Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2017,
9.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije TViN film televizija biografski film Pablo Larrain Natalie Portman John Hurt Peter Sarsgaard Jackie Kennedy John F. Kennedy prva dama Oskarji

Torek, 6. 6. 2017, 9.40

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Jackie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Jackie

Izjemna Natalie Portman v pretresljivi in intimni biografski drami Pabla Larraína o enem najbolj prelomnih in tragičnih trenutkov ameriške zgodovine, v kateri atentat na Johna F. Kennedyja doživljamo skozi oči kultne prve dame. Tri nominacije za oskarja, tudi za najboljšo glavno igralko!

ZDA, Čile, Francija, Hongkong/2016/95 min.
Režija: Pablo Larraín
Igrajo: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, Richard E. Grant, John Hurt
Žanr: Biografska drama
Ocena IMDb: 6,8/10

Novica o usodnem atentatu na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja je 22. novembra leta 1963 pretresla ameriško in svetovno javnost. V dneh, ki so sledili, so bili vsi pogledi uprti v Kennedyjevo vdovo, prvo damo Jacqueline Kennedy.

Zgodba nas popelje v njen svet. Medtem ko se je z otroki spopadala s travmatično izgubo, bolečino in žalovanjem, je morala poskrbeti, da sta se zapuščina Kennedyjevega predsednikovanja in njegova javna podoba za vselej vtisnili v spomin.


Nominacije za oskarja: glavna ženska vloga, kostumografija in izvirna glasbena podlaga.


Jackie | Foto:


"Prva krogla je predsednika zadela v vrat, druga, ki je bila smrtonosna, je zdrobila desni del njegove lobanje. Kennedyjeva 34-letna žena Jacqueline je sedela ob njem. Tik ob njem. Kako je to doživljala ona?

Vsi poznamo zgodbo o Kennedyjevem atentatu. Toda kaj se zgodi, če se osredotočimo nanjo? Kaj je doživljala naslednje tri dni, ko se je z otroki utapljala v bolečini, medtem ko so bile oči vsega sveta uperjene vanjo?" Pablo Larraín, režiser filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Igra oponašanja (The Imitation Game)


"Čilski režiser Pablo Larraín si je s prvim angleško govorečim filmom spet utrdil status enega najdrznejših in najbolj izjemnih političnih filmarjev svoje generacije." Guy Lodge, Variety


"Edinstvena vizija brezkompromisnega režiserja, ki se čisto po naključju loteva ene najslovitejših žensk v ameriški zgodovini. Toda Jackie ni vaba za oskarje. Je preprosto sijajen film." Nigel M. Smith, The Guardian


"Je dobra igra in je tisto, kar doseže Natalie Portman v filmu Jackie Pabla Larraína. Oskarjevka se v bržkone najbolj siloviti predstavi svoje kariere poglobi v dušo Jacqueline Kennedy kot še nihče do zdaj in prisili gledalca, da uzre njen lik v novi in mnogo bolj kompleksni luči." Zack Sharf, IndieWire


Jackie | Foto:


Zanimivosti:

• Film bi moral po prvotnih načrtih režirati Darren Aronofsky (Rekviem za sanje, Črni labod), glavno vlogo v njem pa naj bi odigrala Rachel Weisz. Aronofsky je pri projektu kljub temu sodeloval kot producent.

• Čilski režiser Pablo Larraín (Ne, Klub, Neruda) je pristal na režijo filma pod dvema pogojema: če bo Jackie upodobila Natalie Portman in če bo imel sam nadzor nad končno montažo.

• Film so premierno predvajali na Beneškem filmskem festivalu, kjer se je ta potegoval za prestižnega zlatega leva, nazadnje pa je prejel nagrado za najboljši scenarij.

• Scenarij Noaha Oppenheima se je leta 2010 uvrstil na t. i. hollywoodsko črno listo najboljših scenarijev, ki še čakajo na upodobitev.

• Natalie Portman in Billy Crudup sta bila soigralca že v romantični komediji Woodyja Allena Vsi pravijo ljubim te (1996).

Jackie je zadnji film Johna Hurta (Človek slon, Polnočni ekspres), ki je prišel v kinematografe pred igralčevo smrtjo 25. januarja 2017.

• To je eden od dveh biografskih filmov Pabla Larraína iz leta 2016. Drugi je Neruda, v katerem avtor prikazuje usodo čilskega pesnika in nobelovca Pabla Nerude.

Napovednik filma Jackie:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV-sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte