Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
15.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivan Urbančič

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 15.38

6 let, 7 mesecev

Umrl filozof in prevajalec Ivan Urbančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ivan Urbančič 1 | Foto STA

Foto: STA

V nedeljo je v 86. letu umrl filozof in prevajalec Ivan Urbančič. Veljal je za enega od začetnikov slovenske fenomenološke šole. Bil je med ustanovitelji Nove revije in soustanovitelj Zbora za republiko.

Ivan Urbančič se je rodil v Robiču pri Kobaridu. Leta 1964 je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti, leta 1970 pa doktoriral na zagrebški univerzi. Najprej je delal v tovarni Iskra, pozneje na Inštitutu za sociologijo in filozofijo na ljubljanski univerzi. Študiral je tudi na Univerzi na Dunaju in v Kölnu. Urbančič  je s svojim delom med drugim postavil temelje slovenskega univerzitetnega študija fenomenologije in hermenevtike.

Prijatelj osamosvojitelja Jožeta Pučnika

Že leta 1964 je začel delovati na Inštitutu za sociologijo in filozofijo v Ljubljani, po njegovi zaslugi pa je inštitut postal tudi zatočišče za kritične intelektualce, med njimi filozofa Slavoja Žižka. Bil je tudi prijatelj osamosvojitelja Jožeta Pučnika.

Med ustanovitelji Slovenske demokratične zveze in Zbora za republiko

Med drugim je bil urednik pri Slovenski matici in med ustanovitelji Nove revije. Je soavtor prispevkov za slovenski nacionalni program. Med letoma 1982 in 1990 je bil dejaven v gibanju za demokratizacijo Slovenije. Tako je bil leta 1989 med soustanovitelji Slovenske demokratične zveze (SDZ). Leta 2004 je bil tudi med ustanovitelji gibanja Zbor za republiko.

Ivan Urbančič je bil tudi med ustanovitelji Zbora za republiko. | Foto: Bor Slana Ivan Urbančič je bil tudi med ustanovitelji Zbora za republiko. Foto: Bor Slana

Je avtor številnih člankov in knjig, med njimi O krizi: epilog k Zgodovini nihilizma, Zgodovine nihilizma, Evropskega nihilizma in Leninove filozofije. Nazadnje je leta 2014 izšlo delo Razmišljanja v preddverju filozofije. Zanimali so ga predvsem problemi in možnosti mišljenja danes – v horizontu fenomenologije v širšem smislu, pri čemer je izhajal iz t. i. dovršitve evropske filozofije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja in Wilhelma Diltheyja.

Bil je eden protagonistov v televizijskem filmu o filozofiji Govoreče glave v režiji Dušana Moravca. Preučeval je tudi slovensko filozofsko izročilo, med drugim je analiziral delo Franca Vebra. Skoraj v celoti je prevedel filozofijo Friedricha Nietzscheja.

Ne spreglejte