Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

7

Natisni članek

Pogled s tribune Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Tina Maze Darja Črnko

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 4.00

4 leta, 7 mesecev

POGLED S TRIBUNE

Zakaj smo prav letos priča smučarski eksploziji Ilke Štuhec?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

7

Skorajda otroško veselje najboljše smukačice svetovnega pokala Ilke Štuhec ob izjemnih rezultatih na začetku nove sezone ima močan simbolni pomen. Štajerka je namreč z mamino pomočjo našla vse delce smučarske sestavljanke. Katere?

Nova sezona, nov pogled. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nova sezona, nov pogled. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ilka Štuhec je po zmagah v kombinaciji in smuku trilogijo nastopov ob koncu tedna v Val d'Iseru končala z nedeljskim sedmim mestom v superveleslalomu. Pred sezono bi bil to njen četrti najboljši rezultat v karieri. V novi zimi pa je to celo najskromnejši dosežek na šestih tekmah.

Štajerka je namreč dobila že štiri preizkušnje (tri v smuku in eno v kombinaciji), superveleslaloma pa končala na petem oziroma sedem mestu. S tem je v pičlih dveh tednih zbrala več točk (481) kot pa v dveh predhodnih zimah skupaj (460), čeprav sta bili to celo njeni najuspešnejši sezoni dotlej.

Trenutno je prepričljivo najboljša smukačica in celo tretja smučarka skupnega seštevka svetovnega pokala z majhnim zaostankom za vodilnima Mikaelo Shiffrin in Laro Gut. O napadu na mali globus in vključitvi v boj za vrh svetovnega pokala sicer še vedno nerada govori, saj se drži načela "tekma za tekmo".

Tempirana bomba Temelj njene moči je smukaški navdih. | Foto: Reuters Temelj njene moči je smukaški navdih. Foto: Reuters

Pisalo se je leto 2008. Ilka je imela takrat v domači vitrini tri zlate kolajne z mladinskega svetovnega prvenstva (smuk, slalom in kombinacija). Bila je državna prvakinja v vseh disciplinah. Obenem je pri vsega 17 letih v šestem poskusu osvojila tudi prve točke v svetovnem pokalu. Toda sledil je padec na poletnem treningu v Čilu, pri katerem si je hudo poškodovala koleno.

Vrstila so se mučna leta vračanja, obnovitev poškodb, nezaupanje v reprezentančni sistem in tekmovalne stagnacije. Posledično so Ilko kot za stavo prehitevale številne vrstnice in tudi že mlajše smučarke. A Štajerka, ki je bila v svojih očeh še vedno tempirana bomba, se ni želela sprijazniti z vlogo nekdaj izjemno nadarjene smučarke, ki v članski konkurenci ne bi izkoristila potenciala.

Za svojo vztrajnost je bila v zadnjem mesecu vendarle nagrajena, ob tem pa je postalo jasno, da je našla ustrezno mesto za vse delce sestavljanke.

Priprave

"Za menoj so najboljše priprave v karieri. Tako dobro še nisem bila pripravljena," nam je na pragu sezone dejala Štajerka, ki je po večletnem iskanju pravega delovnega okolja dobitno kombinacijo našla s trenerjem Gregorjem Koštomajem, strokovnjakinjo za kineziologijo in svojevrstno deklico za vse Anjo Šešum ter mamo Darko Črnko kot serviserko in vodjo logistike. V poletnih pripravah se je veliko povezovala z moško smukaško vrsto pod vodstvom Petra Pena ter v kosanju z močnejšim spolom iskala navdih in svoje meje.Več kot očitno pa je napredovala tudi na tehnični ravni in tako razširila svoj smučarski repertoar.

