Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
16.25

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

akcijski film igralec obletnica jubilej Jackie Chan

Nedelja, 7. 4. 2024, 16.25

3 tedne, 1 dan

Zvezdnik akcijskih filmov Jackie Chan praznuje 70 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Jackie Chan |  Leta 2016 je prejel častnega oskarja za življenjsko delo. V Hollywoodu ima vse od leta 2002 tudi svojo zvezdo na pločniku slavnih. | Foto Guliverimage

Leta 2016 je prejel častnega oskarja za življenjsko delo. V Hollywoodu ima vse od leta 2002 tudi svojo zvezdo na pločniku slavnih.

Foto: Guliverimage

Svetovno znani akcijski igralec, mojster borilnih veščin, režiser, producent in pevec Jackie Chan danes praznuje 70 let. Chan igra že vse od 60. let preteklega stoletja. Doslej je nastopil v več kot 150 filmih in danes velja za najvplivnejšega zvezdnika akcijskih filmov vseh časov. Rodil se je 7. aprila 1954 v Hongkongu.

Ob rojstvu sta ga starša poimenovala Chan Kong-sang, kar v prevodu pomeni rojen v Hongkongu. Umetnost kungfuja mu je že v otroških letih približal oče, ki je sedemletnega sina tudi vpisal v Kitajsko dramsko akademijo. Tam se je mali Kong-sang deset let uril v borilnih veščinah ter se učil akrobatike, petja in igranja. Akademija je namreč veljala za pripravnico dečkov na Pekinško opero, kjer pa jih v vseh teh letih niso naučili branja in pisanja, navaja uradna spletna stran Jackieja Chana.

Igralski prvenec pri osmih letih

Igralski debi je Chan imel že pri osmih letih, ko je nastopil v filmu Wong so Kong Nam chat ba tin (Big and Little Wong Tin Bar, tudi znan kot Seven Little Valiant Fighters) o otroku, ki se uči borilnih veščin, da bi postal bojevnik kungfuja.

Po koncu šolanja na Kitajski dramski akademiji je Chan odšel v Avstralijo, kjer se je pridružil staršema. V deželi tam spodaj je delal v eni od restavracij. Po zaslugi enega od zaposlenih z imenom Jack, ki je imel težave z izgovarjavo imena Kong-sang, je dobil najprej vzdevek Little Jack in nato še Jackie. Kasneje je dobil povabilo za prvo glavno vlogo v filmu Xin jing wu men (New Fist of Fury) iz leta 1976, zaradi katere se je Jackie Chan vrnil v Hongkong.

Leta 2016 prejel častnega oskarja za življenjsko delo

V Aziji je kmalu postal uspešen v filmskem svetu, šele čez vrsto let pa tudi v Severni Ameriki, kjer je preboj dosegel s filmom Hung fan kui (Rumble in the Bronx) iz leta 1995. Tri leta kasneje je izdal avtobiografijo z naslovom I Am Jackie Chan: My Life in Action. Leta 2016 je prejel častnega oskarja za življenjsko delo. V Hollywoodu ima vse od leta 2002 tudi svojo zvezdo na pločniku slavnih.

Na Kitajskem je priljubljen popizvajalec in je izdal več glasbenih albumov. | Foto: Guliverimage Na Kitajskem je priljubljen popizvajalec in je izdal več glasbenih albumov. Foto: Guliverimage

Danes Jackie Chan velja za enega najbolj znanih igralcev na svetu, ki je priljubljen tako na Zahodu kot v svoji domovini. Prepoznaven je po komičnem slogu borbe s pretiranimi gibi, uporabi improviziranih orožij in inovativnih kaskaderskih trikov, ki jih na posnetkih običajno izvaja sam. Na Kitajskem je tudi priljubljen popizvajalec in je izdal več glasbenih albumov. Pogosto tudi sam poje v naslovnih skladbah svojih filmov, navaja spletna enciklopedija Wikipedija.

Oglejte si še:

Shakira in Lucien Laviscount
Trendi Pevko Shakiro po ločitvi od Gerarda Piqueja prevzel igralec Lucien Laviscount #video
Ne spreglejte