Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
11.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept arašidi rezanci

Petek, 8. 3. 2013, 11.39

8 let, 1 mesec

Brezmesni ponedeljek: Vsestransko arašidovo maslo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Arašidi so lahko veliko več kot prigrizek ob televiziji. Maslo, ki ga lahko iz njih naredite sami, lahko uporabite za marsikaj - od namaza do preliva za testenine.

Arašidi, kikirikiji oziroma zemeljski oreščki so najbolj znani in priljubljeni oreščki, ki pravzaprav sploh niso oreščki. Spadajo namreč med stročnice in so torej bližje fižolu ali grahu kot pa lešnikom. Mimogrede, med oreščke napačno uvrščamo tudi pistacije, mandlje in indijske oreščke, ki pa niso stročnice, ampak semena.

Prvi so arašide gojili v Južni Ameriki, najstarejše primerke izpred okoli 7600 let so arheologi našli v Peruju. V Evropo so jih prinesli španski konkvistadorji, od tam pa so se arašidi razširili po vsem svetu. Danes največ, več kot 40 odstotkov svetovne količine arašidov, pridelajo na Kitajskem, kamor so jih v 17. stoletju prvi prinesli portugalski trgovci.

Čeprav skoraj polovico njihove sestave obsegajo maščobe, se arašidom nikakor ni treba izogibati. Ob "dobrih" oziroma do zdravja prijaznih nenasičenih maščobah namreč vsebujejo obilico antioksidantov in koristnih mineralov, pa tudi "moderni" koencim Q10. Če želite vse te blagodejne snovi čim bolje izkoristiti, arašide uživajte v čim bolj pristni obliki. Izogibajte se nasoljenim, medtem ko praženi niso bavbav. Še več, vsebnost enega od antioksidantov, p-kumarinske kisline, je v praženih arašidih menda celo višja kot v surovih.

Tudi arašidovo maslo, ki se pri nas sicer še ni tako prijelo kot v ZDA, raje izdelajte sami, kot da ga kupujete. Priprava je preprosta in vam ne bo vzela veliko časa. 200 gramov oluščenih arašidov, pražene ali surove, nikakor pa ne slane, stresite v multipraktik. Dodajte žlico olja in mešajte, dokler ne dobite gladke mase, ob tem pa po potrebi prilijte še malo olja.

Takšno arašidovo maslo bo odlično na kruhu z malo marmelade, je pa tudi nepogrešljiva sestavina arašidove omake, priljubljene predvsem v tajski kulinariki, s katero bomo danes pripravili testenine. S sestavinami iz spodnjega recepta bo precej pekoča, če imate radi blažje okuse, zmanjšajte količino ingverja in kajenskega popra oziroma čilija.

Arašidova omaka za testenine 150 gramov arašidovega masla 4 žlice temne sojine omake 3 stroki česna 2 mladi čebuli 2 žlici sezamovega olja pol čajne žličke ingverja v prahu pol čajne žličke kajenskega popra oziroma čilija v prahu 1 limeta 2 žlici sezamovih semen 250 gramov rezancev (pšeničnih ali riževih)

Testenine skuhajte, medtem pa na zmernem ognju na hitro popražite sesekljan česen in mlado čebulo. Potem dodajte še vse ostale sestavine razen sezama, premešajte in prepražite, dokler omaka ni lepo kremasta. Prelijte jo čez kuhane testenine, premešajte, potresite s sezamom in postrezite. Če želite, jih lahko potresete še z zdrobljenimi arašidi.

Ne spreglejte