Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
15.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bar

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 15.04

8 let, 3 mesece

Dame za šankom so pomembnejše, kot si mislimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Bar so prišle tri nove tekmovalke in nemudoma padle za šank. Tradicionalno je bila vloga barmanov vedno moška, še danes jih je več, a dame v lokalih ostajajo nepogrešljiv del osebja.

Vlogi ženskega osebja v barih je težko pripisati preveč pomena. Ne glede na to, da je njihova prisotnost v teh relativno nedaven pojav, opis natakarice ali dame za šankom preprosto ni pravičen. Te dame namreč opravljajo več različnih služb hkrati, pogosto imajo opravka z nerazvitimi primerki naše vrste, za nameček pa so še premalo plačane za to, kar počnejo. A skoraj ni bara brez njih.

Na papirju te gospodične strežejo pijačo in se igrajo z blagajno. A v resnici poleg tega sicer nujnega početja že s samo prisotnostjo izboljšujejo podobo lokalov, kjer se je lastnik zmotil pri računanju, tako da pri investiciji ni ostalo dovolj za zgledno notranjo opremo (v večini primerov). Poleg uslužnostne in dekorativne vloge ne gre podceniti vloge animacije, tako za šankom kot ob njem, saj celodnevni gostje barov ponavadi niso ravno cirkuška predstava.

Seveda normalna porazdelitev ne pozna izjem, tudi ko govorimo o številu navadnih in posebnih gostov. Prav drugi iz natakaric potegnejo njihovega notranjega psihologa, ki rešuje vse od srčnih do drugih osebnostnih težav. In kot da to ni dovolj, so še logistična podpora, ko kakšnemu gostu ne uspe priklicati taksija ali pa se je zgolj preveč zbližal z mizo in mu je treba pomagati pri vstajanju (oz. vstajenjih).

A morda najbolj moteče od vsega je, da so natakarice znotraj lokala v veliko primerih tarča bolj ali manj uspešnih osvajalskih pohodov, posebej gostov, ki so za šankom že nekaj ur in imajo resne težave s presojo realnega stanja. Osvajanje natakarice je skoraj nezmotljiv test alkoholiziranosti. Ti alkoholno podprti pogumneži se pogosto ne zavedajo, da niso prvi, ki menijo, da so neustavljivo privlačni.

Osvajanje natakarice je – vsaj v želji po iskrenem odnosu – tudi sicer slaba ideja, saj je težko presoditi resnicoljubnost nekoga, ki ga motivira napitnina. Ta je posebej problematična – "etanoliziran" gost bo namreč ob zrahljanem srcu gotovo precej zrahljal tudi denarnico in, v žareči želji recipročnosti, ponudil veliko napitnino. A še tako močna želja bo marsikoga minila, ko bo ugotovil, da omenjena dama najbrž izjemoma konča pred drugo uro zjutraj, ter spoznal, da bo moral v isti bar priti še kdaj.

Ne spreglejte