Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
10.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino ocenili smo Istra malvazija

Petek, 29. 8. 2014, 10.24

8 let, 1 mesec

V Istri je vino kot voda, na vsakem vrtu je nekaj trt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Američani so Hrvaško uvrstili med deset najbolj atraktivnih vinskih destinacij, med bolj zaslužne za priljubljenost hrvaških vin v tujini pa se zagotovo štejejo Istrani.

V vasi Vižinada med Porečem in Motovunom je bila pred nekaj tedni vaška veselica. Ženske so spekle istrske sladice in jih razstavile na starem vaškem vodnjaku sredi trga. Moški pa so v kleti šole v degustacijo ponujali svoja vina – malvazija, teran, muškat. Pa tudi nekaj zvrsti tistih vinogradnikov, ki so presegli ljubiteljski okvir. Med njimi je najbolj prepoznaven Franc Arman, ki skupaj z družino nadaljuje več kot stoletja vinogradniške tradicije svoje rodbine. In njegova malvazija je odlična.

Tako kot je večina istrskih malvazij, tudi tistih iz vinotočev. In nemara celo tistih s sosednjega vrta. Vino se že toliko stoletij pretaka po istrski zemlji, da ga imajo Istrani verjetno že v genih. Tudi zato se štejejo med bolj zaslužne za priljubljenost hrvaških vin v tujini. "Prelepa hrvaška pokrajina, v kateri se razprostirajo vinogradi, ki so znani po posebej dobrem belem vinu in kjer je vino sestavni del vsakdana. Hrvaška nudi edinstveno doživetje, še posebej, če se odločite za jadranje. Potovanje začnite na jugu, v Splitu, in pojdite proti severu. Tako boste videli nekaj najlepših mest v svojem življenju," je za USA Today dejala vinska in potovalna strokovnjakinja Kerry Woolard, ko je opisovala hrvaška vina in pokrajino.

Razlog? V tem časopisu so bralci prav Hrvaško uvrstili med deset najbolj atraktivnih vinskih destinacij. Pristala je na petem mestu ali kot so zapisali v hrvaških medijih: "Hrvaška pred Toskano!" Ta je namreč na sedmem mestu. Na prvem mestu je portugalski Alentejo, sicer pa dominirajo severnoameriške destinacije: dolina Okanaga v Britanski Kolumbiji, Napa v Kaliforniji ter zvezni državi Oregon in Virginia. Za začimbo pa so na seznam dodali še regije Maipo v Čilu, Hunter v Avstraliji in Marlborough na Novi Zelandiji.

Naši vinogradniki se lahko potolažijo: na seznamu bo gotovo tudi Slovenija, ko bodo ameriški potovalci odkrili, da je med Italijo in Hrvaško še ena država. Če ne, pa: na dražbi se prodaja Dalmacijavino, podjetje v stečaju. Cena na zadnji neuspeli dražbi: 115 milijonov kun, dobrih 15 milijonov evrov. V ceno so vključeni tudi vsi njihovi vinogradi in nepremičnine na lepih lokacijah. Pohitite, za nakup se menda že zanimajo Kitajci.

Saints Hills Mala Nevina 2012

Ernest Tolj je svojo strast in ljubezen do vina prenesel na projekt Saint Hills. Kot uspešen poslovnež z velikimi izkušnjami je želel svetovni vinski sceni ponuditi vino vrhunske kakovosti in je zato za pomoč prosil enega najbolj znanih svetovnih vinskih enologov, Michela Rollanda. Saint Hills so trije vinogradi, dva v Dalmaciji, kjer pridelujejo plavac mali, in eden v Istri, kjer so vinogradi malvazije in chardonnaya. Ko se je Ernest okrepil z vrhunsko ekipo, se je odločil, da bodo iz malvazije in chardonnaya naredili zvrst, ki bo osupnila vinsko sfero. Nevini se je tako pridružila še Mala Nevina, lažja različica svoje predhodnice, a še vedno dovolj polna in elegantna, da zadovolji kupca.

Mala Nevina je zvrst malvazije in chardonnaya z lepo slamnato rumeno barvo. Vonj je čist in kompleksen, prevladujejo cvetlične note, ki jih da malvazija, njih pa lepo dopolnijo arome tropskega sadja, arome kutine in hruške ter prijetne arome medu. V ustih je vino srednje bogato, a ima zelo lepo in prijetno svežino. Prevladujejo predvsem arome belega sadja, začimbe in v ozadju rahla pikantnost. Vino ima srednje dolg zaključek.

Mala Nevina bo odlična kombinacija k jedem v teh poletnih mesecih, saj se dobro poda k vsem ribjim jedem, prav tako pa ga lahko postrežete k vsem zelenjavnim rižotam ali testeninam.

Sorta: zvrst malvazije in chardonnaya Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 14,90 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte