Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
10.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mel Gibson DKino Telekom Slovenije oskar Andrew Garfield vojni film biografski film Teresa Palmer Hugo Weaving Sam Worthington Vince Vaughn film televizija TViN

Četrtek, 30. 3. 2017, 10.50

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Greben rešenih (Hacksaw Ridge)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Greben rešenih

Z dvema oskarjema nagrajena biografska vojna drama Mela Gibsona o pogumnem ameriškem bolničarju, ki je zaradi ugovora vesti odklanjal uporabo orožja in v bitki za Okinavo rešil življenja na desetine svojih soborcev.

ZDA, Avstralija/2016/107 min.
Režija: Mel Gibson
Igrajo: Andrew Garfield, Teresa Palmer, Luke Bracey, Hugo Weaving, Sam Worthington, Vince Vaughn
Žanr: Biografska vojna drama
Ocena IMDb: 8,2/10 (top 250 #151)

Režiser zgodovinskih spektaklov Pogumno srce, Kristusov pasijon in Apokalipto predstavlja navdihujočo resnično zgodbo o bolničarju Desmondu, ki želi med drugo svetovno vojno pomagati tovarišem v boju.

Pridruži se vojski, vendar zaradi verskih in moralnih prepričanj zavrača nošenje in uporabo orožja, kar povzroči neodobravanje nadrejenih in jezo tovarišev.

Desmond kljub vsem preprekam vztraja pri svojih idealih in doseže, da ga pošljejo na bojišče, kjer vsem dokaže pravi pomen predanosti in resničnega poguma.


Prejemnik oskarjev za najboljšo filmsko montažo in najboljše mešanje zvoka!
Nominacije za oskarja: najboljši film leta, najboljša režija, najboljši igralec v glavni vlogi (Andrew Garfield) in najboljša montaža zvoka.

Greben rešenih | Foto:


"Desmond Doss je bil edinstven. Malo je ljudi – če ti sploh obstajajo –, ki bi zmogli ponoviti njegova dejanja. Ponižnost, ki jo je ohranjal med opisovanjem svojih junaštev, je dokaz, iz kakšnega testa je bil.

Dolga leta so ga prosili, naj dovoli filmsko upodobitev svoje zgodbe, a je to vedno znova odklanjal, češ da so bili pravi junaki tisti, ki so se bojevali. Mislim, da je čas, da v filmski pokrajini, ki jo preplavljajo izmišljeni 'nadnaravni junaki', počastimo resničnega heroja." Mel Gibson, režiser filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Zaveznika (Allied)


"Desmond nikoli ni želel prodati pravic za upodobitev njegovega življenja. Ni se hotel popularizirati, saj je bil prepričan, da bi bilo to v nasprotju z njegovim bistvom. Šele proti koncu življenju so ga prepričali, da je čas, da pove svojo zgodbo, saj bo le tako živela naprej." Bill Mechanic, producent filma


Greben rešenih | Foto:


Zanimivosti:

• Predsednik ZDA Henry Truman je Desmondu Dossu oktobra 1945 kot prvemu pripadniku ameriških oboroženih sil z ugovorom vesti podelil medaljo časti z obrazložitvijo, da je prikazal "neizmerno junaštvo in neomajno odločenost v skrajno nevarnih razmerah".

• Doss je dejal, da je na okinavski pečini Maeda, poimenovani tudi greben Hacksaw (Žaga), rešil približno 50 soborcev, medtem ko so priče trdile, da jih je rešil skoraj 100. Nazadnje so dosegli dogovor – po uradnih podatkih je Doss rešil 75 življenj.

• Po besedah Mela Gibsona je Dossovega sina Desmonda ml. – ta se je udeležil posebne projekcije filma – Garfieldova upodobitev njegovega očeta ganila do solz.

Greben rešenih | Foto:

• Producent Hal B. Wallis je hotel Dossovo zgodbo prenesti na veliko platno že v 50. letih prejšnjega stoletja, a je ta idejo odklonil, saj ni želel, da bi po njej posneli značilen hollywoodski film.

Šele dve leti pred Dossovo smrtjo (2006) je Terry Benedict dobil njegov blagoslov, da posname dokumentarec The Conscientious Objector, po katerem sta Robert Schenkkan in Andrew Knight spisala scenarij za Greben rešenih.

• Gibsonov prvi režijski projekt po Apokaliptu (2006) je bil premierno prikazan na lanskem filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel devet minut in 48 sekund trajajoče stoječe ovacije. Gibson je sam meril čas.

Greben rešenih je igralski prvenec režiserjevega 27-letnega sina Mila Gibsona.


Napovednik filma Greben rešenih:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte