporabljate odstranjevalca očesnega mejkapa. "Ti negujejo trepalnice in predel okoli oči."

Niste izbrali prave maskare. "Glede na velikost svojih trepalnic in želeni učinek izberite debelino krtačke, gostoto ščetin in obljubljeni končni videz, najpomembnejše pa je, kako jo boste uporabile."

Če imate občutljive oči, maskare ne posojajte nikomur, saj se tako prenašajo bakterije.  | Foto: Thinkstock Če imate občutljive oči, maskare ne posojajte nikomur, saj se tako prenašajo bakterije. Foto: Thinkstock

Veste, kako jo pravilno nanesti?

Tina ima tudi natančna navodila, kako nanesti maskaro za najboljši učinek:

  1. korak: "Najprej jo nanesite na spodnje trepalnice, in sicer tako, da bolj poudarite zunanji del spodnjih trepalnic."
     
  2. korak: "Od dva do tri nanose maskare nanesite na zunanji del zgornjih trepalnic. S tem boste trepalnice zaščitili in obarvali tudi z zgornje strani."
     
  3. korak: "Sledi nanos na notranji strani zgornjih trepalnic, od koder nadaljujete proti sredini in spet proti zunanjemu delu očesa. Končajte v notranjih kotičkih očesa. Po potrebi lahko dodatno nanesete maskaro na zunanje kotičke očesa, za mačji pogled."

Povprečna ženska eno maskaro uporabi od 30- do 40-krat. | Foto: Thinkstock Povprečna ženska eno maskaro uporabi od 30- do 40-krat. Foto: Thinkstock

Različen nanos za različen namen

Opozarjamo še na različno nanašanje maskare pri dnevnem in večernem ličenju. Pri dnevnem ličenju trepalnice le rahlo poudarite in osvežite njihovo naravno barvo. Uporabite lahko rjave odtenke.

Pri večernem ličenju naj bo nanos močnejši. V tem primeru jo lahko nanesete v večkratnih nanosih. Trepalnice bodo močno poudarjene in izrazite.

Preverite še, katera dva pripomočka naj ima po mnenju vizažistke Tine Fabjan v torbici vsaka ženska ter kako se naličiti, da boste na praznični zabavi v trendu.

Ne spreglejte