Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2017,
4.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

goriški radič Janez Bratovž Nova Gorica Goriška kulinarika dobro počutje zelenjava

Petek, 3. 2. 2017, 4.18

6 let, 6 mesecev

Slovenija, nova kulinarična destinacija - tudi z goriškim radičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

goriški radič | Foto Nina Vogrin

Foto: Nina Vogrin

Vrtnici podoben goriški radič, zimski kulinarični ponos Goriške, je že nekaj let stalnica na jedilnikih tamkajšnjih gostiln, zdaj pa želijo njegovo slavo ponesti še na druge konce Slovenije in tudi v tujino.

V dneh, ko se veselimo, da je Slovenka postala najboljša kuharska mojstrica na svetu, je kulinarika (ob rokometu) zagotovo najbolj priljubljena slovenska disciplina. Še več, tuji kulinarični pisci napovedujejo, da bo Slovenija naslednja kulinarična velesila, in to kljub temu, da nas Michelinovi vodniki še naprej ignorirajo.

Na vlak turistične promocije prek kulinarike so skočili tudi na Goriškem, in to s svojo, kot pravijo, najlepšo zimsko zelenjavo, z goriško vrtnico oziroma goriškim radičem.

GoGourmet - ambasadorji goriške kulinarike

Gostilne na Goriškem ga v svojo ponudbo na najrazličnejše načine vključujejo že nekaj let, tako v solati kot v rižotah ali celo v sladicah. In če so tamkajšnji gostinci v preteklih letih na trgu nastopali kot posamezniki, želijo to zdaj spremeniti in se povezati - z goriškim radičem.

Ošterija Žogica v Solkanu je prva gostilna, ki je na svoj jedilnik uvrstila jedi z goriškim radičem. Do zdaj so se jih domislili že več kot 50, pravijo. | Foto: Matej Leskovšek Ošterija Žogica v Solkanu je prva gostilna, ki je na svoj jedilnik uvrstila jedi z goriškim radičem. Do zdaj so se jih domislili že več kot 50, pravijo. Foto: Matej Leskovšek

Pet goriških gostiln, Ošterija Žogica, restavracija Dam, restavracija in vinoteka Mama, gostilna Winkler in Ošterija Branik so tako postale ambasadorji blagovne znamke GoGourmet, s katero želijo enotno promovirati goriško kulinarično ponudbo, prek nje pa razvijati tamkajšnji turizem.

"Tipične goriške sestavine in recepte želimo širiti na jedilnike lokalnih gostincev, obenem pa jih skupaj z vipavskimi vini vpeljati tudi na jedilnike drugih slovenskih kulinaričnih regij," je pojasnila Dejana Baša, vodja Turistične zveze - TIC Nova Gorica.

Kaj iz goriškega radiča skuha ljubljanski mojster?

Tako so v okviru turističnega sejma Natour Alpe-Adria goriški radič pripeljali v znano ljubljansko restavracijo JB, kjer je tamkajšnji mojster Janez Bratovž pripravil štiri jedi, v katerih je kraljevala goriška vrtnica: solato z goriškim radičem in krompirjem na krompirjevi kremi in žrebičkovem karpaču, polento z goriškim radičem in sirovo omako, popečen goriški radič s hrenom in jabolki ter rižoto z goriškim radičem. Jedi pa so pospremila vina vipavskih mojstrov, ki so prav tako vključeni v blagovno znamko GoGourmet: Saksida, Slavček, Colja, Batič, Zgonik, Bizjak in Lepa Vida.

Goriški radič je tokrat gostoval v kuhinji ljubljanskega mojstra Janeza Bratovža, ki je, kot pravi, velik ljubitelj te zelenjave. | Foto: Nina Vogrin Goriški radič je tokrat gostoval v kuhinji ljubljanskega mojstra Janeza Bratovža, ki je, kot pravi, velik ljubitelj te zelenjave. Foto: Nina Vogrin

"Goriški radič je vsekakor ena najboljših sestavin, kar jih je mogoče dobiti," je ob tem povedal Bratovž. "Obožujem ga in čisto vsaka jed, ki jo pripravim z njim, je dobra," je dodal.

Količine so majhne, gostinci ga rezervirajo že pred zimo

Sezona goriškega radiča je pravkar na vrhuncu in poskusite ga lahko v prav vsaki omenjeni gostilni. Zaradi mukotrpne pridelave, ki jo obvlada le nekaj pridelovalcev, pa ga ni v izobilju in kot pravijo na Goriškem, ga najboljše tamkajšnje restavracije rezervirajo še pred zimo, saj povpraševanje vsako leto preseže ponudbo.

"Znanje pridelave goriškega radiča se prenaša iz roda v rod, ne more ga pridelati kdorkoli, predvsem pa ne industrija," je ekskluzivnost te zelenjave pojasnil publicist Toni Gomišček. "Radič je kot Da Vincijevo delo, nikoli dokončan, vsak pridelovalec ga želi vsako leto še malce popraviti in izboljšati."

Ne spreglejte