Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
7. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

mejkap kozmetika Nika Veger rok trajanja

Torek, 7. 8. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Kdaj je čas, da zavržete kozmetiko in ličila

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
mejkap, ličila | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čeprav se včasih zdi, da lahko ličila in preostalo kozmetiko uporabljamo v nedogled, žal ni tako. Da bo mejkap videti najbolje in da se boste obvarovali pred bakterijami, je treba določene izdelke pravočasno zavreči.

Poletje in visoke temperature slabo vplivajo na vso kozmetiko, ki jo imamo v kopalnici, zato je zdaj pravi čas, da se lotite lepotne "čistke". Visoke temperature namreč pospešujejo razvoj bakterij, zato je lahko že odprta kozmetika konec poletja manj učinkovita in celo povzroči okužbe.

Nasvete o tem, kdaj je treba zavreči določene izdelke, je zbrala priznana vizažistka in blogerka Nika Veger, ki se podpisuje tudi pod uspešen lepotni blog.

lepota, poletje, sončenje
Trendi Kdaj nanesti kremo za sončenje na obraz, pred ličenjem ali po njem?

Napotki za daljšo obstojnost lepotnih izdelkov

"Če želite svojo najljubšo šminko uporabljati čim dlje, vam ne priporočam varčevanja z nanosom, temveč upoštevanje teh treh pravil," pravi Nika:

  1. Ugodna temperatura. Kozmetika najdlje preživi na temperaturi od 0 do 23 stopinj Celzija, v temnem in suhem prostoru, zato je ne puščajte v avtu ali torbici na soncu.
  2. Čisti prsti. Bolj ko boste pazili na čistočo čopičev in prstov, s katerimi zajemate kozmetiko iz embalaže, dlje boste lahko uporabljali svoje priljubljene izdelke.
  3. Generalno čiščenje. Na vratu embalaže ali v pokrovčku, kjer kozmetika ostaja dlje časa in prihaja v stik z zrakom, se največkrat začnejo razvijati bakterije. Okužba se lahko hitro razširi v izdelek, zato večkrat ta del embalaže očistite s krpo in alkoholom.

mejkap, ličila | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Predvideni roki trajanja kozmetike

Pri vprašanju, kdaj zavreči določene izdelke, imajo lepotila naslednje roke trajanja, razlaga Nika:

  • Maskara: do 3 mesece. "Ker so oči občutljive, bodite pozorni na to, da je odprta maskara, ne da bi tvegali okužbo, za uporabo primerna le tri mesece." Ob tem svetuje, da odsluženi očistite ščetko in jo uporabljate za česanje trepalnic, oblikovanje obrvi ali odstranjevanje 'muck' s plišastih tkanin.
  • Ličila v prahu (puder, rdečilo, senčila): do 18 mesecev. "Ker vsebujejo manj hitro pokvarljivih učinkovin, jih lahko ob pravilnem shranjevanju uporabljate celo dlje. Še posebej če jih vedno nanašate z očiščenimi čopiči oz. aplikatorji." Nikin nasvet: odslužena lahko uporabite za risanje.
mejkap, ličenje
Trendi Kako se lotiti ličenja, ko je zunaj peklenska vročina
  • Kremna ličila: do 6 mesecev. "Korektor, rdečilo, šminka, vsa kremna ličila so hitreje pokvarljiva kot tista v prahu. Pozorni bodite na opazne spremembe vonja, barve, teksture, še posebej če gre za izdelek, ki ga nanašate blizu oči." Tudi odslužena kremna ličila lahko uporabite za risanje ali ustvarjanje obarvanih balzamov, pravi Nika.
  • Lak za nohte: do eno leto. "Včasih je veljalo, da star lak povzroča krhke nohte. To drži le, če ga pogosto redčite z acetonom. Je pa res, da star lak izgubi elastičnost, zato se hitreje okruši, težje razmaže ali pa postane lepljivo gost." Odslužen, a še vedno tekoč lak za nohte lahko uporabite za ustvarjanje daril, svetuje. "Na spletu je kup zanimivih videov, kako z njim ustvarite zanimive poslikave skodelic."

mejkap, ličila | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Tekoči puder: do 6 mesecev. "Tekoči pudri na pumpico ali v tubi so počasneje pokvarljivi kot tisti, pri katerih lahko v formulo namakate prste ali čopiče." Ste vedeli, da odslužen tekoči puder spada med nevarne odpadke?
  • Barvice, svinčniki, črtala: do 3 mesece (tekoče)/do 12 mesecev (svinčnik). "Tekoča črtala se običajno prej posušijo kot pokvarijo. Hitro pokvarljivi pa so svinčniki, če jih pustite na vročini ali celo ne zaprete s pokrovčkom. Barvice oz. svinčnike pred vsako uporabo ošilite, ker tako odstranite zunanji del, ki je že lahko okužen ali izsušen." Nika predlaga, da odslužena črtala uporabite za ustvarjanje trendovskih napisov različnih tipografij.
ličila, mejkap
Trendi Kako spakirati lepotne pripomočke, da se med potovanjem ne bodo uničili
  • Zaščita pred soncem: do 6 mesecev. "Ker je prvoten namen sončnih krem zaščita vaše kože pred UV-žarki, je še posebej pomembno, da pazite na pogosto prezrt simbol, ki kaže, kako dolgo je izdelek učinkovit, ko je odprt. Zagotovo ne enako na počitnicah čez več kot eno leto. Običajni odmerek tako ali tako ne zadostuje za več kot štirinajst dni, če izdelek uporabljate v količini, kot je predvideno."
    "Če je počitnic že konec, vam pa je ostal izdelek z mineralno zaščito, ga lahko uporabljate še naprej, saj ima verjetno tudi negovalne učinkovine (še posebej organski izdelki vsebujejo veliko negovalnih sestavin)."
  • Parfum: od 24 mesecev do 10 let. "Nekatere dišave lahko trajajo desetletja (še sreča, saj niso poceni). K ohranitvi žlahtnosti esence pripomore, če stekleničke hranite na temnem, hladnem in suhem mestu." Odslužena vsebina spada med nevarne odpadke, Nika pa predlaga, da lepo stekleničko uporabite za vazico ali okras.

mejkap, ličila | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Da vam bo kozmetika služila čim dlje, se držite priporočil o shranjevanju, uporabi in vzdrževanju, še svetuje sogovornica. Priporoča, da si pri izdelkih, ki jih ne uporabljate pogosto, zapišete datum odprtja, "po tem roku pa se zanašajte na zdravo pamet".

Če je vaša koža neobčutljiva in zdrava, izdelek pa ni spremenil vonja, barve in teksture, lahko izdelke za vsakodnevno nego porabite do konca.

poletje, lepota
Trendi Štirje lepotni opravki, preden odhitite na počitnice
Ne spreglejte