Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
8.54

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 8.54

3 leta, 8 mesecev

S SIGUR RÓS na drug planet!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Sigur Rós končno prihajajo tudi k nam! Po daljšem premoru (nazadnje so skupaj na odru stali leta 2008) so Sigur Rós za letošnje leto napovedali krajšo koncertno turnejo in izdali novi album 'Valtari'.

Eden od njihovih redkih nastopov v Evropi se bo zgodil prav pri nas – Sigur Rós bodo nastopili na prihajajočem Mars festival-u, ki bo tokrat potekal v Mariboru, v okviru Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture v sredo, 5. septembra, na Trgu Leona Štuklja! Sigur Rós slovijo tudi po svojih edinstvenih koncertih. Že sama glasba, ki jo ustvarjajo in izvajajo, lahko vsakogar popelje v druge sfere; njihovi koncerti pa so paša tudi za druge čute. Čustveno nabiti, atmosferični, epični koncerti teh izjemnih glasbenikov so težko opisljivi – za pravo izkušnjo jih je enostavno potrebno obiskati in se o njihovi izvrstnosti prepričati na lastna ušesa in oči. Besede, ki se pogosto pojavljajo v povezavi z njihovimi koncerti, so magično, brezhibno, nadrealistično, fenomenalno, zunajzemeljsko ... Glasba, ki jo Sigur Rós ustvarjajo, je, enostavno, edinstvena, zato tudi ne čudi, da imajo mnogo glasbenih oboževalcev tudi med glasbenimi kolegi. Njihovim skladbam (in koncertom) radi prisluhnejo člani skupin Radiohead, Coldplay (ki so v svojem aktualnem hitu 'Princess of China' celo uporabili sample skladbe 'Takk ...', Chris Martin pa javno priznava, da so Sigur Rós eden od ''najboljših bandov na svetu''), Foo Fighters, Metallica, Björk, Moby (ki je, mimogrede, nastopil na lanskoletnem Mars festivalu), David Bowie, Red Hot Chili Peppers, Bush, Rage Against the Machine, No Doubt in mnogi drugi. Preboj v sam vrh svetovne glasbene scene za islandsko zasedbo Sigur Rós predstavlja njihov drugi album 'Ágætis Byrjun'. Album je na svetovno glasbeno sceno udaril kot strela z jasnega ter presenetil vse – nihče ni pričakoval, da bo album neznanih, sramežljivih mladeničev iz Islandije, spisan v islandščini, dosegel takšen uspeh. Že takoj ob izidu so albumu hvalospeve pisali vsi opaznejši glasbeni kritiki, Sigur Rós pa so v hipu razprodali svetovno turnejo, na katero so se odpravili ob izidu albuma. Enako za koncerte teh eteričnih, ambientalnih islandcev velja še danes – razprodani koncerti že tedne vnaprej, močna baza oboževalcev in naklonjenost glasbene stroke.

Sigur Rós in jezik

Sigur Rós niso posebni samo v svojem glasbenem izražanju temveč tudi v 'jezikovnem' smislu; veliko svojih skladb namreč izvajajo v posebnem, izmišljenem, neobstoječem jeziku, ki so ga poimenovali Vonlenska. Vonlenska je izmišljen jezik, sestavljen iz 'nesmislov' - vokalnih vložkov, zlogov, ki se skladajo z glasbeno podlago in imajo prej funkcijo instrumenta kot vokala. Seveda ne gre za jezik v pravem pomenu besede – gre za uporabo glasu kot instrumenta, izvajanje skladb s pomočjo zlogov. Sigur Rós so vonlensko intenzivno 'uporabili' na albumu '( )', seveda pa je njihova celotna diskografija polna skladb, ki jih izvajajo v tem izmišljenem 'jeziku'. Sigur Rós so vonlensko poimenovali po prvi skladbi, ki je nastala v tem 'jeziku' – skladbi 'Von' (upanje). Prva in do danes edina skladba, ki so jo Sigur Rós napisali v angleškem jeziku, je skladba 'All Alright', ki se nahaja na albumu 'Með suð í eyrum við spilum endalaust'.

