Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
11.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

George Harrison Ringo Starr Paul McCartney John Lennon TViN televizija film Ron Howard dokumentarec glasbeni film The Beatles Telekom Slovenije DKino

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 11.11

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

The Beatles: Osem dni na teden (The Beatles: Eight Days a Week)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
The Beatles: Osem dni na teden

Oskarjevec Ron Howard (Čudoviti um) predstavlja najbolj nora leta legendarne britanske skupine The Beatles, ko je ta s svojimi koncertnimi turnejami sredi 60. let prejšnjega stoletja obnorela ves svet. Prejemnik grammyja za najboljši glasbeni film!

Velika Britanija, ZDA/2016/101 min.
Režija: Ron Howard
Nastopajo: Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon, George Harrison, Larry Kane, Whoopi Goldberg
Žanr: Glasbeni dokumentarec
Ocena IMDb: 7,9/10

Režiser Ron Howard v filmu razišče zgodovino skupine The Beatles od njenih prvih nastopov v majhnih klubih v Liverpoolu in Hamburgu do rekordnih svetovnih turnej po stadionih v New Yorku, Melbournu, Tokiu in drugod.

Film je sestavljen iz redkih in nikoli predvajanih arhivskih posnetkov in novih intervjujev s Paulom McCartneyjem, Ringom Starrom ter njihovimi številnimi opazovalci in sopotniki.

Howardov film oriše vso evforijo neverjetnega vzpona Beatlov, a tudi posledice, ki so jih zaradi tega utrpeli člani skupine, zaradi česar so avgusta leta 1966 prenehali igrati na koncertih in svojo čudežno glasbeno energijo raje posvetili snemanju prelomnih studijskih albumov, po katerih jih najbolje poznamo danes.


The Beatles: Osem dni na teden | Foto:


"Mislim, da so mladi danes petkrat bolj izpopolnjeni, vendar pri pojavu The Beatles obstaja določena družbena, intelektualna, celo filozofska prvina v zvezi s tem, kdo so bili in kaj so predstavljali.

Njihove skladbe so bile hkrati zabavne, navdušujoče in omamne, vendar je pod tem skorajda vedno še nekaj več, nekaj neotipljivega." Ron Howard, režiser filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Janis Joplin: Otožno dekle (Janis: Little Girl Blue)


"Ljudje so me spraševali: 'Mar hočeš biti bela, zakaj so ti všeč ti fantje?' Toda jaz jih nisem videla kot belce, bili so The Beatles, bili so brez barve. In bili so hudičevo neverjetni.

Beatli so mi dali občutek, da smo vsi dobrodošli. Tudi če nisi bil najbolj skuliran mulec v soseski, ni bilo to nič hudega, še vedno si bil lahko njihov oboževalec. To mi je bilo všeč in to prepričanje mi je ostalo.

Da sem lahko svoja oseba, da sem lahko videti takšna, kot hočem, da sem lahko, kdor hočem biti, in da s tem ni nič narobe. Tega mi ni dal nihče drug kot Beatli." Whoopi Goldberg, citat iz filma


The Beatles: Osem dni na teden | Foto:


Zanimivosti:

• Londonske premiere filma so se udeležili Paul McCartney, Ringo Starr ter vdovi Johna Lennona in Georgea Harrisona Yoko Ono in Olivia Harrison (vsi štirje so film pomagali producirati), med povabljenci pa sta bila tudi ustanovna člana skupine Oasis, brata Liam Gallagher in Noel Gallagher.

Ron Howard je postal ljubitelj skupine The Beatles, potem ko si je leta 1964 kot desetletni deček ogledal njihov nastop na oddaji Toast of the Town – prvi, ki so ga ti izvedli za ameriško televizijo.

• V kinu so film predvajali skupaj s 30-minutnim posnetkom koncerta skupine The Beatles na Shea Stadiumu v New Yorku iz leta 1965, ki so ga posneli pred rekordno množico 56 tisoč gledalcev.

Remastering zvočnega zapisa so opravili v londonskih studiih Abbey Roads, 35-milimetrski filmski negativ pa je bil skeniran v resoluciji 4K in v celoti restavriran.

• Digitalni remastering zvočnih posnetkov skupine je nadzoroval Giles Martin, sin znamenitega producenta Beatlov Georgea Martina.

• Howardov dokumentarec je prejel letošnjega grammyja za najboljši glasbeni film, nominiran pa je bil tudi za bafto za najboljši dokumentarni film.


Napovednik filma The Beatles: Osem dni na teden:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Ne spreglejte