Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 12. 8. 2014, 10.05

8 let

Prelistano: Spet je tukaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trenutno eden od največjih hitov v Nemčiji in Evropi je roman, ki temelji na absurdni zgodbi Hitlerjeve vrnitve v življenje.

Avtor: Timur Vermes Prevod: Aleš Učakar Založba: Modrijan Cena: 37,70 evra

Piše se leto 2011 in Adolf Hitler se zbudi v pustem delu Berlina. Ni vojne, ni njegovih zaveznikov in ni Eve. V Berlinu je mir in politiko njegove države vodi Angela Merkel "… okorna klobasasta ženska s spokojno avro vrbe žalujke…" Petinšestdeset let po smrti se zgodovinski lik zbudi in začne novo kariero na televiziji. Po spletu naključij namreč Hitler od navadnega brezdomca postane priljubljena zvezda razvedrilnega programa, ki igra samega sebe in je, razumljivo, nadvse prepričljiv in uspešen.

Ostra satira predstavlja Hitlerja kot človeka iz krvi in mesa, ki na svoj način dojema in analizira situacije, v katere pade ter ostro zaznava človeške slabosti. Scenarij knjige je absurden, a avtor Timur Vermes je za BBC povedal, da je Hitlerja opisal slikovito kot osebo, o kateri bodo morali Nemci močno razmišljati. Njegov karakter je zelo človeški in kompleksen, prav nič podoben Hitlerju kot zločincu, pošasti ali klovnu. Timur Vermes, novinar po poklicu, pa je šok začel že z naslovnico knjige, ki jasno pokaže, o čem se bo v njej govorilo: Hitlerjeva pričeska, brki in prodajna cena 19,33 evra ( leto njegove izvolitve).

Do marca leta 2014 so samo v Nemčiji prodali 1,4 milijona knjig. Nemce je podobno kot v knjigi tudi v resničnosti prevzela Hitlerjeva pojavnost, a pazite, čemu se smejite. Kot so zapisali v reviji Stern: "Po eni strani je knjiga zelo smešna, saj pisatelj zelo dobro zadene diktatorjev ton. Po drugi strani pa vas bo hitro zaskrbelo, čemu se smejite."

Knjiga govori o Hitlerju, a opominja tudi nas, da ne ponavljamo starih napak. Kdo je leta 1933 izvolil firerja na način, ki še celo po današnjih pojmih velja za povsem demokratičnega?

Ne spreglejte