Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
17.27

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

Gorazd Kocbek bučno olje Burdž Kalifa

Sreda, 17. 10. 2018, 17.27

5 let, 6 mesecev

Štajersko bučno olje v najvišji restavraciji na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

bučno olje Kocbek | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Najbolj znani pridelovalec bučnega olja v Sloveniji se je z novim presežkom, vrhunskim bučnim oljem v edinstveno oblikovani steklenički prebil v svetovno središče prestiža - Dubaj.

Medtem ko so oljčna olja samoumevna sestavina v kuhinjah vrhunskih restavracij po vsem svetu, z bučnim oljem ni tako. V slovenskih kuhinjah pa tudi gostilnah je priljubljeno in vseprisotno, v tujini pa - razen v Avstriji - še vedno velja za eksotiko.

A štajerski oljar Gorazd Kocbek, čigar družinska oljarna v Slovenskih goricah bo prihodnje leto praznovala častitljivih 90 let, upravičuje naziv, ki smo mu ga pred leti nadeli v intervjuju za Siol.net:

Trendi Gorazd Kocbek: štajerski ambasador bučnega olja

Kot pravi ambasador slovenskega bučnega olja namreč orje ledino in svojemu izdelku utira pot v vrhunske restavracije v tujini. Med drugim so si ga tako zaželeli tudi v najvišji restavraciji na svetu - At.mosphere, ki je v 122. nadstropju dubajske stolpnice Burdž Kalifa, najvišje zgradbe na svetu.

Najvišja restavracija na svetu, kjer gostom postrežejo tudi slovensko bučno olje | Foto: At.mosphere Burj Khalifa Najvišja restavracija na svetu, kjer gostom postrežejo tudi slovensko bučno olje Foto: At.mosphere Burj Khalifa

Za prebojem v dubajsko restavracijo se pravzaprav skriva romantična zgodba, Kocbek je namreč prav tam zaprosil za roko svoje takratno dekle, zdaj ženo. "Takrat sem jim dal tudi svoje olje in vizitko, nato pa so mi čez čas pisali, ali imam v Dubaju zastopnika za svoje olje, ker ga želijo na svojem meniju," je pojasnil.

Zamisel o edinstvenem olju v edinstveni steklenički je zorela več let, je povedal Kocbek. | Foto: Bojan Puhek Zamisel o edinstvenem olju v edinstveni steklenički je zorela več let, je povedal Kocbek. Foto: Bojan Puhek

Olje, ki ni za zlivanje, ampak kapljanje

Olje, ki je odpotovalo v Dubaj, in steklenička, v kateri je, pa nista običajen del Kocbekove ponudbe. Z oblikovalcem Gregorjem Žakljem in Steklarno Hrastnik so namreč zasnovali prav posebno embalažo - črno, neprosojno steklenico z zamaškom v obliki pipete. Olje, ki je v njem, namreč ni za "zlivanje" po hrani, ampak v jedeh nastopa v kapljicah, kot začimba. "To olje delamo po najstarejšem postopku, z mlinom mojega dedka. Bučnice, ki jih uporabimo zanj, pa so iz avtohtone sorte buč, slovenske golice," je pojasnil Kocbek.

Gregor Žakelj in Gorazd Kocbek s končnim izdelkom - oblikovalec je prispeval embalažo, oljar vsebino. | Foto: Bojan Puhek Gregor Žakelj in Gorazd Kocbek s končnim izdelkom - oblikovalec je prispeval embalažo, oljar vsebino. Foto: Bojan Puhek

Prav tradicija in poreklo sta navdihnila tudi oblikovalca Žaklja, navdušenca nad kakovostjo, ki jo je mogoče najti pri slovenskih pridelovalcih in proizvajalcih. Kot je dejal, je želel v stekleničko ujeti vseh 90 let tradicije Oljarne Kocbek, navdih pa je našel med brskanjem po starih škatlah, ki so jih našli pri oljarju - v njih je bil ob starih fotografijah tudi žig Alojza Kocbeka, Gorazdovega dedka in ustanovitelja oljarne, in ta žig z dedkovimi kraticami zdaj krasi stekleničko prestižnega bučnega olja.

bučno olje Kocbek | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Cena: evro po mililitru

Seveda nas je zanimalo, kako globoko v žep je treba seči za to olje. "Načrtujemo, da bo cena en evro za en mililiter," se je nasmehnil Kocbek in dodal, da so v Dubaju za stekleničko plačali 350 evrov. "Tega olja ni na zalogi, ampak ga stisnemo po naročilu," je pojasnil, "prav tako pa ni olje, ki bi ga polili na vsako jed. V Dubaju ga uporabljajo tako, da gredo s stekleničko k mizi in ga gostu pokapljajo na krožnik."

Eden od ambasadorjev (in uporabnikov) Kocbekovega olja je kuharski mojster Janez Bratovž. | Foto: Bojan Puhek Eden od ambasadorjev (in uporabnikov) Kocbekovega olja je kuharski mojster Janez Bratovž. Foto: Bojan Puhek

olje Kocbek, Janez Bratovž | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Čeprav se prebija v tujino, pa štajerski oljar še zdaleč ni pozabil na najzvestejše kupce - Slovence. "Moje olje uporabljajo že marsikje po svetu, a mi največ pomeni, da ga imajo v najboljših slovenskih restavracijah," je poudaril Kocbek. Njegova prestižna steklenička je tako tudi v kuhinjah slovenskih kuharskih mojstrov, njegovi najvidnejši trije ambasadorji pa so Janez Bratovž, Tomaž Kavčič in Ana Roš.

Nad Kocbekovim bučnim oljem je navdušen tudi Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono. | Foto: Bojan Puhek Nad Kocbekovim bučnim oljem je navdušen tudi Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono. Foto: Bojan Puhek

"V Sloveniji imamo najboljše bučno olje na svetu"

"Z veseljem podprem projekt, ko gre za tradicijo, v tem primeru lahko govorimo tudi o inovativnosti in izjemni kakovosti," je Kocbeka pohvalil Kavčič z Dvorca Zemono, Janez Bratovž iz ljubljanske Restavracije JB pa je povedal, da tudi sam na potovanja po svetu s seboj vedno vzame dve slovenski kulinarični posebnosti - solni cvet in bučno olje. "Prepričan sem, da imamo v Sloveniji najboljše bučno olje na svetu," je dejal ljubljanski kuharski mojster.

Preberite še:

Norbert Niederkofler
Trendi Italijanski kuhar, ki ne uporablja oljčnega olja: Rekli so, da se mi je zmešalo #intervju
Ne spreglejte