Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2015,
15.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vino Matjaž Četrtič Goriška brda

Torek, 15. 12. 2015, 15.23

6 let, 7 mesecev

V ZDA priporočili: če želite piti ekološko, pijte slovensko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vino iz znane briške kleti se je znašlo med tistimi, ki jih ameriška revija Wine Enthusiast svojim bralcem priporoča kot dober primer ekološko pridelanega vina.

2015 je bilo v ZDA dobro leto za slovenske vinarje: revija Wine & Spirits je Aleša Kristančiča - Movio in Jeana Michela Morela iz kleti Kabaj uvrstila med sto najboljših vinarjev na svetu, eden od najpomembnejših vinskih ocenjevalcev James Suckling pa je več vinom Marjana Simčiča podelil zavidljivo visoke ocene. Zdaj je svoje mesto v ameriških vinskih medijih, natančneje v reviji Wine Enthusiast, dobil še Matjaž Četrtič, ki v Kojskem prideluje vina Ferdinand.

Njegovo rebulo Brutus letnik 2009 so v reviji uvrstili med šest ekološko pridelanih vin, ki jih priporočajo svojim bralcem. Tudi v ZDA seveda niso imuni na manijo ekološkega, kar je trenutno najmodernejša oznaka vina.

Ekološka pridelava je samoumevna, napake v vinu pa ne

Matjaž Četrtič je seveda ponosen, da so ga uvrstili med eko izbrance, "ne nazadnje na seznamu ni niti enega španskega niti nemškega vina, uvrstili pa so Slovenijo". Kot dodaja, se tovrstne objave v tujih medijih vsekakor poznajo pri vse večji prepoznavnosti slovenskih vin, ne nazadnje pa tudi pri njihovi prodaji. Ob tem pa vinar, ki je za svoje vinograde in klet v Kojskem ekocertifikat pridobil že pred leti, ekološke pridelave pri svojih vinih niti ne poudarja, saj se mu ta zdi samoumevna. Bolj se mu zdi pomembno, da so njegova vina dobra. "Nisem eden tistih, ki vino macerirajo, da bi prekrili napake v njem," pravi.

Četrtič je sicer nedavno prenovil, osvežil in poenotil podobo vin, ki nosijo ime njegovega pradedka. Zdaj ima tri linije: klasično, srednjo z imenom Epoca in najvišjo, ki ji pravijo Brutus. "Ta je najbolj rustikalna," je Matjaž opisal svojo paradno linijo, v katero spada tudi prav ta rebula, o kateri so se razpisali Američani.

Ne spreglejte