Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2012,
11.30

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pust Špela Grošelj Nina Pušlar Iris Mulej naredi sam

Sreda, 15. 2. 2012, 11.30

2 leti, 10 mesecev

"Imate kaj za pusta hrusta?"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bliža se norčavi čas leta - pust! Če se boste tudi vi prepustili plesu v maskah ali zabavi s prijatelji, vam morda pride prav ideja za izdelavo maske iz časopisnega papirja ter lepila iz moke in vode.

Maske s pomočjo balona, časopisnega papirja in preprostega, naravi prijaznega in učinkovitega lepila iz vode in moke smo že kot otroci izdelovali v šoli. Ko se papirna masa posuši, jo lahko poslikamo na različne načine, zato je ta tehnika res priročna, z njeno pomočjo pa lahko ustvarimo vse – od likov iz risank, živalskega ali domišljijskega sveta. Mi smo se odločili za jeznega ptiča iz izjemno priljubljene računalniške igrice Angry Birds, ki jo poznajo tako otroci kot odrasli.

Potrebujemo: • balon • časopisni papir • moko • vodo • barve (tempera, vodenke) • črn flomaster • škarje ali olfa nož • elastično vrvico

Lepilo iz moke in vode Lepilo iz moke in vode naredimo tako, da v skodelici zmešamo delež moke in dva deleža vode, ki naj bo mlačna. Dobro premešamo, da dobimo tekočo, gladko zmes brez grudic.

Izdelava maske Balon napihnemo do želene velikosti in ga zavežemo. Časopisni papir natrgamo na manjše kose in jih z doma narejenim lepilom s pomočjo čopiča lepimo na površino balona. Ni treba, da s papirjem prekrijemo celotno površino balona, dovolj bo le polovica. Zato pa poskrbimo, da bodo plasti papirja enakomerno razporejene. Nanesemo vsaj tri plasti papirja, a vmes počakamo, da se vsaka plast dobro posuši. Balon obesimo na vrvico in pustimo, da se papirnata maska posuši, najbolje čez noč.

Nadaljujmo! Balon previdno prerežemo ali vanj zabodemo buciko ter počakamo, da spusti zrak in sam odstopi od papirnate maske. To nato ob robovih obrežemo, da dobimo gladek rob in se lotimo skiciranja našega motiva. Ko smo s skico zadovoljni, nas čaka le še natančno barvanje. Ponovno počakamo, da se barve dobro posušijo, nato pa s pomočjo olfa noža izrežemo odprtine za oči in usta (mi smo s tem še malce počakali, saj mora bodoči Jezni ptič masko še pomeriti) in zavežemo elastično vrvico, ki bo masko držala na mestu.

Ne spreglejte