Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 14.28

8 let

Hiše po ameriško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriške hiše se od naših precej razlikujejo. Tako po načinu gradnje kot tudi po velikosti in opremi prostorov.

Na popotovanju po zahodnem delu ZDA sem imela veliko srečo, da sem imela možnost vpogleda v ameriško vsakodnevno življenje. V tednu dni pri sorodnikih v predmestju Los Angelesa, v mestu Rancho Cucamonga, sem spoznala, kako drugačen je tamkajšnji življenjski stil, spoznala pa sem tudi kako drugačno kulturo opremljanja svojih domov imajo. Da bi svoja opažanja potrdila (in seveda potešila svojo radovednost) sem si ogledala nekaj naselij vzorčnih hiš, kjer sem svoje oči dodobra napasla.

Gradnja, površine in cene V predmestju Los Angelesa naselja rastejo kot gobe po dežju. Iz puščave naredijo naselje, zasadijo travo in drevesa, ter jih vsakodnevno zalivajo s škropilnim sistemom, ki je napeljan po mestu. Seveda se hišo običajno kupi, samograditeljstvo (ki je popularno pri nas) je velika redkost. Iz kakšnih materialov so hiše narejene vam težko povem, izgledalo pa je, da so lesene. Stene so neverjetno tanke, kar čutiš že, ko se nanje upreš. Nič čudnega, da jih naravne katastrofe kar zbrišejo z obličja Zemlje. Kaj pa cene? Te vzorčne so ponujale približno štiristo kvadratnih metrov bivalne površine, kar znese okrog 550.000 evrov. Gre seveda za bolj prestižno naselje, tako da to ni merilo povprečja.

Podeželski stil vzbuja domačnost, baročni pa aristokratsko ozračje Trendi pri opremljanju stanovanj so popolnoma drugačni kot pri nas, na stari celini. Lepotni ideali tam ne sledijo modernim stilom, ampak poskušajo biti čim bolj rustikalni, podeželski in razkošni. Lahko bi rekli že skorajda baročni, saj je "načičkanost" pri njih zelo pomembna in dobrodošla. V bolj podeželsko opremljenih hišah sta kamen in les obvezna dekorativna elementa, tam so obvezni tudi kipi račk, konjev, masovni okvirji za slike, prisrčne domače figurice, ki v stanovanje vnesejo domačnost. Na drugi strani so hiše, ki so opremljene zelo aristokratsko, z grškimi stebri, zlatimi obrobami kopalniških armatur, "kičastimi" fontanami na vrtu. Opazila sem tudi, da so veliki ljubitelji Italije, zlasti pa Toskane, tako da je moderno vse, kar naj bi temu stilu ustrezalo.

Kako kuhajo Američani? "Ni je kuhinje brez otoka!" bi bila glavna ugotovitev. Po ogledu vzorčnih hiš, še bolj pa po življenju v eni takšnih, sem se tudi sama še bolj navdušila za kuhinjski otoček. Pri nas je to trend že nekaj časa, ideja pa je bila uvožena od tu. Za razliko od naših otokov, se tukajšnji bolj uporabljajo za delovno površino, še bolj pa za servirno. Večerje velikokrat ne postrežejo na mizi, ampak si vsak elegantno na svoj krožnik naloži hrano, ki je servirana na otoku. Praktično, moram reči! Sicer pa so kuhinje izredno velike in prostorne, z ogromno delovne in odlagalne površine. Ogromni pa so tudi njihovi hladilniki z zamrzovalnimi deli. Ameriški način življenja ne dopušča veliko kuhanja, zato je zamrznjeni program pogosto rešitev tamkajšnjih gospodinj. Čemu potem tako velike kuhinje?

Kopalnice so pravo razkošje V vzorčnih hišah, ki so ponujale zares velike bivalne površine, so bile številne kopalnice nekaj povsem običajnega. Vsaka sobo je imela svojo, mogoče sta si otroški sobi delili skupno. Kopalnice so vedno del sobe, kar pomeni, da dostop do nje ni iz hodnika, ampak direktno iz spalnice. Največja kopalnica pripada glavni spalnici, kjer govorimo o pravem razkošju. Zraven sicer majhnih lijakov (običajno sta dva) so velike odlagalne površine, kjer se bohotijo številne dekoracije in najrazličnejši kozmetični pripomočki. Pult z lijaki je vedno oblečen v ploščice, ki se ujemajo z ostalim delom kopalnice. Ogromne kopalne kadi in za naše razmere enormne tuš kabine so tam stalnica. WC-ji pa so drugačni v tem, da je nivo vode v školjki precej višji, kot je pri nas.

Spalnice kot naša enosobna stanovanja Poleg tega, da ima vsaka spalnica svojo kopalnico, se ji običajno pridruži še garderobna soba. To velja za glavne spalnice, otroške sobe pa imajo zgolj prostorne garderobne omare, ki so vedno vgradne. Za razliko od naših trendnih futonskih postelj, so tamkajšnje zelo visoke, z obilico vzglavnikov. Zelo popularna so pregrinjala, ki se običajno skladajo s prostorom. Zelo modne so tapete, ki se prilagajajo stilu in barvi celotnega interiera. Tla v zgornjih spalnih prostorih so v celoti prekrita z mehkimi preprogami, najdemo jih tudi na hodniku in lahko celo v kopalnicah.

Dnevni prostori Tako kot je običajna dvojna jedilnica, je nekaj povsem običajnega tudi dvojna dnevna soba. Vsaj po naših standardih bi jo tako poimenovali. V bistvu gre za sprejemnico s sedežnimi garniturami, sobo za gledanje televizije in sobo s kaminom. Lahko pa sta zadnji združeni v en prostor, ki služi kot naša dnevna soba družini. Kamin je obvezen element vsake hiše, značilnost marsikatere pa so velike klubske mize in vgradne omare za tlevizijo.

Ne spreglejte