Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
14. 10. 2015,
17.13

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miha Turšič gladovna stavka Miro Cerar znanost

Sreda, 14. 10. 2015, 17.13

4 leta, 9 mesecev

Izredna seja zaradi gladovne stavke Mihe Turšiča

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport je ob gladovni stavki Mihe Turšiča sklicala izredno sejo.

Izredne seje sta se med drugim udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in nekdanji direktor KSEVT in postgravitacijski umetnik Miha Turšič, ki danes že 15. dan gladovno stavka, s svojim protestom pa je na ministrstvo naslovil tri zahteve.

Glede dveh je po današnjem zasedanju komisija izdala svoje sklepe. Ti so naslednji:

Komisija poziva Miho Turšiča, naj preneha gladovno stavko.

Komisija predlaga, "da ministrstvo za kulturo v proaktivnem in vključujočem ter spoštljivem dialogu z zavodom Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), ob sodelovanju z MIZŠ IN MGRT ter občino Vitanje v najkrajšem času zagotovi finančno vzdržnost v smislu zakonitih rešitev položaja zavoda KSEVT za leti 2014 in 2015. Pri tem naj preuči možnosti sodelovanja z Evropsko vesoljsko agencijo."

Na seji so sklenili tudi, da naj ministrstvo za kulturo v sodelovanju z občino Vitanje pristopi k preoblikovanju občinskega zavoda KSEVT v nacionalno institucijo, kar je ena od treh Turšičevih zahtev. Prav tako naj na ministrstvu preučijo tudi možnosti in rešitve za trajnostni model upravljanja in financiranja KSEVT.

Komisija podprla zahtevo za povečanje deleža za kulturo Prav tako je komisija podprla zahtevo Mihe Turšiča za povečanje deleža sredstev državnega proračuna za kulturo. Vladi Slovenije je komisija predlagala že 5. oktobra, da naj ministrstvu zagotovi najmanj 1 odstotek BDP Slovenije. Turšičeva zahteva je, da se delež sredstev državnega proračuna za kulturo poviša na dva odstotka. Cerar: podpira obstoj in nadaljevanje dela KSEVT Medtem ko ob gladovni stavki Mihe Turšiča v javnost vsak dan v podporo njegovemu protestu prihajajo pisma in izjave posameznikov in posameznic ter organizacij, je nekdanji direktor KSEVT na svojem blogu zapisal, da ga je včeraj najbolj razveselil predsednik vlade Miro Cerar z izjavo na javni televiziji, ko je podprl "obstoj in nadaljevanje dela zavoda KSEVT, predvsem pa me je razveselila poved, da želijo skupaj z ministrom to razrešiti zelo hitro". Kultura v Sloveniji na robu obupa in preživetja Danes je Turšič po tem, ko je bil vabljen na sejo komisije Državnega sveta, še ob 17. uri v državni zbor. Ob tem se sprašuje, ali bodo v tej državni instituciji razumeli, "kako so tri moje zahteve povezane? Ali bodo razumeli izredne razmere, ki so celotno kulturo pahnile na rob obupa in preživetja"?

Ne spreglejte