Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2012,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 4. 2012, 8.11

8 let

Med žirijo v Cannesu tudi Ewan McGregor in Diane Kruger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Direktor festivala je včeraj oznanil, kdo bo odločal, komu pripada zlata palma.

Kmalu zatem, ko je filmski festival v Cannesu oznanil, kateri filmi se bodo potegovali za prestižno nagrado zlata palma, je direktor festivala Thierry Frémaux razkril še, kdo iz sveta sedme umetnosti bo sestavljal žirijo. Žiriji, ki jo bodo sestavljali štiri ženske in štirje moški, bo predsedoval italijanski filmski režiser, producent, scenarist in igralec Nanni Moretti.

Na seznamu žirantov sta se znašla britanski igralec Ewan McGregor in prav tako Otočanka, režiserka Andrea Arnold. Ta je na festivalu z dvema od svojih filmov že sodelovala, še več: njeni filmski deli Red Road in Fish Tank sta v boju za zlato palmo zasedli tretje mesto.

Britancema se bo pridružil z oskarjem nagrajen ameriški scenarist in režiser Alexander Payne, ki je na festivalu leta 2002 sodeloval s komično dramo Gospod Schmidt. Francoska predstavnika žirije bosta igralka Emmanuelle Devos, mednarodno poznana po filmu Beri mi z ust, in modni oblikovalec Jean-Paul Gaultier. Drugi je bil v primerjavi s preostalimi žiranti v filmu do zdaj najmanj prisoten, se je pa pri nekaj filmih ukvarjal s kostumografijo. Nabor teh filmov vključuje filme Peti element, Slaba vzgoja in The Cook, the Thief, his Wife and her Lover.

Med ženske predstavnice se je uvrstila tudi nemška igralka Diane Kruger, ki se je v spomin večine gledalcev najverjetneje vtisnila s Tarantinovimi Neslavnimi barabami. Že naštetim se bosta pridružila tudi haitski režiser Raoul Peck ter palestinska igralka in režiserka Hiam Abbass.

Že nekaj časa je tudi znano, da bo igralec in režiser Tim Roth predsedoval skupini filmskih ustvarjalcev in novinarjev, ki bodo skupaj med 20 tekmovalnimi filmi izbrali tistega, ki bo prejel nagrado za poseben ugled (Un Certain Regard), ki velja za drugo najbolj cenjeno nagrado na festivalu. Belgijski režiser Jean-Pierre Dardenne bo predsedoval žiriji, ki bo ocenjevala kratke filme, in sekciji Cinefondation, ki so jo ustanovili z namenom podpore mlade generacije filmskih ustvarjalcev.

Ne spreglejte