Samostojna ekipa Ilkina ekipa: Grega Koštomaj, Anja Šešum in Darja Črnko | Foto: Sportida Ilkina ekipa: Grega Koštomaj, Anja Šešum in Darja Črnko Foto: Sportida

Korenine Ilkine ekipe segajo v leto 2008, ko sta se z mamo Darjo, dolgoletno trenerko pri mariborskem Braniku in izkušeno serviserko, kot odgovor na nezaupanje v reprezentančni sistem podali na samostojno potjo. Zaradi finančnih omejitev in večje trenerske stabilnosti sta se nato kmalu zlili s preostalo ekipo. Pred novo prelomnico sta se znašli leta 2014, ko se je reprezentančno težišče nagnilo povsem na tehnični disciplini, Štuhčeva pa je bila zaradi bolj hitrostne usmeritve znova prisiljena poiskati samostojno linijo. Našla jo je v zgoraj omenjeni ekipi, ki deluje kot dobro utečen stroj, predvsem pa je za razliko od reprezentančne uravnilovke vsaka poteza narejena z mislijo na Ilkin napredek.  

Fizična pripravljenost

Ena od odlik smučarke v rdeči smukaški majici je zavidljiva fizična pripravljenost. Na to je sicer stavila že v preteklosti, a je morala pogosto paziti na zdravstvene omejitve kot posledico več poškodb. V zadnjih letih se je naučila poslušati svoje telo ter skrbeti za kontinuirano delo. Že v pretekli sezoni je na tej ravni storila velik korak naprej. Letos je prišla še nadgradnja, ki za zdaj do izraza prihaja med nastopi, med katerimi zna izkoriščati moč. Pričakovati gre, da bo zaradi dobre pripravljenosti sposobna vztrajati v visokem tekmovalnem ritmu.

Psihološka trdnost

Uvodne tekme nove sezone so pokazale tudi, da je pri 26 letih dokončno dozorela za preskok na najvišjo raven. Našla je tudi pravi tekmovalni fokus. Če so ji v preteklosti skozi glavo pogosto švigale misli o smoli s poškodbami in posledičnih dvomih o konkurenčnosti na najvišji ravni, poleg tega pa ji še zdaleč ni bilo tuje niti obremenjevanje z odnosom s Smučarsko zvezo Slovenije in manj konkurenčnim izhodiščem, pa je njen pogled v zadnjih dveh sezonah veliko bolj tekmovalno naravnan.  

Po novem bo/bi imela Štuhčeva tudi v veleslalomu in slalomu ugodno izhodišče - štartno številko 31. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po novem bo/bi imela Štuhčeva tudi v veleslalomu in slalomu ugodno izhodišče - štartno številko 31. Foto: Guliverimage/Getty Images

Oprema

V Ilkini smučarski preobrazbi ni zanemarljivo niti dejstvo, da je spomladi po dolgih letih snela Rossignolove smuči in sprejela ponudbo švicarskega proizvajalca Stöckli. Ta je tudi s pomočjo Tine Maze razvil izjemno kakovostne smuči, obenem pa je znal prisluhniti idejam Štuhčeve in serviserke Darje Črnko. Ilka tako ni dobila le kakovostnih in hitrih smuči, temveč tudi ali predvsem opremo, ki ji brezpogojno zaupa. To ji posledično omogoča večjo osredotočenost na smučanje, pri tem pa doslednejše uresničevanje tekmovalnih zamisli in drznejše spogledovanjem z mejami.  

Januarja jo čaka tudi obračun z Lindsey Vonn. | Foto: Sportida Januarja jo čaka tudi obračun z Lindsey Vonn. Foto: Sportida

Konkurenca

Čeprav to nikakor ne zmanjšuje teže sanjskega odprtja sezone, pa velja dodati, da je konkurenca v ženskih hitrih disciplinah manj široka in pri vrhu tudi manj izkušena kot v preteklih letih. Upokojitve (Larisa Yurkiw, Tina Maze …) in predvsem poškodbe (Lindsey Vonn, Anna Veith, Fabienne Suter …) so namreč dodobra razredčile skupino deklet, ki so v zadnjih sezonah vladala v smuku. S tem se je ponudila priložnost za preboj novih imen, pri čemer pa je Štuhčeva preskočila kar nekaj tistih, ki so stale v smukaški vrsti pred njo.

Ne spreglejte