Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
5.59

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

Natisni članek

Guillermo del Toro Oblika vode oskarji

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 5.59

6 let, 1 mesec

Oskarji: zmaga favorita, najboljši film je Oblika vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05
Oblika vode | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na letošnji podelitvi oskarjev ni bilo presenečenj ali zapletov kot na lanski: slavil je favorit, film Oblika vode, ki je odnesel oskarja za najboljši film, njegov režiser Guillermo del Toro pa za najboljšo režijo.


Na jubilejni 90. podelitvi filmskih nagrad oskar je v najprestižnejših kategorijah, za najboljši film in najboljšo režijo, slavil film Oblika vode oziroma njegov režiser Guillermo del Toro. Film, ki je imel sicer 13 nominacij, je dobil še oskarja za najboljšo glasbo in scenografijo.

Tudi v igralskih kategorijah so slavili nominiranci, ki so veljali za favorite. Oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo je dobila Frances McDormand, za najboljšo glavno moško vlogo Gary Oldman, za najboljšo stransko žensko vlogo Allison Janney, za najboljšo stransko moško vlogo pa Sam Rockwell.

Dobitniki igralskih oskarjev: Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney in Gary Oldman | Foto: Getty Images Dobitniki igralskih oskarjev: Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney in Gary Oldman Foto: Getty Images

Z 89 leti je postal najstarejši dobitnik oskarja

Oskarja za najboljši scenarij po predlogi je dobil film Pokliči me po svojem imenu - scenarist James Ivory je pri 89 letih postal najstarejši dobitnik oskarja -, za najboljši izvirni scenarij Zbeži!, najboljši animirani film je Koko in velika skrivnost, tujejezičnega oskarja pa je odnesel čilski film Una Mujer Fantastica.

James Ivory, najstarejši dobitnik oskarja do zdaj, je nosil majico s podobo Timothéeja Chalameta - glavnega igralca iz filma Pokliči me po svojem imenu. | Foto: Getty Images James Ivory, najstarejši dobitnik oskarja do zdaj, je nosil majico s podobo Timothéeja Chalameta - glavnega igralca iz filma Pokliči me po svojem imenu. Foto: Getty Images

Vsi letošnji dobitniki oskarjev

Podelitev brez večjih presenečenj

Na letošnjih Oskarjih ni bilo izrazitega zmagovalca. Film Oblika vode je po 13 nominacijah odnesel (le) štiri kipce, na drugem mestu je bil s tremi nagradami Dunkirk (za filmsko montažo, montažo zvoka in mešanje zvoka). Še največje presenečenje je bila zmaga Jordana Peela, ki je dobil oskarja za najboljši izvirni scenarij za film Zbeži! (tega je tudi režiral) in s tem postal prvi temnopolti zmagovalec v tej kategoriji. 

Jordan Peele je prvi temnopolti dobitnik oskarja za najboljši izvirni scenarij. | Foto: Getty Images Jordan Peele je prvi temnopolti dobitnik oskarja za najboljši izvirni scenarij. Foto: Getty Images

Ne spreglejte