Na kratko o Sigur Rós

Sigur Rós v svoji edinstveni glasbeni izraznosti izhajajo iz post-rocka, ki ga mešajo z elementi eksperimentalne, minimalistične in klasične glasbe. Znani so po svojih eteričnih, mističnih, ambientalnih zvokih in značilnem vokalu pevca Jónsija. Sigur Rós veljajo za eno od najbolj zanimivih, samosvojih in najizvirnejših sodobnih glasbenih zasedb, njihovi koncerti pa so vedno nekaj posebnega – prehajanje od minimalističnih, umirjenih delov, do epskih, atmosferskih, polnih aranžmajev pa spet nazaj do skoraj neslišnih glasbenih vložkov, podkrepljenih z Jónsijevim falzetom, uporabo loka za igranje kitare in samosvojo odrsko prezenco.

Sigur Rós sestavljajo Jón Þor (Jónsi) Birgisson (vokal, kitara), Kjartan Sveinsson (klaviature), Orri Páll Dýrason (bobni) in Georg Holm (bas). Sigur Rós prihajajo iz Islandije, otoške države na skrajnem severu Evrope. Njihova glasba je v očeh kritikov in javnosti vedno vsebovala kanček tiste severnjaške melanholije in je vedno bila, če se sploh lahko tako izrazimo, geografsko zaznamovana – tako z miti in zgodbami kot s pokrajinskimi posebnostimi in naravnimi lepotami Islandije. Sigur Rós so nastali leta 1994, na dan rojstva Jónsijeve sestre Sigurrós – od tod tudi ime skupine.

Poleg izdajanja studijskih albumov ('von' - 1997, 'von brigði' - 1998, 'ágætis byrjun' - 1999, '( )' - 2002, 'takk...' - 2005, 'með suð í eyrum við spilum endalaust' - 2008, 'valtari' - 2012), live albumov ('hvarf-heim' – 2007, 'inni' – 2011) in glasbenih filmov ('heima' – 2007, 'inni' – 2011) so Sigur Rós v svoji bogati glasbeni karieri sodelovali pri mnogih ustvarjalnih projektih: uglasbili so dokumentarni film 'Hlemmur', prearanžirali dve tradicionalni islandski skladbi za film 'Englar Alheimsins', sodelovali s skupino Radiohead pri plesnem projektu Split Sides (avtor: Merce Cunningham), ki je kasneje izšel izšel v obliki EP-ja 'Ba Ba Ti Ki Di Do' (del, ki so ga napisali Radiohead, ni bil objavljen) ter pri projektu 'Rímur' Steindórja Andersena, pri katerem so 'uglasbili' nekaj tradicionalnih islandskih melodij oz. poezije, imenovane Rímur. S svojo glasbo so osvojili tudi srca filmskih navdušencev; zaključna scena filmske uspešnice 'Vanilla Sky' režiserja Camerona Crowa nedvomno ne bi bila tako čustvena, če ne bi za glasbeno podlago režiser izbral glasbe skupine Sigur Rós (skladbe 'Njósnavélin'). Prav tako se z glasbo Sigur Rós (skladba 'Festival') zaključi film '127 hours' in še bi lahko naštevali.

Sigur Rós v okviru letošnje turneje prihajajo tudi v Slovenijo! Edini koncert v regiji bo potekal v sredo, 5. septembra, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Na odru letošnjega Mars festivala bodo s Sigur Rós nastopili še drugi glasbeni izvajalci iz Slovenije in širše regije – kdo, bo znano v kratkem! Bodite obveščeni in nas spremljajte na družabnih omrežjih: Facebook/Mars.Koncerti in Facebook dogodek: SIGUR RÓS@MARS FESTIVAL!

Se vidimo na Marsu!

VSTOPNICE:

Cena: 39 eur

Dallas Music Shop: www.dallasmusicshop.com Dallas Mute Shop (Rimska 14, LJ) Telefonska prodaja vstopnic: +386 (0)1 252 45 91

Eventim sistem: www.eventim.si, Hiše vstopnic (Citypark, Europark, Hala Tivoli ...) Spletna prodaja: eventim.si, vstopnice.com, napovednik.com, koncerti.net Petrol servisi, trgovine BIG BANG, Kompasove poslovalnice, e-Študentski servisi, 3 dva trafike, (K) kiosk, Alpetour, M Holidays, Mercator Hipermarketi, Pošte v Sloveniji Telefonska prodaja: +386 (0)1 420 50 00

Ne spreglejte