Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2017,
12.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Martin Scorsese DKino Telekom Slovenije film televizija zgodovinski film oskarji priredba Andrew Garfield Liam Neeson Adam Driver vera krščanstvo misijonar Japonska

Petek, 4. 8. 2017, 12.37

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Molk (Silence)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Molk (Silence)

Epska zgodovinska drama Martina Scorseseja o mladih jezuitskih duhovnikih (Andrew Garfield, Adam Driver), ki se v 17. stoletju odpravita na Japonsko poiskat svojega nekdanjega mentorja (Liam Neeson), ki je tam širil krščanstvo. Nominacija za oskarja za najboljšo fotografijo!

ZDA, Tajvan, Mehika/2016/154 min.
Režija: Martin Scorsese
Igrajo: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciaran Hinds, Yosuke Kubozuka
Žanr: Epska zgodovinska drama
Ocena IMDb: 7,2/10

17. stoletje, čas japonskega preganjanja krščanske vere. Mlada portugalska idealistična jezuitska duhovnika se izkrcata na neizprosni obali japonskega podeželja. Prišla sta, da bi poiskala svojega nekdanjega mentorja, ki je tam širil krščanstvo, zdaj pa naj bi se odpovedal svoji veri in postal budist.

Mladeniča se znajdeta v skrivnostni deželi, ki je ne razumeta, z vodnikom, ki mu ni mogoče povsem zaupati. V naslednjih mesecih postaneta priči dogodkov, ki globoko zamajejo temelje njune vere.



Molk (Silence) | Foto:


"Menim, da je Rodrigues (avtor knjižne predloge, op. p.) dejansko našel resnico krščanstva. Tisto idejo o nesebičnosti in sočutju, ki smo jo iskali.

Vem, da to zdaj najbrž ni moderno, a film govori o sočutju, o spoštovanju drugih ljudi, o spoštovanju drugih kultur in o tem, da drugim ne smemo vsiljevati svojih vrednot." Martin Scorsese, režiser in soscenarist filma



"Molk je Scorsesejev najboljši film zadnjih dvajsetih let. /.../ Kaj ostane od vere, ko se odrečemo njenim podobam, se sprašuje Scorsese, vrhovni stvarnik podob. Kaj je vera brez svetih podob in totemov, ki ji dajo obliko in izraz v tem našem snovnem svetu?" Andrew Tracy, Cinema Scope


"Molk je film velike vneme, ki se razplete v eno samo misel: če se je vernik prisiljen javno odreči svoji veri, a ohrani njeno skrito, neosvojljivo jedro, če za hrbtom na skrivaj drži figo – je to poraz ali ne?

Bog seveda vidi vse – tudi to, kako je javno zanikanje vere odvrnilo od verovanja na stotine ali tisoče ljudi. Toda ali je javno razkazovanje vere pomembnejše od skrite kupčije z molčečim stvarnikom?" Peter Bradshaw, The Guardian


Molk (Silence) | Foto:


Zanimivosti:

• Scenarij Martina Scorseseja in Jaya Cocksa (Tolpe New Yorka) temelji na leta 1966 izdanem istoimenskem romanu japonskega pisatelja in katolika Shusakuja Enda. To je prvi Scorsesejev film po Kazinoju (1995), pri katerem si je režiser lastil tudi scenaristične zasluge.

• Film je Scorsese razvijal več kot 25 let in velja za enega od njegovih najbolj osebnih projektov.

Režiser je Endov roman prvič prebral leta 1989, ko ga zaradi vloge v filmu Sanje Akire Kurosawe obiskal Japonsko, nekaj let zatem pa je že odkupil pravice za snemanje filmske priredbe.

Čeprav je proračun filma znašal relativno skromnih 40 milijonov ameriških dolarjev, Scorseseju dolgo časa ni uspelo zagotoviti zanj potrebnih sredstev. Ta so se našla po tem, ko je oskarjevec posnel Volka z Wall Streeta (2013) in odklonil režijo kateregakoli drugega filma.

Molk (Silence) | Foto:

• Zgodba temelji na resničnih zgodovinskih dejstvih in osebnostih. Glavnina dogajanja je postavljena v leti 1640 in 1641, v zgodnje obdobje Edo, ko so se bili kristjani prisiljeni odreči svoji veri ali pa so jih na različne načine mučili in ubili.

Leta 1633 so jezuiti prejeli vest, da se je portugalski duhovnik Christovao Ferreira (Liam Neeson) spreobrnil v budistično vero in postal kolaborant japonske vlade. Kmalu zatem je Japonska zaprla svoje meje proti Zahodu in tako je ostalo naslednjih dvesto let.

Molk so premierno predvajali v pontifikalnem orientalskem inštitutu v Rimu, posebne vatikanske projekcije filma pa se je udeležilo približno 400 jezuitskih duhovnikov.

• Molk je po Zadnji Kristusovi skušnjavi (1988) in Kundunu (1997) že tretji Scorsesejev film, v katerem se glavni junak ukvarja z izzivi vere.

Molk (Silence) | Foto:

• Ko je bil projekt še v razvojni fazi, so se kot najresnejši kandidati za glavne igralce omenjali Daniel Day-Lewis, Benicio del Toro in Gael García Bernal.

Liam Neeson bi moral sicer igrati naslovno vlogo v Spielbergovi biografski drami Lincoln (2012) – še enem filmu s težavno produkcijo –, za katero je Day-Lewis pozneje prejel oskarja.

Adam Driver (Vojna zvezd: Sila se prebuja) je za vlogo izgubil več kot 22 kilogramov, od tega dobrih 13 kilogramov pred začetkom snemanja filma, devet kilogramov pa med produkcijo.

• Ves film so posneli v bližini tajvanske prestolnice Tajpej, Scorseseju pa je pri izbiri snemalnih prizorišč pomagal tajvanski režiser filmov Gora Brokeback (2005) in Pijevo življenje (2012), dvakratni oskarjevec Ang Lee.

• Liam Neeson je katoliška duhovnika igral že v zgodovinskih dramah Misijon (1986) in Tolpe New Yorka (2002). Prvo je režiral Roland Joffé, drugo pa Scorsese.

Andrew Garfield je lani igral še v enem celovečercu z izrazito religiozno tematiko, ki se pretežno dogaja na Japonskem – vojni drami Mela Gibsona Greben rešenih.


Napovednik filma Molk:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte