Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2024,
11.01

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

opera tenorist Ambrož Bajec-Lapajne

Sreda, 13. 3. 2024, 11.01

1 mesec, 1 teden

Umrl priznani slovenski operni pevec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
sveča | Operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne je umrl v 49. letu starosti. | Foto Guliverimage

Operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne je umrl v 49. letu starosti.

Foto: Guliverimage

V starosti 49 let je zaradi težke bolezni umrl priznani slovenski operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne, ki se je opernemu petju posvetil po študiju politologije in sodeloval v številnih opernih delih. Znan je tudi po tem, da je pel med svojo operacijo na možganih.

Ambrož Bajec-Lapajne je petje študiral na konservatoriju v Amsterdamu, kjer je leta 2008 magistriral, kot solist pa je nastopil v priznanih ansamblih in s številnimi orkestri, je zapisano na spletni strani Glasbene matice.

Od nekdanjega učenca se je poslovila tudi njegova profesorica Edita Garčević Koželj.

Eric Carmen
Trendi Umrl glasbenik, čigar uspešnice poznamo vsi

Med operacijo tumorja je tudi pel

Tenorist je imel številne zdravstvene težave, ki so bile zanj na koncu tudi usodne. Na svojem kanalu na YouTubu je delil videoposnetek svoje težke operacije na možganih iz leta 2014, med katero je bil buden in je celo prepeval. Med operacijo so mu odstranili agresiven rakav tumor, a se je pevcu bolezen vrnila. Nevrološka ekipa je med posegom nadzorovala sposobnost vokalizacije in poskušala preprečiti v nezavesti nezaznavne poškodbe možganov.

Med operacijo je prepeval svojo najljubšo pesnitev Gute Nacht skladatelja Franza Petra Schuberta, a je za nekaj časa zaradi prekinjenih povezav v možganih nehal peti in nadzorovati svoj jezik. Po operaciji je lahko uspešno nadaljeval poklicno kariero.

Med drugim je Bajec-Lapajne svoje znanje izpopolnjeval pri priznanih umetnikih, kot so Sarah Walker, Elly Ameling, Dietrich Henschel, David Wilson-Johnson, Jard van Nes, Edith Wiens, Bernarda Fink, Maarten Koningsberger, Rudolf Jansen, Helmut Deutsch in Irwin Gage, je zapisano na spletni strani Glasbene matice. Veščin baročnega petja se je dodatno učil pri Dame Emmi Kirkby, Christophu Roussetu, Monique Zanetti, Claron McFadden in Fredu Jacobsu. Intenzivno se je posvečal poustvarjanju samospevov in redno nastopal na Nizozemskem in drugod po Evropi, kjer je izvajal slogovno širok repertoar, ki je segal od Bachovih pasijonov in kantat prek del Mozarta in Haydna, so še zapisali pri Glasbeni matici.

Sodeloval v številnih opernih delih

Leta 2005 je postal solist nizozemskega koncertnega združenja Vrienden van het Lied (Prijatelji samospeva) in od takrat pripravil več kot 80 recitalov. S pianistko Megumi Tanno je bil na turneji po Japonski in posnel tudi zgoščenko s samospevi Roberta Schumanna. Dva njegova recitala v domovini je posnel tudi Radio Slovenija.

Med njegove največje operne vloge sodijo Pelej iz Debussijeve opere Pelej in Melisanda, Don Ottavio iz Mozartovega Don Giovannija, Lord Arturo iz Bellinijevih Puritancev ter Vitez de la Force iz Poulencove opere Pogovori karmeličank in naslovna vloga v operi Adonis J. S. Kusseja.

Akira Toriyama
Trendi Nepričakovano umrl oče po vsem svetu priljubljene risanke
John
Novice Nenadna smrt človeka, ki je opozarjal na velike napake, buri duhove
Ne spreglejte