Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
13.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

DKino televizija priporočila Telekom Slovenije

Petek, 16. 12. 2016, 13.03

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

Filmi, ki vas bodo ponesli med zvezde in oblake #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
TV-priporočila: letalstvo in astronavtika

17. decembra 1903 sta brata Wright prvič poletela z letalom. Ob tej priložnosti smo na naš TV-radar ujeli filme, ki prikazujejo razburljive letalske podvige in spektakularne nesreče, pa  tudi nekaj takšnih, ki stremijo še veliko višje oziroma dlje.



Nadzor z neba (Eye in the Sky, 2015)

Helen Mirren, Aaron Paul in pokojni Alan Rickman v napetem vojnem trilerju, ki raziskuje moralne, etične in politične dileme sodobnega vojskovanja z droni ter se sprašuje, kdaj velja uporabiti to tehnologijo in kakšne so posledice njene uporabe.

Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Let (Flight, 2013)

Pilot potniškega letala skuša preprečiti njegovo strmoglavljenje in kljub nesreči reši mnogo življenj, a raziskava okvarjenega letala razkrije grozljive podrobnosti, ki bi utegnile pilota prikazati vse prej kot junaka (beri: ne more se upreti alkoholu, pred poleti pa svojo opitost prikriva s pomočjo kokaina). Film Roberta Zemeckisa se je potegoval za oskarja za najboljšega glavnega igralca (Denzel Washington) in najboljši izvirni scenarij.

Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Rdeči baron (Der rote Baron, 2008)

Baron Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) je najslavnejši pilot nemškega vojaškega letalstva v prvi svetovni vojni. Zaradi kričeče rdeče barve, s katero pobarva svoje letalo, postane znan kot Rdeči baron, strah in trepet pilotov iz držav antante in navdih za milijone svojih rojakov. V tej nemško-britanski koprodukciji igrajo še Lena Headey, Til Schweiger in Joseph Fiennes.

15. 12. ob 22. uri  na TV SLO 1 (pr. mesto 1 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Medzvezdje (Interstellar, 2014)

Z oskarjem za najboljše vizualne učinke nagrajen spektakel kultnega Christopherja Nolana z Matthewom McConaugheyjem v vlogi vodje skupine Nasinih raziskovalcev, ki se podajo na najpomembnejšo odpravo v zgodovini človeštva. Pomagajo mu Anne Hathaway, Jessica Chastain, Casey Affleck in Michael Caine. (Preberite si recenzijo filma Medzvezdje.)

16. 12. ob 15.10 na kanalu Cinemax (pr. mesto 208 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj.)
17. 12. ob 16. uri na kanalu Cinemax 2 (pr. mesto 209 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Astronavt (The Astronaut Farmer, 2006)

Da bi rešil družinsko kmetijo, se je moral Nasin astronavt (oskarjevec Billy Bob Thornton) prezgodaj upokojiti. Vseeno se ni nikoli odrekel svojim sanjam, da bo nekoč odpotoval v vesolje, zato namerava kljub grožnjam oblasti zgraditi svojo raketo. V filmu igra še en prejemnik oskarja, J.K. Simmons, in dva nominiranca za to nagrado: Virginia Madsen in Bruce Dern.

18. 12. ob 14. uri na FOX Movies (pr. mesto 216 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Marsovec (The Martian, 2015)

Matt Damon v hvaljeni vesoljski pustolovščini Ridleyja Scotta o astronavtu, ki obtiči na Marsu. Ob pičlih zalogah se mora zanesti na lastno iznajdljivost in razsodnost duha, da preživi in se domisli, kako tiste na Zemlji opozoriti, da je še živ. Sedem nominacij za oskarja, tudi za najboljši film in najboljšega igralca leta. (Preberite si recenzijo filma Marsovec.)

16. 12. ob 13.30 in 17. 12 ob 6. uri na HBO 3 (pr. mesto 206 na SiOL TV, pr. omogoča ogled nazaj.)
Film je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO (pr. mesti 203/240 na SiOL TV).

Poletje s Sangaile (The Summer of Sangaile, 2015)

Sedemnajstletna Sangaile je navdušena nad akrobatskimi letali. Na letalskem mitingu spozna vrstnico in dekleti postaneta ljubimki. Sangaile prizna svojo skrivnost, Auste pa je edina oseba, ki jo pri tem iskreno spodbuja. Film je avtorici prinesel nagrado za najboljšo režijo na festivalu Sundance.

