Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
20.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Cannes televizija film Jim Jarmusch Adam Driver Golshifteh Farahani DKino Telekom Slovenije

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 20.45

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Paterson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Paterson

Tiha filmska pesnitev o iskanju lepote v najbolj neznatnih trenutkih vsakdanjega življenja, s katero je velikan ameriškega neodvisnega filma Jim Jarmusch očaral kritike in občinstvo na lanskem festivalu v Cannesu.

Francija, Nemčija, ZDA/2016/113 min.
Režija: Jim Jarmusch
Igrajo: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Rizwan Manji, Trev Parham, Method Man, Frank Harts
Žanr: Komična romantična drama
Ocena IMDb: 7,5/10

Paterson je voznik avtobusa v mestecu Paterson v New Jerseyju. Njegovo življenje se odvija po ustaljenem ritmu. Skozi okno avtobusa vsak dan opazuje mesto, ki drsi mimo, in lovi drobce pogovorov med potniki.

Med odmori v beležko zapisuje svoje pesmi. Po službi pelje na sprehod psa in v baru popije natanko eno pivo. Nato se vrne domov k ženi Lauri.

Njen svet se za razliko od moževega ves čas spreminja in vsak nov dan ji prinaša nove sanje. A Paterson jo ljubi in ona ljubi njega. Film beleži sedem dni v življenju dveh povsem običajnih ljudi.


Paterson | Foto:


"Paterson slavi poezijo podrobnosti, vsakodnevnih variacij in premen. Je protiutež temačnosti ter teži dram in akcijskih filmov. Takšen film bi moral gledalec pustiti, da mu lebdi pred očmi, kot podobe skozi okna avtobusa, ki pluje kot gondola po ulicah majhnega pozabljenega mesta." Jim Jarmusch, režiser in scenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Toni Erdmann


"Jarmuschev Paterson s Tonijem Erdmannom tekmuje za naslov najbolj drznega in očarljivega filma festivala v Cannesu.

V obeh primerih gre za komedijo, a medtem ko se film Maren Ade razrašča in uspe s pomočjo scenarija in impresivnih igralskih stvaritev, je Jarmuschev film preprost – kot prvorazreden rockovski komad na tri strune, ki transcendira skozi ponovitve in drobne variacije." Amy Taubin, Film Comment


Paterson | Foto:


Zanimivosti:

• Film se je na lanskem festivalu v Cannesu potegoval za zlato palmo, od tam pa je odnesel nagrado palm dog. To mednarodni kritiki od leta 2001 podeljujejo psom, ki nastopajo v tam prikazanih filmih.

Tokrat se je prvič zgodilo, da so to nagrado podelili posthumno. Angleškemu buldogu Nelliju so med produkcijo Patersona odkrili raka, psiček pa je poginil kmalu po koncu snemanja.

• Avtor Patersonovih pesmi je Ron Padgett – eden od režiserjevih najljubših sodobnih poetov. Ta je za film napisal tri nove pesmi in prispeval štiri stare. Pesem, ki jo deklica na avtobusu prebere naslovnemu junaku, je napisal sam Jim Jarmusch.

• Jarmusch je napisal prvi osnutek scenarija pred skoraj 20 leti.

• Zvezdnik uspešnice Vojna zvezd: Sila se prebuja Adam Driver je pred začetkom snemanja filma pridobil licenco za vožnjo avtobusa. To so mu nameravali priskrbeti člani snemalne ekipe, a jih je Driver prehitel in se kar sam vpisal v avtošolo.


Napovednik filma Paterson:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Ne spreglejte