Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
22. 11. 2017,
15.49

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Igra prestolov HBO heker hekerski vdor tožba

Sreda, 22. 11. 2017, 15.49

6 let, 5 mesecev

Obtožen kraje vsebin serije Igra prestolov

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Igra prestolov S7

Ameriški tožilci so iranskega državljana Behzada Mesrija obtožili vdora v televizijsko mrežo HBO ter kraje epizod in napovednikov za še ne predvajane vsebine. Med njimi je tudi scenarij za serijo Igra presotlov (Game of Thrones).

Mesri, ki se skriva za imenom Skote Vahshat, je na FBI-jevem seznamu najbolj iskanih kriminalcev. Delal je tudi z iransko vojsko in bil vpleten v kampanjo, ki se ukvarja z uničenjem ameriških spletnih strani. Tožilci trdijo, da je heker vdor v televizijsko mrežo HBO začel že maja 2017. V naslednjih mesecih je uspešno vdrl v račune, ki so mu omogočili popoln vpogled v njihove ogromne strežnike.

Pred sabo je imel scenarije Igre prestolov

Poleg še ne videnih vsebin serije Igra prestolov je pridobil dele nekaterih drugih HBO-jevih oddaj oziroma serij. Po uspešni pridobitvi 1,5 terabajta podatkov je Mesri začel svojo izsiljevalno kampanjo tako, da je uslužbencem na televizijski hiši poslal e-poštno sporočilo: "Pozdravljene, zgube. Ja, res je. Vdrl sem v HBO."

Zahteval je šest milijonov dolarjev

Po tem, ko je uslužbencem predstavil dokaze o kraji, je od televizijske mreže zahteval šest milijonov dolarjev, da vsebin ne deli med ljudi. Ni pa popolnoma jasno, ali je bila kakršnakoli odkupnina v obliki bitcoinov pravzaprav plačana. Včeraj so proti njemu končno izrekli obtožbo. Ameriško tožilstvo pravi, da Mesri še ni bil aretiran, prav tako pa ne podajajo informacij o njegovi lokaciji ali njegovem komentarju.

Kaj je znano o nestrpno pričakovani osmi sezoni serije Igra prestolov?

Snemanje zadnje sezone se je začelo oktobra. | Foto: Getty Images Snemanje zadnje sezone se je začelo oktobra. Foto: Getty Images

Še nekaj časa bomo čakali

Čeprav datum premiere naslednje sezone še nekaj časa ne bo točno znan, vemo to, da se je snemanje osme sezone začelo že pretekli mesec. Po predpostavkah, da so za zadnji dve sezoni od začetka snemanja pa do izdaje potrebovali od devet do enajst mesecev, lahko predvidevamo, da bodo osmo sezono v najboljšem primeru predvajali julija 2018. Kljub temu pa se glede na kompleksnost serije na ta datum ne da zanašati, saj lahko čakamo celo do pomladi 2019.

Zadnja sezona z zgolj šestimi epizodami

Zagotovo pa vemo to, da bo zadnja sezona priljubljene serije najkrajša do zdaj. Imela bo namreč zgolj šest epizod, medtem ko jih je sedma imela sedem.

Ne spreglejte