18. 12. ob 20.30 na kanalu Cinemax 2 (pr. mesto 209 na SiOL TV, pr. omogoča ogled nazaj).
Film si lahko ogledate tudi v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Sestreljeni črni jastreb (Black Hawk Down, 2001)

Ridley Scott se nam tokrat predstavlja z junaško pripovedjo o skupini elitnih ameriških vojakov, ki se leta 1993 spustijo v somalijsko prestolnico Mogadiš, kjer divja državljanska vojna, da bi prijeli dva glavna pomočnika krajevnega mafijskega vodje.  Ko dva od helikopterjev vrste črni jastreb sovražniki sestrelijo, se ti predolgo zadržijo na območju. Sledi 15-urni neizprosen boj ali najdaljši kopenski spopad ameriških vojakov po vietnamski vojni. Oskar za najboljšo montažo in zvok.

18. 12. ob 22.15 na TV 1000 (pr. mesto 218 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Reševanje ob zori (Rescue Dawn, 2006)

Oskarjevec Christian Bale v biografski pustolovski drami znamenitega Wernerja Herzoga o ameriškem pilotu nemškega porekla, ujetem v laoškem taborišču, ki mu je uspela ena najbolj izjemnih rešitev v sodobni zgodovini. Bale je za vlogo Dieterja Denglerja izgubil 25 kilogramov, med snemanjem filma pa je zaradi solidarnosti do igralcev hujšal tudi režiser (izgubil je 13 kilogramov).

17. 12. ob polnoči in ob 10. uri na CineStar TV Action & Thriller (pr. mesto 224 na SiOL TV).

Brodolom (Cast Away, 2000)

Ridley Scott ni edini režiser, ki je za ta izbor prispeval dva filma, s tem dosežkom se lahko pohvali tudi Robert Zemeckis. Ta je šest let po Forrestu Gumpu znova združil moči z Tomom Hanksom in posnel dramatično pustolovščino o sistemskem inženirju podjetja FedEx, ki obtiči na samotnem otoku po tem, ko njegovo letalo strmoglavi v ocean. Zakaj so torej film naslovili Brodolom?

Film si lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV (programsko mesto 5).

Mladi letalci (Sky Kids, 2008)

Jason in Kyle na lokalnem letališču odkrijeta skrivnostno letalo. Ker sta mlada in radovedna, se splazita na letalo. Kmalu zatem se nanj vkrcata dva moška, pred katerima se fanta skrijeta v prtljažni del letala. Skrivnostno letalo vzleti in prijatelja se nepričakovano znajdeta v največji pustolovščini njunih življenj.

Film si lahko ogledate v videoteki VOYO (pr. mesto 239 na SiOL TV).

Mali princ (The Little Prince, 2015)

Prva celovečerna animirana upodobitev Saint-Exuperyjeve mojstrovine prinaša zgodbo o junaški in radovedni deklici, ki z materjo živi v svetu odraslih. Njen prijazni sosed Letalec jo odpelje v fantastični domišljijski svet, kjer je vse mogoče: svet Malega princa.

24. 12. ob 22. uri na HBO (pr. mesto 6 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).
V videoteki DKino si lahko ogledate obe različici filma: sinhronizirano in podnaslovljeno.

Aladin (Aladdin, 1992)

V čarobnem mestu se mladi Aladin trudi rešiti princeso Jasmine pred spletkami zlobnega vezirja Jafarja. Življenje fantiča spremeni nenavadna svetilka, v kateri živi zabavni duh z glasom Robina Williamsa, ki svojemu gospodarju izpolnjuje želje. 31. Disneyjevega celovečerca v izbor nismo vključili zaradi lebdečega duha, temveč zaradi leteče preproge, s katere si mlada zaljubljenca ogledujeta prelep nov svet. Ah.

Film si lahko ogledate v videoteki Pickbox (programsko mesto 242 na SiOL TV).
Film je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO (pr. mesti 203/240 na SiOL TV).

Legenda sovjega kraljestva (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole, 2010)

Ustvarjalci animacije Vesele nogice in režiser zadnjih dveh filmov o Supermanu (Jekleni mož, Batman proti Supermanu: Zora praviceZack Snyder vas vabijo na navdihujoče popotovanje v kraljestvo sov, kjer poteka večni boj med dobrim in zlim. Vanj se vključi tudi nadobudna mlada sova, ki že od mladosti posluša zgodbe o legendarni sovji bratovščini plemenitih bojevnikov in sanjari, da se jim bo nekoč pridružila.

18. 12. ob 14.35 na programu Kino (pr. mesto 219 na SiOL TV, program omogoča ogled nazaj).

Ne spreglejte