Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
13.11

Osveženo pred

4 tedne

Vsebino omogoča Oljarna Jeruzalem SAT

Natisni članek

advertorial Oljarna Jeruzalem SAT kulinarika dobro počutje zdrava prehrana prehrana bučno olje

Sreda, 27. 3. 2024, 13.11

4 tedne

Bučno olje kot pomemben del v raznolikosti vaše prehrane

Kakovost živil je pomembnejša od njihove količine

Vsebino omogoča Oljarna Jeruzalem SAT
Oljarna Jeruzalem SAT | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Znano je, da je raznolika prehrana pomembna za splošno zdravje. Verjetno ste ta nasvet slišali že neštetokrat, vendar pa je morda manj jasno, kako in zakaj raznolika prehrana prispeva k dobremu počutju. Morda se celo sprašujete, kaj točno šteje za "raznolikost" in ali je kakovost živil pomembnejša od količine različnih živil, ki jih zaužijete.  

Izpolnite potrebo po raznovrstnih hranilih 

Vsa živila niso enaka. Prehranski profili različnih živil, tudi tistih iz istih skupin živil, kot sta sadje in zelenjava, se zelo razlikujejo. Pomaranče so bogate z vitaminom C, mandlji pa z vitaminom E. Ko je naša prehrana raznolika in zanimiva, opazimo pozitivne učinke ne samo na svojem telesu, temveč tudi pri svojem dobrem počutju.  

Eden najpogostejših očitkov o zdravi prehrani je, da je dolgočasna in brez okusa. Če si zdravo hrano predstavljate kot kuhana piščančja prsa, suhe solate in na pari kuhano zelenjavo, potem je ta pritožba vsekakor razumljiva. V resnici zdravo prehranjevanje lahko in mora vključevati veliko raznovrstnih živil in še več začimb. Ko si drznemo poskusiti nove jedi, živila, kombinacije, pozitivno vplivamo na svoj organizem, hkrati pa pozitivno vplivamo tudi na svoje razpoloženje. 

Dolgočasje pa lahko učinkovito preženemo tudi z novimi kulinaričnimi doživetji!

Za vse navdušence bučnega olja se ponuja možnost, da se prijavite na degustacijo in ogled Oljarne Jeruzalem. Prepričajte se sami in jih obiščite, za kar pa vam bodo hvaležni vsi vaši čuti. Ob prihodu v Oljarno Jeruzalem si boste najprej ogledali predstavitveni video, nato pa vas čakajo slastne dobrote! Od kremastega bučnega likerja, različna bučna olja, pražene bučnice, bučni namaz, rulada, hladno stiskana olja in še in še.

PRIJAVITE SE TUKAJ 

Naročila sprejemajo tudi pisno na naslov:

e-mail: info@oljarna-jeruzalem.si mob.: 051 439 049 ali preko izpolnjene prijavnice.

Nebesa za vaše brbončice in nepozaben kulinarični izlet!

Oljarna Jeruzalem SAT | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Preženite dolgčas iz svoje kuhinje! 

Spodbudite svojo ustvarjalnost v kuhinji z uporabo sezonskih lokalno pridelanih vrtnin, uporabite živila z zaščiteno geografsko označbo in vrhunske kvalitete, eksperimentirajte z različnimi recepti svetovnih kulinarik, preizkusite različne načine kuhanja (soparjenje, dušenje, pečenje, dimljenje …). Presenečeni boste, kako se okus vsakdanjih vsem poznanih jedi oplemeniti samo z uporabo drugačne maščobe. Ste že poskusili jajčka na oko ocvreti z bučnim oljem?  

Oljarna Jeruzalem SAT | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT

Uporabimo bučno olje 

Poleg tega, da je bučno olje bogato z vitamini D, E in K ter z magnezijem, železom, manganom, bakrom, cinkom in selenom, ima tudi nizko dimno točko. Idealno je za juhe, solate in celo sladice. V kuhinji boste ugotovili, da lahko različnim jedem doda pridih oreščkastega okusa. Poglejmo si torej recepte, ki so jih pripravili v Oljarni Jeruzalem in ki bodo v naš jedilnik zagotovo vnesli prepotrebno raznolikost. 

Oljarna Jeruzalem SAT | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Dušen riž z bučnim oljem in bučnimi semeni 

  • 500 g riža 
  • 25 g mletih bučnih semen 
  • 1 žlica Štajersko prekmurskega bučnega olja 
  • 1 žlica sončničnega olja 
  • 1 čebula 
  • 1 korenček 
  • 1 lovorov list 
  • 1,5 l vode 
  • sol po okusu 

V kozici segrejte olje, nato popražite sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodajte riž, korenček, mleta bučna semena, sol, lovorov list in tako dušite ter mešajte, da riž dobi rahlo rjavo barvo. Nato riž zalijte z vodo in premešajte. Pokritega dušite na zmernem ognju približno 30 minut. Ko je kuhan, mu primešajte še bučno olje ter posujte z bučnimi semeni. 

Oljarna Jeruzalem SAT | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Testenine s pestom iz bučnih semen 

Testenine skuhajte al dente v skladu z navodili na embalaži. Medtem ko se testenine kuhajo, pripravite pesto. Bučna semena prepražite v vroči ponvi, dokler ne postanejo zlatorjave barve. V mešalniku zmešajte prepražena bučna semena, bučno olje, česen, sol in poper. Mešajte, dokler ne dobite gladkega pesta. Odcejene testenine premešajte s pestom. Testenine postrezite takoj, z malo dodatnega parmezana in nekaj kapljicami bučnega olja.

Oljarna Jeruzalem SAT | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Domač puding z bučnim oljem 

Moko zmešajte z malo hladnega mleka, preostalo mleko zavrite. Ko mleko počasi vre, dolijte mešanico z moko in kuhajte pet minut. V drugi posodi vmešajte rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in zmes počasi primešajte v mleko. Kuhajte na šibkem ognju še deset minut, da se zelo zgosti, ko je puding skoraj kuhan dodajte žlici bučnega olja in dobro premešajte. Vroč puding vlijte v kozarce.

Oljarna Jeruzalem SAT | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT

Geografska označba_značka | Foto: Buče, bučno olje in bučna semena so izjemen vir hranil in zakladnica bogatega okusa, kar v Oljarni Jeruzalem zelo dobro vedo že od leta 1919. Tradicijo oljarstva v Središču ob Dravi ohranjajo iz generacije v generacijo. Leta proizvodnje in izkušnje oljarjev jim omogočajo, da proizvajajo Štajersko prekmursko bučno olje, ki je pridelano po naravnem tradicionalnem postopku, po receptu prednikov. Uvršča se v najvišji kakovostni razred in med slovenske zaščitene posebne kmetijske pridelke oziroma živila z geografsko označbo. Zato ne odlašajte, temveč uporabite slastno bučno olje v svoji naslednji kuharski pustolovščini!

Oljarna Jeruzalem SAT | Foto: Oljarna JERUZALEM SAT Foto: Oljarna JERUZALEM SAT

Izkoristite 10-odstotni popust pri nakupu Štajersko prekmurskega bučnega olja najvišje kvalitete.


 

 

Ne spreglejte