Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
7.47

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

obletnica Cary Grant

Četrtek, 18. 1. 2024, 7.47

3 mesece, 1 teden

120 let od rojstva legendarnega Caryja Granta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Cary Grant | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Pred 120 leti se je rodil ameriški igralec Cary Grant, legendarni hollywoodski zvezdnik in tudi šarmer s smislom za humor, ki so ga nekoč opisali kot preprosto najzabavnejšega igralca. V Veliki Britaniji rojenega Granta je Ameriški filmski institut uvrstil na drugo mesto 100 največjih igralcev.

Rodil se je kot Archibald Alec Leach v Bristolu. Ko je pri devetih letih nekega dne prišel iz šole, so mu dejali, da je mama odšla v obmorsko letovišče in se bo kmalu vrnila. V resnici so jo namestili v psihiatrično ustanovo, kjer je ostala več let, česar mu v mladosti niso povedali. Zanjo je izvedel, ko je bil že slaven igralec. V nekem intervjuju je dejal, da ga pozna ves svet razen matere.

Pri 14. letih je pustil šolo, lagal o svoji starosti in ponaredil očetov podpis, da se je lahko pridružil skupini komikov Boba Penderja. V njej se je naučil pantomime in akrobatike, leta 1920 pa je bil kot eden od osmih fantov skupine izbran za odhod v ZDA. Po predstavi Good Times (Dobri časi) na Broadwayu, ki je doživela več kot 450 ponovitev, je ostal v ZDA.

Z Marlene Dietrich v Plavolasi Veneri | Foto: Guliverimage Z Marlene Dietrich v Plavolasi Veneri Foto: Guliverimage

Njegova filmska kariera se je začela leta 1932 s filmom Plavolasa Venera, v katerem je igral ob boku Marlene Dietrich, igralka Mae West pa ga je sama izbrala za soigralca v She Done Him Wrong, ker je v njem videla kombinacijo moške privlačnosti, posebne karizme in gentlemanske drže.

Pozneje je s Katharine Hepburn zaigral v Počitnicah in v Filadelfijski zgodbi, z Rito Hayworth v Samo angeli imajo krila, z Rosalind Russell pa v Njegovo dekle Petek. Od leta 1941 je sodeloval z Alfredom Hitchcockom, prvič v Sumu, pozneje še v filmih Razvpita, Ujeti tatu in Sever-severozahod. Podobno kot Hitchock kljub nominacijam ni nikdar dobil oskarja. Leta 1970 mu je Akademija podelila častnega oskarja.

V Hitchcockovem filmu Sever-severozahod | Foto: Guliverimage V Hitchcockovem filmu Sever-severozahod Foto: Guliverimage

V zasebnem življenju je bil petkrat poročen, med drugim naj bi o poroki prepričeval celo zvezdnico Sophio Loren, rumeni tisk pa se je večkrat razpisal o njegovih domnevnih homoseksualnih nagnjenjih. Umrl je pri 82. letih za posledicami kapi.

Oglejte si še:

Abrahami
Trendi Letnik 1974: ti znani Slovenci bodo letos dopolnili 50 let
Ne spreglejte