Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
22.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Natisni članek

Urška Klakočar Zupančič satira Robert Golob Svetlana Makarovič

Torek, 25. 4. 2023, 22.48

1 leto

Svetlana Makarovič predstavila novo zbirko satiričnih pesmi Golobnjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Svetlana Makarovič | Foto STA

Foto: STA

Pesnica Svetlana Makarovič je danes v Ljubljani predstavila svojo novo zbirko pesmi politične satire Golobnjak. Pesmi je posvetila številnim vidnim politikom, med drugimi premierju Robertu Golobu, predsednici republike Nataši Pirc Musar in predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič.

Namen politične satire je, da je ostra, neizprosna in gre še korak dalje, kot da družbo zgolj postavi pred ogledalo, je poudaril novinar in soavtor Golobnjaka Matej Šurc. "Politična satira ni samo zato, da drži ogledalo družbi, ker veste, če se en bedak pogleda v ogledalo, v ogledalu vidi bedaka in tukaj je nekako konec, zato se morajo s to politično satiro razbijati ogledala tem bedakom na glavi," je poudaril.

Svetlana Makarovič, ki na dogodku zaradi izgube glasu ni spregovorila, je po besedah Šurca že lani jeseni zaznala, da so bile obljube trenutne vlade večje kot njeno delo. "Mislim, da je Golobnjak prava knjiga ob pravem času, kot neke vrste opozorilo. Golob, poslušaj, zdaj si ti na na oblasti in imaš odgovornost za to vladanje, da pač izpolniš obljube, ki si jih dal," je še dejal Šurc. Vloga umetnikov in novinarjev je namreč, da ostajajo vseskozi kritični do oblasti, ne glede na to, ali gre za leve ali desne vlade, je prepričan.

Svetlana Makarovič je v preteklosti že izdala politično satiro Vladavina muh, v kateri je na satiričen način obračunala z vlado prejšnjega premierja Janeza Janše. Golobnjak je prav tako zbirka pesmi politične satire, posvečena trenutnim političnim razmeram, ki pa je po besedah Šurca manj ostra, kot je bila Vladavina muh.

Knjigo Golobnjak je finančno podprl Zavod. Njeno izdajo z mehkimi platnicami so do zdaj natisnili v okoli 1.500 primerkih, ki so jih brezplačno delili na današnjem dogodku. Kmalu bo bralcem na voljo še trša izdaja, ki izide v prihodnjih tednih.

Svetlana Makarovič
Novice Odvetnik pozval k vrnitvi Prešernove nagrade Makarovičevi. Obstaja pravna podlaga.
Majda Širca
Mnenja Majda Širca: Da se bolje slišimo in vidimo
Prešernovi nagrajenci
Trendi Po koncu proslave na oder prišla Svetlana Makarovič
Ne spreglejte